Snart kan du betala – med en smart ring

”Pepper the Robot”, en smart ring du betalar med samt bilen som låter dig beställa och betala kaffet och bullen utan att lämna kupén.
Här är framtidens teknik redan nu.
– Allting blir uppkopplat, det tycker jag är häftigt, säger Mats Taraldsson, digital affärsutvecklingschef hos Mastercard för Norden och Baltikum.

Samla dina kort hos Masterpass

 

I samband med Mastercard Innovation Forum i Stockholm fick besökarna se Mastercards allra senaste innovationer inom betalningsområdet. ”Pepper the Robot”, en talande robot som tar emot matbeställningar och accepterar betalningar med Masterpass fick många att dra på smilbanden. Andra tekniska lösningar drog dock blickarna till sig – som KERV ring. Då ringen stödjer kontaktlös betalning, kan man betala med den istället för med plastkortet. Tekniken har precis börjat användas utomlands.

– När du är ute och springer och blir törstig och vill köpa vatten, då kan du använda den här ringen som fungerar kontaktlöst i terminalen i butiken, berättar Mats Taraldsson.

 

Mastercard har även utvecklat en programvara för den uppkopplade bilen. Enkelt uttryckt kan man shoppa direkt från bilen. På Mastercard Innovation Forum kunde besökarna låta bilen köra till närmaste café för att köpa kaffe. Via Masterpass, som igår i programvaran, kan kaffet betalas i förväg.

– Alla internetuppkopplade enheter kommer kunna användas för att nätshoppa ifrån och så är det med bilar också. Jag kan då enkelt betala via Masterpass som är kopplad till den här bilen. I och med detta är köpet gjort, säger Taraldsson.

 

Biometri, tekniken där vi identifierar oss via kroppen istället för med exempelvis pinkoder och lösenord, är rejält på frammarsch. Redan nu finns ID Check Mobile, i folkmun kallat selfie pay, där användaren loggar in på tjänster genom att fota sitt ansikte med mobilen. Tjänsten väckte stor nyfikenhet:

– Vi ser ju en värld bortom traditionella lösenord, det ska räcka med ett fingeravtryck, hjärtrytm eller en bild på ditt ansikte så du slipper komma ihåg olika koder. Vi vet ju att konsumenter ofta glömmer koder och lösenord, men med biometri kan vi komma bort från det.

 

Läs mer om Masterpass här

 

 

Mastercard Innovation Forum

Arrangerades i oktober 2017 i Stockholm där Mastercard bjöd in gäster inom finansbranschen, retail, fintechs, myndigheter, teknikleverantörer och intresseorganisationer från Norden och Baltikum.. Forumet fokuserade på utvecklingen inom branschen samt digitaliseringen av vår vardag och hur vi tillsammans behöver se till att alla i samhället inkluderas i den digitala utvecklingen. Utöver innovationer bjöds besökarna på en fullspäckad agenda av föreläsningar och paneldebatter kring det digitala samhället och hur vi kan använda ny teknik och innovation för att driva en positiv förändring.

 

Dagens Industri
Ansvarig utgivare: Lotta Edling
Produktion: Wasp Communication
Om cookies