Annons - Innehåll från Nordea
hero splash

Så lägger du upp
ditt bolån

När kontraktet är skrivet och handpenningen betald är det dags att kontakta banken för att prata om finansiering och låneupplägg.
– Det sparar mycket tid att kunna sköta allt på telefon i stället för att behöva ta sig till ett bankkontor, säger Richard Edholm.

Ungefär en vecka efter att kontraktet är påskrivet betalar Richard och Kristina Edholm in en handpenning till mäklarfirmans konto. Där är pengarna kvar tills villkoren i köpeavtalet är uppfyllda. Då ordnar mäklaren och banken med alla överföringar av pengar.
– Vi skrev in i kontraktet att vi ville göra en egen besiktning utöver den som säljaren hade gjort. Det gjorde att vi kunde få en objektiv bedömning från en tredje part, säger Richard Edholm.

Om du skulle hoppa av köpet efter att kontraktet är undertecknat kan du bli skyldig att betala för kostnader som säljaren får på grund av detta. Om säljaren exempelvis redan köpt ett nytt boende och nu får betala för två bostäder kan du bli skyldig att betala för det. Handpenningen kan täcka sådana kostnader, men du kan bli skyldig att betala mer än denna.
När du ansöker om bolån gör banken alltid en kreditbedömning. Banken tittar på din inkomst och räknar ut om du har råd med det nya lånet eller inte. Är ni ett par som söker lån tillsammans tittar banken även på den andras ekonomi.

Så lägger familjen Edholm enkelt upp bolånen.

För att banken ska kunna vara säker på att du har råd med lånet behöver den veta att du har en regelbunden inkomst.
– Vi är båda tillsvidareanställda så det räckte det med en kopia på våra anställningsavtal, säger Richard Edholm.

Fler tips för att bli trygg och säker när du köper ditt nästa hem

image

Välj räntealternativ
Ska man binda räntan eller inte är en vanlig fråga när det är dags att teckna bolån. Valet mellan rörliga och bundna räntor beror i stor utsträckning på vem du är och vad du tycker är viktigast: lägsta möjliga ränta här och nu eller trygghet och förutsägbarhet på sikt.

Den rörliga räntan är tre månaders bunden ränta. Den kan ändras var tredje månad. Ett alternativ är bolån med räntetak. Det är ett bolån med tremånadersränta, men med ett förutbestämt tak för hur hög räntan kan bli.

Många väljer att dela upp sitt bolån i flera delar. Fördelen med det är att du kan välja olika typer av räntebindningar. Det ger dig större flexibilitet.
Vad du ska välja handlar också om hur intresserad du är av ränteutvecklingen och hur länge du planerar att bo kvar. Om du till exempel flyttar under lånets bindningstid måste du betala ränteskillnadsersättning.
– Vi har historiskt alltid haft rörlig ränta och man brukar oftast vinna på det. Med rörlig ränta har man också lättare att byta bank om man inte är nöjd med den man har, säger Richard Edholm.

Kom ihåg att det är den effektiva räntan som är det faktiska priset du betalar för ett lån, alltså räntan som ska betalas plus de olika avgifter som banken tar ut för lånet. Titta därför alltid på den effektiva räntan för alla typer av lån och krediter när du jämför olika bankers erbjudanden.

Läs mer om att köpa bostad här

image

Betala tillbaka på lån
Räntan är priset på ditt bolån. Då räntan ändras kan priset variera över tiden. Ju mer lån du har desto mer påverkas du om räntan ändras.
Din månadskostnad för lånet består dels av kostnaden för räntan och dels av en avbetalning på själva lånet, en så kallad amortering. När du betalar delar av ditt lån minskar du din kostnad per månad och med mindre lån påverkas du mindre om räntan stiger. Mindre lån ger dig också mer pengar om du säljer ditt boende i framtiden och på så sätt det ett slags sparande.

Du måste amortera på ditt lån om det är större än halva värdet på din bostad.
Ett bra tips är att spara ett belopp som motsvarar den ränta du betalar på ditt bolån varje månad och använda det som en buffert eller att göra en extra inbetalning på ditt bolån en till två gånger om året. Då minskar du lånet fortare och är dessutom van att sätta undan ett större belopp och får mindre problem att klara av att betala om räntan skulle stiga till den dubbla nivån.

Om du fortfarande har kvar din tidigare bostad efter att du flyttat in i ditt nya boende kan det hända att du får dubbla boendekostnader. Tänk på det, och se till att lösa eventuella tillfälliga lån så snart du lämnar bostaden så att du inte betalar pengar i onödan.

Få mer koll på de olika stegen när du köper ett nytt hem

Det här är familjen Edholm

Familjen: Richard och Kristina samt döttrarna Victoria och Alicia.
Bor: Stockholm.
Gör: Letar större boende i samband med att familjen väntar sitt tredje barn.

image