Annons - Innehåll från Nordea
hero splash

Så hittar du
din nya bostad

Familjen Edholm letar nytt boende via bland annat bostadssajter, på mäklarnas hemsidor och olika tidningar. Men innan de slår till måste de ta reda på om det är ett bra köp eller inte.

När Richard och Kristina Edholm går på sina första visningar har de inga egentliga ambitioner.
– Vi är mest ute och rekar för att lära oss hur det fungerar, säger Richard Edholm.

Ganska snart ansöker de via nätet om ett lånelöfte från banken. På så sätt kan de lägga bud om det skulle dyka upp ett intressant objekt. Många bostadsförsäljningar kan gå snabbt och då är det bra att vara redo så att man inte missar sitt drömhem.
– Det är mycket folk på visningarna och det är helt klart ett stressmoment. Det är distraherande att höra hur andra börjar flytta in mentalt, och svårt att tänka själv, säger Kristina Edholm.

Att köpa ett nytt hem handlar lika mycket om känslor som fakta och ju mer de är ute och ser desto mer lär de sig om vad de ska titta på.

Så hittar familjen Edholm rätt i bostadsdjungeln.
image
Läget och området är ett par saker att tänka på när du ska köpa bostad. Fundera över vilka andra frågor som är viktiga för just dig. För Kristina Edholm handlar det bland annat om närheten till förskola.

Ställ rätt frågor
Det är bra att tänka på att många bostäder säljs till ett högre pris än vad som står i annonsen. Därför behöver du antagligen titta på bostäder som har ett utgångspris som är lägre än vad du kan köpa för.
Ta reda på vad andra bostäder i området sålts för och vad priset var från början, för att få en uppfattning om vilka utgångspriser du bör räkna på.

Oavsett om det handlar om att köpa hus eller lägenhet finns det också saker utöver själva bostaden som är viktiga att undersöka närmare. Hur är kommunikationerna? Finns det planer på ombyggnationer av området som kan påverka ditt boende och det framtida värdet på boendet? Hur är trafiksituationen?
– För oss handlar visningar väldigt lite om att pricka av en ”checklista” utan mer om själva känslan. Men självklart håller vi även koll på praktiska saker som rummens storlek, avhängningsmöjligheter i hallen, det allmänna och upplevda skicket, materialval och kvalitet, säger Richard Edholm.

Och fortsätter:
– Vi tar ofta del av besiktningsprotokollet i förväg vilket brukar generera en och annan fråga. Sedan har vi självklart standardfrågor som jag snarare tror är öppningsfraser: ”kan man elda i kakelugnarna?” och ”när dränerade man?”. Efter dessa är dagismöjligheterna en annan relevant fråga för vår del.

Läs mer om att köpa bostad här

image
Som husköpare har du en stor undersökningsplikt. Ju noggrannare du är desto större är chansen att göra en bra affär.

Undersök bostaden
Eftersom bostadsköpet är en av livets största affärer är det viktigt att förbereda sig noga.
– Jag tror att det är bra att gå på flera visningar innan man bestämmer sig. Det är en märklig känsla att ha så pass kort tid på sig att göra en av sitt livs största investeringar, säger Richard Edholm.

När du köper hus är du själv ansvarig för att undersöka bostadens skick. Kraven på dig är höga och det kan vara bra att ta hjälp. Du behöver också ta reda på en del saker om fastigheten.
På visningen har du möjlighet att själv undersöka bostaden. Som köpare har du en mycket omfattande undersökningsplikt, så det är viktigt att vara noggrann. Se till så att du får se alla förrådsutrymmen, tvättstuga och liknande. Titta också på utsidan av byggnaden och tomt eller gård.
– Att förstå och värdera besiktningsprotokoll är en djungel om man inte är fackman. Men ju fler visningar man är på desto större förståelse får man för vad som är viktigt, säger Richard Edholm.

Både fastigheter och bostadsrätter köps i befintligt skick. Det betyder att säljaren inte är ansvarig för fel som du borde ha upptäckt vid en undersökning. Säljaren ska däremot upplysa om kända fel som inte är normala i förhållande till fastighetens ålder, och som du inte kan förväntas upptäcka själv. Säljaren kan bli skadeståndsskyldig i tio års tid efter försäljningen både för kända fel som han eller hon inte upplyst om och för så kallade dolda fel.

Fler tips för att bli trygg och säker när du köper ditt nästa hem

Det här är familjen Edholm

Familjen: Richard och Kristina samt döttrarna Victoria och Alicia.
Bor: Stockholm.
Gör: Letar större boende i samband med att familjen väntar sitt tredje barn.

image