Annons
Innehåll från Skövde Kommun

Så har Skövde blivit spelnavet i Sverige

På mindre än 20 år har Skövde utvecklats till ett nav för det svenska spelundret. Genom en målmedveten satsning har man satt staden på världskartan när det gäller dataspelsutveckling. – Här finns även forskning och utbildning, men också viktiga industrikanaler och nätverk som möjliggör en snabbare väg till kunskap och etablering på den internationella marknaden, säger Kenneth Johansson, Science park Skövde.

Läs mer om Sveriges spelnav

Det började i liten skala, när Högskolan i Skövde startade utbildning i spelutveckling 2002. I dag har högskolans dataspelsutbildningar växt till landets största och har genom samarbetet med Science Park Skövde satt staden på världskartan med hjälp av två varumärken för profilering inom dataspel. The Game Incubator som bidrar till att det startas och utvecklas livskraftiga spelföretag för en internationell marknad och Sweden Game Arena med branschnätverk och internationella aktiviteter för att öka försäljning och investeringar i företagen som ingår i dess community.

– Vad som gör Sweden Game Arena unikt är möjligheten att utvecklas inom dataspelsutveckling på olika sätt. Det gäller oavsett om du vill studera eller forska inom dataspel, starta ditt eget företag, etablera ditt befintliga spelföretag eller börja arbeta på ett företag inom Sweden Game Arenas community, berättar Kenneth Johansson.

Anordnar Sweden Game Conference

Bland mycket annat anordnar Sweden Game Arena varje år evenemanget Sweden Game Conference, Europas ledande konferens för blivande och professionella spelutvecklare och startups. I år kommer konferensen att livestreamas samtidigt som den genomförs på Arena Skövde den 14-15 oktober. Konferensen inleds med en affärsdag med fokus på rekrytering, karriär, pitching och nätverksmöjligheter följt av en dag med fokus på spelutveckling, med föreläsningar, paneler och workshops.

– Vi har kontakt med många investerare samtidigt som vi hittar sätt för våra mer etablerade företag att återinvestera i företag inom vårt community. Ett exempel är Coffee Stain Studios som under 2019 valde att investera i Iron Gate Studio som är en del av The Game Incubators program i Skövde, säger Kenneth Johansson.

Succéspel från Skövde

Coffee Stain Studios, vars grundare studerade dataspelsutveckling på Högskolan i Skövde och startade företaget under sin tid på The Game Incubator, är ett av de företag inom Sweden Game Arena som har nått stor internationell framgång. Med sitt senaste spel Satisfactory, blev de på kort tid ett av de toppsäljande spelen på Steam. Det senaste succéspelet från Skövde är Iron Gate Studios vikingaspel Valheim, som under året sålt över ungefär tio miljoner exemplar

– Det finns flera goda exempel av framgångsrika företag som har genomgått vårt unika spelprogram som vi idag driver från Skövde och Göteborg. Sweden Game Arenas community, som innehåller över 100 företag, förläggare och investerare. Det bidrar till snabb internationell acceleration för företagen och kunskapsutveckling av dataspelsbranchen i stort, säger Kenneth Johansson.

Utbildning inom dataspelsutveckling

Högskolan i Skövde fortsätter den uthålliga satsningen på utbildning och forskning inom dataspelsutveckling. Med Sveriges största dataspelsutbildningar har Högskolan i Skövde unika program, där ett stort fokus läggs på ett gränsöverskridande samarbete mellan de många kompetenser som ett spelutvecklingsteam består av. Genom studenternas spelprojekt skapas en tydlig koppling till de olika yrkeskategorier och karriärval som finns inom dataspelsutveckling. Det finns även ett växande intresse för utbildningarna från utlandet.

–Våra internationella magisterprogram består ungefär till hälften av internationella studenter. Det stärker det internationella inflödet och skapar nya spännande och intressanta grupper som gör att vi förbättrar den sammanlagda kunskapsnivån, säger Marcus Thoftedahl, spelforskare vid Högskolan i Skövde

Läs mer om Sveriges spelnav