<< TILLBAKA TILL DI.SE

ANNONSInnehåll från Smeg

Premiumdesign för moderna kök – utan att kompromissa med matlagningen

En marängbotten med krispig yta och mjuk insida eller torsk tillagad på låg temperatur för att bevara textur och näringsämnen – det är exempel på vad som kan åstadkommas med modern ugnsteknologi. Smegs ugnar, däribland modellen OmniChef, erbjuder funktioner som gör det möjligt att laga mat med precision och variation – för designmedvetna matfantaster.

Idag drivs Smeg av tredje generationen Bertazzoni-entreprenörer. Företagsnamnet anspelar på Smalterie Metallurgiche Emiliane Guastalla – ett namn som vittnar om ursprunget i Guastalla, i hjärtat av Reggio Emilia. Regionen, som är en av Italiens mest erkända matprovinser, har präglat företagets identitet och påverkar produktutvecklingen än idag.

– Vi är många som ser matlagning och samvaron i köket som ett sätt att koppla av och njuta. Intresset och nyfikenheten för hållbara, innovativa och nyskapande sätt att tillaga råvaror är stort. Det är just i det mötet mellan tradition, teknik och inspiration som våra köksprodukter blir en självklar del av det medvetna, moderna köket. Alla våra produkter, inte minst ugnarna, är skapade för att förhöja glädjen i köket och smakupplevelsen vid matbordet, säger Oscar Beck-Larsen som är nordisk produktchef på Smeg.

Matlagning med ånga – näringsrikt och smakfullt

En intressant – men i Sverige kanske underutnyttjad metod – för att skonsamt tillaga råvaror och samtidigt bevara näringsämnen samt minska behovet av tillsatt fett är att använda ånga.
Fisk, kyckling och grönsaker är kanske de råvaror där skillnaden märks allra mest. Potatis får bättre värmefördelning redan vid 20 procent ånga, medan rotfrukter och kyckling behåller både saftighet och textur vid cirka 40 procent. Även bröd och bakverk blir luftiga och krispiga med hjälp av ånga.

– Det är ett varsamt och smakfullt sätt att tillaga mat, förklarar Oscar Beck-Larsen.

Smegs sortiment av ugnar med inbyggd ångfunktion rymmer tre nivåer – SteamOne, Steam100 och Steam100 Pro – och gör det möjligt för hemmakocken att utforska nya dimensioner av vardagsmatlagning.

– Precis som alla produkter från Smeg är våra ugnar resultatet av vår starka princip att kombinera teknisk innovation med en tydlig designfilosofi. Detta tillsammans med högkvalitativa material och mångsidighet gör det både inspirerande och enkelt att laga hälsosam mat med ett näringsrikt resultat och fantastisk smak.

Laga mat med ånga

Smeg listar sex fördelar med att tillaga mat med ånga:

  1. Bibehåller matens mjuka konsistens och förhindrar att rätten blir torr.
  2. Bevarar näringsämnen, vitaminer och mineraler.
  3. Ger ett milt tillagningsresultat med mörhet inuti och krispig, gyllene yta utan att använda traditionella tillagningsmetoder.
  4. Kortar ner tillagningstiden.
  5. Gör det möjligt att tillaga frysta råvaror utan att först tina dem.
  6. Möjliggör samtidig tillagning av flera livsmedel utan att smaker eller lukter blandas.

Tre tillagningstekniker i en ugn – precision och mångsidighet på restaurangnivå

Det familjeägda företaget som sedan 1948 designat innovativa köksprodukter och vitvaror är sitt tekniska arv troget än idag. Med ugnen OmniChef har Smeg förändrat ugnen inifrån genom att kombinera traditionell matlagning med ånga och mikrovågor, samt funktionen Sous Vide.

– Ugnen är uppbyggd som en vanlig ugn, men vi har adderat mikrovågsfunktion och en vattentank. Det innebär att du kan använda varje teknik för sig eller kombinera dem för snabbare och mer underlättade resultat, berättar Oscar Beck-Larsen.

För hemmakocken öppnar detta upp nya möjligheter: en hel kyckling som annars tar över en timme kan tillagas betydligt snabbare – utan att förlora saftighet.

– Tack vare funktionen Smart Cooking finns dessutom cirka 150 förprogrammerade recept, allt från ugnsgratänger till bakverk. Det är bara att följa symbolerna i displayen, fylla på med vatten och låta ugnen guida dig. Vi har gjort det avancerade enkelt och tillgängligt, säger Oscar.

Premiumdesign för moderna kök

Smegs designresa har pågått genom decennier och sortimentet är lika mycket estetik som teknik. I en tid då inbyggnadslösningar blivit allt mer populära erbjuder varumärket produkter som smälter sömlöst in i moderna kök.

– Designen är unik och vi har något för alla stilar. Våra ugnar kombinerar både design och funktion på ett sätt som gör att du aldrig behöver kompromissa. Det är premiumprodukter som både höjer kökets estetik och din matlagningsupplevelse, säger Oscar Beck-Larsen.

Ånga i ugn – olika nivåer och effekter

20 procent ånga: Passar potatis och lättare grönsaker. Ger bättre värmefördelning och bibehåller konsistens utan att bli vattnig.

40 procent ånga: Passar rotfrukter, kyckling och fisk. Bibehåller saftighet, mörhet och smak, samtidigt som ytan kan få krispighet.

100 procent ånga: Passar fisk eller kött i sousvide och tillbehör som sparris eller baubuns. Skonsam tillagning som bevarar maximal näring och naturlig färg, perfekt för delikata råvaror.

Tips: Att kombinera ånga med traditionell ugnsvärme ger både krispig yta och saftig insida på rätter som bröd, bakverk och gratänger.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Smeg och ej en artikel av Dagens industri