Annons
Innehåll från Skövde Kommun

En hållbar stadsdel med nära till allt

I centrala Skövde byggs framtidens stad – där teknologi i framkant gör att du bor hållbart samtidigt som du befinner dig mitt i stadspulsen. Här ska man kunna bo, arbeta och leva på ett miljövänligt sätt utan att göra avkall på livskvalitet. – Vi bygger som man byggde stadskärnor förr, en riktigt tät kvartersstad, med den myllrande staden utanför porten men också med avskilda innergårdar, säger Caroline Hagström, sektorchef Samhällsbyggnad.

Här kan du läsa mer om Mariesjö – Skövdes nya centrala stadsdel

Stadsdelen Mariesjö i centrala Skövde håller som bäst på att förvandlas till ett ställe där man kan bo i en hållbar miljö och samtidigt ha nära till både jobbet och centrum. I dag är Mariesjö ett verksamhetsområde med mindre företag och industrier centralt i staden. Planeringen för det nya bostadsområdet pågår just nu för fullt, både på ett övergripande plan och i detalj.

– Mariesjö blir en modern och oerhört central stadsdel, där man ska kombinera sin livsstil, med gångavstånd till jobbet och närhet till pulsen i stadskärnan, berättar Caroline Hagström, sektorchef Samhällsbyggnad.

Technav i världsklass

Staden Skövde har de senaste decennierna utmärkt sig som ett technav i världsklass. Mycket tack vare högskolans fokus på utbildningar på techområdet, satsningar som Skövde science park och att staden huserar dataspelsföretag som står bakom internationella succéer. Tack vare goda kommunikationer som gör att man kan ta sig hit från landets två största städer på en respektive två timmar har många företag valt att förlägga sin verksamhet i Skövde. I planeringen av den nya stadsdelen finns mycket fokus på tech-verksamhet.

– Det är få städer som har möjligheten att bygga så centralt, dessutom med en högskola i centrum med möjligheter att utvecklas och utvidgas. Jag är övertygad om att det kommer att locka både människor, som vill bo här, och nyetableringar av företag, säger Caroline Hagström.

Använder sig av nu teknik

Mariesjö ska vara en hållbar stadsdel och i planeringen tittar man både på den teknik som i dag finns, som exempelvis solceller, men också ny teknik som är under utveckling.

– Det blir helt enkelt en levande stadsdel, där man både bor och jobbar. Det är nära till goda pendlingsmöjligheter och det kommer också att finnas ett utbud för aktiviteter efter jobbet Vi bygger som man byggde stadskärnor förr, en riktigt tät kvartersstad, med den myllrande staden utanför porten men också med avskilda innergårdar som erbjuder en vila från stadspulsen, berättar Caroline Hagström.

Här kan du läsa mer om Mariesjö – Skövdes nya centrala stadsdel