Annons – innehåll från Samsung

4K och 8K – vad är egentligen skillnaden?

4K eller 8K? 
Vissa kan drabbas av beslutsångest i valet av upplösning vid köp av ny TV.
Här berättar Samsungs tekniska produktchef Magnus Nilsson vilka detaljer som faktiskt åtskiljer sig.

LÄNK: Allt om bildkvaliteten på en Samsung QLED

Upplösning är ett begrepp som berättar hur tätt små prickar – pixlar – sitter på skärmen. Individuella pixlar kombineras för att skapa bilden du ser på skärmen. Ju fler pixlar, desto högre upplösning. En TV med en horisontell upplösning på 3840 pixlar uppfyller standarden UHD 4K – och har de senaste åren varit standard när man köper en ny TV. 

– De som i första hand lockas av den nya tekniken är de som väljer större storlekar, och som har ett stort intresse för film och bildkvalitet. Den största behållningen med 8K är att bilden upplevs klarare och lugnare. Närmare verkligheten helt enkelt, säger Magnus Nilsson, teknisk produktchef på Samsung. 

Han upplever att format och bildkvalitet har blivit en allt viktigare fråga för de konsumenter som vill läsa på innan de köper en ny TV. Och med den höga upplösning som en QLED 8K har ges en mer naturlig bildupplevelse. Med hjälp av AI skalas bilden automatiskt upp även om materialet inte har 8K upplösning från början för att dra nytta av skärmens höga kapacitet. 

8K betyder att skärmen har fler bildpunkter att rita upp bilden med, och syftar på att bildens bredd är ungefär 8 000 punkter – och totalt 33 miljoner bildpunkter över hela bildens yta. 

– Ju fler bildpunkter, desto tydligare kan man rita upp detaljerna. Bilden blir alltså renare och klarare och för konsumenten innebär det en mycket mer behaglig upplevelse, säger Magnus. 

Idag har Samsung 8K i tre av sina QLED-modeller: Q950TS, Q900TS och Q800T. Resterande är 4K.

QLED-teknik förbättrar bildkvaliteten

Enligt Magnus är 8K extra värdefullt för den som har en större TV – och allra helst om man sitter lite närmare. 

– Har man dessutom tillgång till bra bildsignal, som exempelvis HD-kanaler med hög bandbredd från satellit eller strömmade tjänster med UHD-upplösning, blir den uppskalade 8K-bilden fantastiskt bra.

Samsung har länge satsat på att göra TV modeller som ska fungera bra under alla de förhållanden som kan råda där TVn är placerad, oavsett om det är dunkelt TV-rum eller ett ljust vardagsrum med många fönster och ljusinsläpp.

– Välj gärna en QLED modell med hög ljusstyrka och ett effektivt antireflex skikt som kan ge bra bild med skön svärta också en ljus sommarkväll.

Samsung använder Quantum Dot-teknik i sina 4K- och 8K-modeller, något som innebär att ett skikt av nanopartiklar förvandlar ljus till en miljard olika färger. Oavsett vilken modell du väljer, kommer du att alltså att få en fantastisk bild – där våra toppmodeller har 8K.

– Tekniken gör att TV:n kan behålla klara färger också i de ljusaste scenerna, som en sändning från ett soligt vinterlandskap, avslutar Magnus.

LÄNK: TV:n som har återuppfunnit TV – läs mer om Samsung QLED 8K

Fler artiklar

3 tips för att hitta dröm-TV:n på Black Friday

3 tips för att hitta dröm-TV:n på Black Friday Black Friday närmar sig med stormsteg. För dig som har siktet inställt på en ny TV har vi samlat de bästa tipsen inför den stora rean. LÄNK: TV:n som har återuppfunnit TV – Samsung QLED 8K Rea-dagen Black Friday, som...

