Annons
Innehåll från Skövde Kommun

Entreprenörsstaden som lockar storföretag

Staden Skövde har de senaste 20 åren gjort sig känd som ett svenskt mecca för entreprenörer. Här samlas världsledande industrier, innovativa tech-bolag, unga talanger och dataspelsföretag som gör succé internationellt. – Vad man hela tiden velat uppnå är den positiva spiralen, där man samarbetar, delar med sig och därmed skapar ett bättre innovationsklimat, säger Anders Jonsson, som sitter i ledningen för affärsnätverket InExchange.

Läs mer om Skövde Science Park

Intresset för Skövde växer sig allt starkare. En av anledningarna till detta är att staden tillsammans med den nordvästra delen av Västra Götalandsregionen erbjuder en kombination av kunskap, forskning och innovativ styrka som kommer att skapa en hållbar industri för framtiden. En annan förklaring är en väletablerad entreprenörskultur där nyfikna problemlösare många gånger visat att man kan driva utvecklingen framåt för att skapa förutsättningar för tillväxt.

Hållbara lösningar och smart teknologi

I dag har Skövde ett stort fokus på framtida hållbara lösningar och smart teknologi. Något som är  märkbart genom stadens många framgångsrika företag, startups och innovationsarenor. Här finns redan i dag en blandning av etablerade företag som utvecklar nya generationers produkter, yngre bolag som skapar affärsmöjligheter i framtidens högteknologiska branscher och unika kluster som attraherar talanger och bidrar till innovation.

Ett exempel är ASSAR Industrial Innovation Arena, en av Sveriges ledande mötesplatser med en fysisk miljö där utbildning, innovation och forskning möts och tillsammans skapar nya lösningar. Här samverkar Högskolan med Science Park Skövde, Industrial Development Center West Sweden och fordonsindustrin i Skövde.

Två andra exempel är just Science Park Skövde som är en stark tillväxtmiljö och möjliggörare för högteknologiska och kunskapsdrivna företag och Industrial Development Center (IDC), som stärker konkurrenskraften inom den tillverkande industrin i regionen.

Unika möjligheter för dataspelbranschen

I Skövde finns unika och omfattande kompetenser som gjort staden till en internationell angelägenhet inom dataspelsområdet och ligger bakom spelidéer som blivit världssuccéer. Några exempel är Coffe Stain Studios, Iron Gate Studios, Pieces Interactive  och Stunlock Studios. Skövdes community för spelutveckling, Sweden Game Arena, har med över 100 företag, förläggare och investerare vuxit fram under en längre tid genom internationella nätverk inom branschen. Tillsammans med The Game Incubator har det bidragit till stora möjligheter att starta, utveckla och etablera företag i en unik miljö.

– Det finns flera goda exempel inom Sweden Game Arenas community, som innehåller över 100 företag, förläggare och investerare. Det bidrar till snabb internationell acceleration för företagen och kunskapsutveckling av dataspelsbranchen i stort, säger Kenneth Johansson, Science park Skövde.

Läs mer om Skövde Science Park