Annons - Innehåll från Nordea
hero splash

Här börjar resan
mot ett nytt hem

Det är mycket att hålla reda på när du ska köpa ett nytt boende. Här får du följa tvåbarnsfamiljen Edholms resa mot sitt nya hem.
– Vi håller på att växa ur vår lägenhet och har börjat leta efter ett hus utanför staden, säger Richard Edholm.

Det finns många anledningar till att flytta och vanligen hänger det ihop med någon viktig händelse i livet. Det kan till exempel vara att man ska studera på annan ort, få barn, byta jobb, skilja sig, eller att bostaden plötsligt blivit för stor när barnen flyttat hemifrån.

För småbarnsföräldrarna Richard och Kristina Edholm är det i första hand en fråga om att få mer utrymme. I takt med att döttrarna växer upplever de att lägenheten i Stockholms innerstad börjat krympa och de tittar allt oftare på olika bostadssajter för att drömma sig bort. Dessutom väntar de tillökning efter årsskiftet.
– Jag gillar att bo i staden men det handlar också om vad vi har råd med när vi säljer vår nuvarande bostad. Vår dotter Victoria sade vid något tillfälle att hon skulle vilja ha en gräsmatta, säger Kristina Edholm.

Följ familjen Edholm på deras väg till en ny bostad.

I deras fall är jakten på drömboendet först och främst en fråga om geografi.
– Även om vi inte vill begränsa oss så är det mer eller mindre ett krav att det ska ligga någonstans norr om staden. Vi är också överens om att vi trivs bäst i äldre hus, det vill säga sekelskifteshus. Sedan värderar vi närheten till kommunikationer. Därefter kommer sådant som påverkar magkänslan, exempelvis tomt, insyn, område, planlösning och husets skick, säger Richard Edholm.

Läs mer om att köpa bostad

image
Innan du börjar leta boende bör du också skaffa ett lånelöfte. Det tar cirka 10 minuter att fylla i lånelöftesansökan på nordea.se/bostadsguiden. Du får snabbt svar på din skärm om du beviljas ett lånelöfte eller inte.

Skaffa ett lånelöfte
Att köpa nytt boende är för de allra flesta livets största affär och det är många saker att ta ställning till innan allt är klart.
Familjen Edholm har tagit hjälp av bankens bokalkyl på nätet för att se hur mycket de kan låna, hur mycket de kan köpa för och hur vardagsekonomin kommer att påverkas av lånet.

Förutom låne- och driftskostnader i form av vatten, el, sophämtning och försäkringar handlar det även om utlägg för bland annat renovering.
– Det är lättare att göra ett bra bostadsköp om man är förberedd. Bokalkylen är en trygghet som gör att vi kan sova bättre om natten och hantera framtida räntehöjningar eller andra situationer som uppstår, säger Richard Edholm.

Innan du börjar leta boende bör du också skaffa ett lånelöfte, det vill säga ett förhandsbesked från banken om hur mycket pengar du kan låna för att köpa bostad. Det är viktigt att vara noga i ansökan så att uppgifterna stämmer. Annars riskerar det i värsta fall att bli ogiltigt.
– Det är väldigt bra att man kan göra både bokalkylen och ansökan om lånelöfte på nätet i stället för att behöva gå till ett bankkontor. Det sparar tid och man behöver inte ta ledigt från jobbet, säger Kristina Edholm.

För familjen Edholm är frågan om geografi en viktig faktor i sökandet efter drömbostaden.

Lånelöftet ger ofta bättre kontakt med mäklaren och inte minst snabbare hantering av en låneansökan om ett köp skulle bli aktuellt.

Få mer koll på de olika stegen när du köper ett nytt hem

image
Det är lättare att göra ett bra bostadsköp om man är förberedd. På nordea.se kan du göra en bokalkyl och se vad din månadskostnad blir.

Låna upp till 85 procent av bostadens värde
– Vi har gjort vår hemläxa och har en ganska bra känsla inom vilket prisspann som vi kan röra oss, säger Richard Edholm.

Ett lånelöfte kostar ingenting och gäller i sex månader, förutsatt att din ekonomi inte har ändrats sedan du sökte och att bostadens pris är i linje med liknande bostäder på marknaden.
När du ska köpa bostad kan du ansöka om bolån på upp till 85 procent av bostadens värde. Det innebär att om din nya bostad är värd till exempel en miljon kronor kan du låna 850 000 kronor med bostaden som säkerhet.

De återstående 15 procenten, det vill säga 150 000 kronor, är den så kallade kontantinsatsen som du själv måste spara ihop till. Om du har en bra inkomst kan du kanske ta ett lån utan säkerhet till en del av den, men du ska ha minst 10 procent i egen insats.
– Vi löste det med hjälp av bland annat handpenningen från försäljningen av vår tidigare lägenhet, säger Richard Edholm.

Här är de viktigaste sakerna att tänka på när du köper bostad

Det här är familjen Edholm

Familjen: Richard och Kristina samt döttrarna Victoria och Alicia.
Bor: Stockholm.
Gör: Letar större boende i samband med att familjen väntar sitt tredje barn.

image