Allt du borde kräva av
en värstingtelefon

En stillbilds- och videokamera, en spelkonsol och en minidator – allt samlat i en och samma enhet.
De främsta smarta telefonerna gör att du nästan kan lägga all övrig utrustning åt sidan.
Här tar vi en titt på kraven du bör ställa när du vill ha en mobiltelefon i toppklass.

LÄNK: Här kan du köpa nya Samsung Galaxy Note 20

Utvecklingen av smarta telefoner accelererar och de mest avancerade modellerna är en blixtsnabb minidator, professionell foto- och videokamera, digitalt anteckningsblock, TV-apparat och till och med en spelkonsol i en och samma maskin. 

Många nysläppta mobiltelefoner rymmer flera av funktionerna med hög kvalitet, men få kan samla allt. De finns dock exempel på modeller som lyckas med konststycket.

10 år i framkant

Ett exempel är mobiltelefonserien Samsung Galaxy Note. Ända sedan första generationen 2011 har Samsung gång på gång lyckats samla innovativa och kraftfulla funktioner i sina telefoner. 2011 var det med kraft och uthållighet, den senaste kameratekniken och inte minst pennan – S Pen – för effektivitet och kreativitet i fokus. 

2020 gör Samsung det igen med Galaxy Note 20. Samsungs mest kraftfulla processor hittills, en ny ultrafunktionell S Pen och ytterligare utveckling av kameran och dess funktioner gör den nya smarta telefonen (återigen) till den kanske mest kompletta mobiltelefonen på marknaden.

Telefonen säljs i två versioner, Galaxy Note20 5G och Galaxy Note20 Ultra 5G. Låt oss ta en närmare titt på vad de har att erbjuda.

Galaxy Note20 5GGalaxy Note20 Ultra 5G
Skärm6,7” FHD+ 1080x2400, 60 Hz6,9” WQHD 1440x3200 120 Hz
TeknikSuper AMOLEDDynamic AMOLED
Kamera64 MP f/2.0, 12 MP f/2.2, 12 MP f/1.8108 MP f/1.8, 12 MP f/2.2, 12 MP f/3.0, Laser Autofokus
RAM8 GB12 GB
Nätverk5G5G
Batteri4 300 mAh4 500 mA


Specifikationer

Galaxy Note20

En telefon – fyra kameror 

”Den bästa kameran är den man har med sig”. Det uttrycket har genom åren fått agera argument för att slippa ta med sig otympliga systemkameror och som bortförklaring vid misslyckade mobilbilder. Men kamerorna i vissa smarta telefoner gör uttrycket förlegat – de klarar nämligen mycket som en systemkamera kan. 

En titt på Galaxy Note20 Ultra 5G visar fyra inbyggda kameror (tre bak, en fram), extremt ljuskänsliga kameror och utskjutande kamerauppsättning på baksidan. Den har högklassig optik och stora kamerasensorer som släpper in maximalt med ljus och ger bilder djup och skärpa även om ljuset är svagt. 

En bildsensor på 108 megapixlar tillsammans med funktionen Laser Autofokus ger bra skärpa, du kan ta en bild på ett landskap eller en stadsmiljö och sedan beskära hårt för att lyfta fram enskilda detaljer. Och om inte det räcker finns en 50x Space Zoom som kombinerar 5x optisk zoom med en högteknologisk zoom och AI-teknik. En intelligent bildstabilisering gör att skärpan hålls skarp, för bästa resultat ska du se till att hålla kameran still och fotografera i naturligt ljus.

Om du behöver fota objekt som rör sig (hej småbarnsförälder!) så kan du aktivera AI-funktionen som automatiskt väljer den bästa bilden från en serie bilder. Ett klick ger då många bilder där du bara behöver välja mellan de bästa och förpassa alla suddiga grimasbilder till den digitala kyrkogården. Detsamma gäller när du filmar, något som sker i superskarpa 8k. Du kan pausa var som helst i filmen och få ut en skarp stillbild av det du ser.

LÄNK: Här kan du köpa nya Samsung Galaxy Note 20

Skarp skärm som inte slukar batteri

Alla som ägt en mobiltelefon i början av 2000-talet kan få något drömskt i blicken när ämnet batteritid tas upp. På den tiden, när mobilen mest användes till att ringa med och kanske till att spela ett par omgångar Snake, kunde telefonen användas i flera dagar innan den behövde laddas. Vissa moderna smarta telefoner kan behöva laddning någon gång på dagen för att klara sig fram till kvällen. Men det är inte något du ska behöva acceptera.

Galaxy Note20 har en stor skärm med hög skärpa och dubbelt så hög uppdateringsfrekvens jämfört med Galaxy Note10. Tack vare en dynamisk uppdatering anpassas skärmen automatiskt efter vad som behöver uppdateras i bilden, vilket ger lägre strömförbrukning. En fulladdad telefon kan i de flesta fall användas en hel dag utan att behöva laddas.

Pennan som lyfter telefonen

En värstingmobil ska innehålla extra allt, men det betyder inte att accessoarer och kompletterande tekniska verktyg är överflödiga. Samsungs Galaxy Note-telefoner kännetecknas kanske mest av allt av den digitala pennan S Pen som du fäster i telefonen.

Direkt när du tar ut din S Pen från fästet så har du möjlighet att öppna de funktioner eller program du vill använda, utan att röra telefonen. Du kanske behöver göra en kort anteckning, signera ett dokument eller ta en bild – allt går att göra snabbt och sömlöst. Pennan har en svarstid på 9 ms (snabbare än det mänskliga ögat kan uppfatta). Det innebär att du kan skriva på skärmen med samma direkta känsla som papper och penna erbjuder.

Gamingupplevelse i världsklass

Mobilspelen har minst sagt utvecklats sedan Snake var det coolaste som fanns. En stor majoritet av alla vuxna spelar mobilspel regelbundet och grafik och spelupplevelse liknar allt mer den du får på riktiga spelkonsoler. Men visste du att du kan ta steget längre och integrera din smarta telefon med en Xbox?

Med Galaxy Note20 Ultra tillsammans med Xbox Game Pass har du tillgång till nästan hundra Xbox-spel. Du kan spela via telefonen eller koppla upp dig till en extern handkontroll för extra gamingkänsla utan lagg. Ljudet kopplar du trådlöst via högtalare eller hörlurar.

LÄNK: Här kan du köpa nya Samsung Galaxy Note 20

Fler smarta funktioner:

  • 25W Supersnabb laddning ladda batteriet över 50 % på 30 minuter.
  • 15W Trådlös snabbladdning och wireless powershare
  • Möjlighet att styra riktningen på dina mikrofoner när du spelar in video
  • Tålig: Vattentålig enligt IP68 och med Gorilla Glass 7
  • Grafisk termisk pad i flera lager för att underlätta värmeavledning
  • Upp till 1 TB i expanderbart minne
  • Supersnabbt 5G
  • Ultraljuds-fingeravtrycksläsare inbyggd i skärmen
  • Använd din Note20 som en PC, koppla upp en skärm via Wireless Dex
Annons - innehåll från Samsung