4 saker en modern TV kan göra – som din gamla inte kan

4 saker en modern TV kan göra – som din gamla inte kan

4 saker en modern TV kan göra – som din gamla inte kan Jämför en TV som är 5 - 10 år gammal med en modern TV – och skillnaden är milsvid.Här listar vi 4 saker som en Samsung QLED TV kan göra, som din gamla TV inte kan.  LÄNK: TV:n som har återuppfunnit TV –...

Därför får Samsungs QLED toppbetyg

Därför får Samsungs QLED toppbetyg

Därför får Samsungs QLED toppbetyg Med otrolig färgåtergivning, hög upplösning och innovativ design har Samsungs QLED-modeller blivit en återkommande prisvinnare.– QLED är som gjord för det nordiska hemmet. Vi tycker om ljusa färger och mycket ljusinsläpp, säger...

Så hittar du rätt TV – för dig

Så hittar du rätt TV – för dig

Så hittar du rätt TV – för dig Storlek och form. Estetik och stilrent formspråk. Smarta funktioner, bra ljud och ljus.När du ska välja ny TV i hemmet finns det en del saker att tänka på.– Oavsett smak eller behov är jag övertygad om att Samsung kan erbjuda en TV som...

Guide: Det ska du tänka på när du köper ny TV

Guide: Det ska du tänka på när du köper ny TV

Guide: Det ska du tänka på när du köper ny TV På jakt efter ny TV?För att navigera rätt i djungeln tipsar här Klas Söderström, produktchef på Samsung, om vad du ska tänka på. LÄNK: Samsung QLED 8 K – TV:n som har återuppfunnit TV Ta reda på vad du är ute efter Hur...

Gamern Lukasinho: Därför är det här bästa gaming-TV:n

Gamern Lukasinho: Därför är det här bästa gaming-TV:n

Gamern Lukasinho: Därför är det här bästa gaming-TV:n En TV för TV-spel ska ha låg responstid och funktioner som ger dig ett försprång i spelet. Lukashino är en av Sveriges bästa gamers och han om någon vet vad som krävs av en riktig gaming-TV.  LÄNK: Växla...

Så har den smarta TV:n blivit ännu smartare

Så har den smarta TV:n blivit ännu smartare

Så har den smarta TV:n blivit ännu smartare Med en smart TV får du mer än vanliga TV-kanaler – du får en värld av tjänster och appar samlat på samma ställe.Men det finns funktioner som gör att du kan få ut ännu mer av din smarta TV.Här berättar vi om detaljerna i...

Därför ska du välja QLED 8K

Därför ska du välja QLED 8K

Därför ska du välja QLED 8K Den beskrivs som ”TV:n som har återuppfunnit TV”. Samsungs QLED 8K ska fånga in, skaka om och ge TV-tittarna gåshud.– Bilden blir så klar och naturlig att det påminner om känslan av att öppna ett fönster och se verkligheten, säger...

Här är Samsungs flaggskepp – allt om nya QLED 8K TV:n

Här är Samsungs flaggskepp – allt om nya QLED 8K TV:n

Här är Samsungs flaggskepp – allt om nya QLED 8K TV:n Teknik i framkant och stilren design.Samsungs senaste modell Q950TS lämnar ingen besviken.– Den imponerar oavsett om du ser på film eller har den avstängd, säger Magnus Nilsson, teknisk produktchef på Samsung....

Så inreder du med din TV

Så inreder du med din TV

Så inreder du med din TV Tiden då TV:n bara användes för att titta på våra favoritprogram är förbi.I dag har den blivit en viktig del av inredningen för många oavsett om man har den i vardagsrummet, sovrummet eller köket. – Låt din TV ta plats och inkludera den i...

Programledaren Malin Gramer: ”Jag har 4 Samsung-TV:s hemma”

Programledaren Malin Gramer: ”Jag har 4 Samsung-TV:s hemma”

Programledaren Malin Gramer: ”Jag har 4 Samsung-TV:s hemma” Malin Gramer är programledare för en ny serie där vi får lära oss allt om Samsung breda TV-utbud. Vi djupdyker i häftiga, smarta funktioner och får se hur teknik och design har förenats i årets modeller.Själv...