Annons - Innehåll från Nordea
hero splash

Nu börjar en
ny fas i livet

Drygt tre månader efter att familjen Edholm har skrivit på huskontraktet är det äntligen dags att flytta in i drömbostaden. Men hur roligt det än känns så är det mycket att hålla reda på.

Efter ungefär ett års aktivt letande hittade Richard och Kristina Edholm till slut sitt blivande hus i en av Stockholms norra kommuner.

Vid kontraktsskrivningen kom de överens med säljaren om en tillträdesdag som passade dem alla. Då ska de träffas på mäklarens kontor för att göra upp affären – det är nu som lånen till familjen betalas ut och pengarna förs över till säljaren. Någon timme senare när allt är klart får de nycklarna och det är dags att flytta in.
– Det känns fortfarande overkligt, men det lär väl sjunka in mer och mer under dagen och när flyttbilen kommer med våra möbler, säger Kristina Edholm.

Dags för familjen Edholm att flytta in – och de upptäcker fortfarande nya detaljer.

De fick en bra kontakt med familjen som sålde huset och under månaderna före inflyttningen har de varit där och hälsat på några gånger.
– Det har varit mycket planering inför allt som vi vill göra. Vi har kollat möbler och inredning och varje gång vi kommer hit upptäcker vi nya detaljer, säger Kristina Edholm.

Om det skulle uppstå några dolda fel i huset eller lägenheten efter att du flyttat in är det fortfarande säljaren som ansvarar för dem. Du ska i så fall undersöka felen och reklamera till säljaren och kontakta mäklaren som sålt.

Fler tips för att bli trygg och säker när du köper ditt nästa hem

image
Några månader efter köpet är det äntligen dags att flytta in. Här inspekterar Kristina och Richard sitt nya kök.

Se över dina försäkringar
När du äger ditt boende finns det behov och ibland krav på att du har vissa försäkringar. Det ger dessutom en extra trygghet i vardagen. För att få bolån kräver många banker att du har en hemförsäkring. Det kan också vara en bra idé att försäkra kostnaden för lånen eller ansöka om en livförsäkring.
– Vi valde den försäkring och det bolag som i mina ögon hade det tydligaste och mest kompletta innehållet. Riskerna och framför allt konsekvenserna är betydligt fler i ett hus än i en lägenhet – så utgångspunkten var en så omfattande försäkring som möjligt.

Ett inbrott eller att få sitt hem skadat eller förstört av vandalism eller olycka är aldrig roligt. Det kan innebära både ekonomiska och känslomässiga utmaningar plus att du kanske måste bo någon annanstans till dess att ditt hem är återställt. Klarar du att betala utgifterna för ditt boende om du blir sjukskriven eller arbetslös är en annan fråga.

En livförsäkring kan göra stor skillnad om det allra värsta händer och någon i hushållet avlider. Försäkringen gör visserligen ingen skillnad för dig personligen, men kan vara en stor hjälp för de som blir kvar. Om du har en partner och eller barn som du lever med kan pengarna från försäkringen hjälpa dem att klara ekonomin trots att din inkomst försvinner. Den som får pengarna kan själv välja om de ska användas till att betala av bolånen eller till något annat.

Läs mer om att köpa bostad här

image

Största utmaningen
Med facit i hand tycker både Richard och Kristina att det temporära boendet har varit den största utmaningen i hela processen.
– Vi sålde som sagt innan vi köpte vilket gjorde att vi fick låna mina föräldrars lägenhet under nästan fyra månader. Eftersom vi skulle åka på semester under delar av perioden fick vi packa för tre årstider för oss och våra barn – så vi levde begravda i Ikea-kassar med två barn vilket stundtals var påfrestande, säger han.

Och avslutar:
– Om man ser till köpprocessen så är självklart budgivningar frustrerande – ett faktum är att man sällan är ensam om att tycka om ett hus eller lägenhet.

Ny fas i livet
Nu börjar en ny fas i familjens liv.
– Förutom ytskikt så ska vi bygga en gigantisk bokhylla, slipa och lacka golv och på sikt lägga om tak, byta kök, putsa fasaden och annat som kan dyka upp när vi har börjat bo in oss. Det kommer att bli en kombination av hantverkare och eget arbete. Snickeri är väl för min del lite av en hobby, så länge det finns tid kommer vi att göra mindre jobb själva, säger Richard Edholm.

Om du ska göra större renoveringar är det bra att ta in offerter från olika hantverkare och jämföra. Du bör också kontrollera om du har rätt till några skatteavdrag.
När du ska göra renoveringar i ditt boende och tar hjälp av professionella hantverkare kan du ha rätt att göra skatteavdrag för arbetskostnaden.

Trots att det återstår mycket arbete är Richard och Kristina hittills mycket nöjda med sitt livs affär.
– Att få vakna här i morgon kommer att kännas litet som en dröm. Det är någonting som vi alla har sett fram emot väldigt länge, säger Kristina Edholm.

Få mer koll på de olika stegen när du köper ett nytt hem

Det här är familjen Edholm

Familjen: Richard och Kristina samt döttrarna Victoria och Alicia.
Bor: Stockholm.
Gör: Letar större boende i samband med att familjen väntar sitt tredje barn.

image