Annons - Innehåll från Nordea
hero splash

Knepen för att lyckas
med bostadsköpet

Det var en tuff budgivning innan drömhuset utanför Stockholm blev deras.
– Det känns i magen att det här är rätt hus för oss, säger Kristina Edholm.

En av de vanligaste funderingarna när det är dags att byta bostad är om du ska köpa eller sälja först. Det finns för- och nackdelar med båda tillvägagångssätten och det är viktigt att göra det som passar ens egna privata och ekonomiska förutsättningar bäst
– Vår avsikt från start var att köpa innan vi sålde eftersom det kan ta tid att hitta hus. Men eftersom vår lägenhet kom att säljas inom bostadsrättsföreningen blev det så att vi sålde innan vi köpte. På så sätt fick vi en smidigare process och slapp att gå ut på marknaden, säger Richard Edholm.

Och tillägger:
– Ett tips om man säljer först är att ha en plan för ett temporärt boende för att inte riskera att tvingas köpa ett boende för att lösa problemet.

Så vann familjen Edholm budgivningen.

Paret uppskattar att de hann med ungefär 15 visningar innan de hittade den bostad som skulle bli deras.
– Vi kände att vi ville ha huset redan när vi såg det på bild före visningen, säger Kristina Edholm.

Få mer koll på de olika stegen när du köper ett nytt hem

image
Här är familjen Edholm framför huset som till slut blev deras.

Bokalkylen som de hade gjort var en bra hjälp att sätta en gräns för hur långt de skulle kunna sträcka sig i budgivningen och samtidigt ha råd att göra vissa renoveringar. Utan en sådan är det lätt att låta sig dras med och köpa dyrare än vad som var planerat från början. När du köper hus måste du förutom slutpriset också räkna med kostnaden för lagfart, det vill säga ett bevis för att det är du som äger en fastighet, och eventuellt för pantbrev.

Richard och Kristina lade liksom alla andra bud via mäklaren på de hus som de tyckte var intressanta. Det går att lägga flera bud och du får löpande information om de andra buden som kommer in. Oftast är det den som har lagt högsta budet som får köpa bostaden, men säljaren har rätt att välja vem som ska få köpa och det skulle kunna vara någon annan.

Budgivningar går ofta fort och det är bra att vara medveten om att priserna ibland ökar mycket på kort tid.
– Vår strategi var att gå in med ganska höga höjningar upp till smärtgränsen. Men det är en kamp mellan känsla och förnuft när man har förälskat sig i ett hus. Det slutade med att vi fick ta lite av de pengar som vi avsatt för renovering för att vinna huset, säger Richard Edholm.

Bestäm ditt maxpris innan du budar.

Efter en utdragen budgivning fick de efter ett par dygn det efterlängtade beskedet från mäklaren.
– Det var overkligt och lite otäckt med tanke på hur mycket pengar det handlar om. Men vi tänkte att man ju måste våga chansa någon gång också, säger Richard Edholm.

Fler tips för att bli trygg och säker när du köper ditt nästa hem

image
Bokalkylen på nordea.se var till stor hjälpa för att sätta en gräns för hur långt de skulle kunna sträcka sig i budgivningen och samtidigt ha råd att göra vissa renoveringar.

Gör en besiktning
När budgivningen är över är det viktigt att snabbt kontakta banken om du ska ta bolån för ditt nya boende. Banken behöver veta vilket boende du har köpt och vad slutpriset blev för att kunna förbereda lånet på rätt sätt.

Även om du undersökt boendet noggrant på visningen kan det vara bra att ta hjälp av en besiktningsman innan du skriver på kontraktet.

– Vi begärde en egen besiktning där även säljaren var med. Det var väldigt bra för på så sätt lärde vi också känna huset bättre, säger Richard Edholm.
Om besiktningsmannen hittar fel som gör bostaden mindre värd än du trott kan du kräva att felen ordnas innan du flyttar in eller att säljaren sänker priset. Det är oftast bättre att sänka priset än att låta säljaren åtgärda fel. Då får du själv välja hantverkare och kan dessutom passa på att ordna andra saker samtidigt vilket kan spara pengar på sikt.

I kontraktet står alla detaljer om köpet, exempelvis priset, inflyttningsdatum och villkor för att köpet ska bli av.
Först när kontraktet är påskrivet och klart är affären avslutad. Innan dess kan både du och säljaren hoppa av köpet. En annan risk är att det kommer in en ny intresserad köpare och lägger bud i sista minuten. Kontrakten brukar därför skrivas på ganska fort efter att budgivningen är klar.

Läs mer om att köpa bostad här

Det här är familjen Edholm

Familjen: Richard och Kristina samt döttrarna Victoria och Alicia.
Bor: Stockholm.
Gör: Letar större boende i samband med att familjen väntar sitt tredje barn.

image