Annons - Innehåll från Steam Hotel

Hundraåringen som stannade kvar

- och blev Sveriges läckraste hotell

Energi kan aldrig skapas eller förstöras, bara omvandlas. Det säger termodynamikens första huvudsats, och den litar vi på.
Nu är det upp till bevis för det gamla ångkraftverket vid Mälaren.
I augusti öppnar läckra Steam Hotel där – en satsning som Sverige aldrig tidigare har varit med om.

”1917 var ett normalår…” Så börjar texten på Wikipedia om detta nådens år. Faktum är att under 1917 gjorde arbetarna uppror mot brödbaronerna här i Sverige, Lenin kom till makten i ett land österut – och USA gick in i första världskriget.
Att det var ”ett normalår”, går väl att diskutera. Vad Wikipedia dessutom tycks ha missat är att två års mirakulöst byggande äntligen var färdigt. Till sist stod ett mäktigt ångkraftverk klart vid Mälarens strand utanför Västerås, vilket enligt Vestmanlands Läns Tidning firades med pompa, ståt, trumpetsaluter, borgmästartal – och en obligatorisk långsittning på stadshotellet för societeten i länet.

Anläggningen hade från början fyra ångpannor och skulle fungera som reservkraft åt det nyligen byggda vattenkraftverket i Älvkarleby.

Den geografiska platsen var perfekt – Västerås var tänkt att bli en sorts knutpunkt där Sveriges nordliga och sydliga elnät skulle mötas och förenas. Kärleken fanns där från början och allt gick så bra att verket redan i slutet på 1920-talet hade byggts ut och hade tio pannor i drift.

Och så fortsatte det under Per Albin-åren, folkhemsbyggandet och långt över månlandning och färg-tv:ns entré. Men allt har sin tid. 1992 togs ångkraftverket ur bruk, tio år efter att det långsamt hade börjat nedmonterats. Sedan dess har det varit många och långa diskussioner om vilken funktion denna mäktiga och majestätiska byggnad skulle ha i framtiden. Museum? Skola? Eller skulle det bara stå där, som en påminnelse från förr, och sakta förfalla?

Exklusivt erbjudande till Dagens Industris läsare – prova på här

image
I den lyxiga restaurangen på 18:e våningen kommer det serveras smårätter från världens alla hörn - efter en meny komponerad av stjärnkocken och nobelmiddagskreatören Niclas Wahlström.

1999 blev verket byggnadsminnesförklarat av Länsstyrelsen – men det är alltså först nu, 18 år senare, som det åter blir aktiverat och fullt av liv.

ESS Group ska nämligen öppna hotell i det gamla ångkraftverk – som de mer kända hotellkedjorna hade dissat totalt. Eller hotell kanske är fel ord, åtminstone om man pratar med förvaltarna av detta k-märkta underverk.
– Vi pratar hellre om destination! Att vi skapar en destination dit folk vill åka. Vi har exempelvis ett hotell i Göteborg som heter Pigalle. Vi vill få folk att vilja åka till Pigalle, inte till Göteborg – och sedan får de Göteborg på köpet. Men Pigalle ska vara deras destination. På samma sätt är det med Steam Hotel. Man åker till Steam Hotel, har det väldigt bra, återupplever historien, äter fantastiskt, och det är mindre än en timme från exempelvis Stockholm, säger Carl Lundgren, som är försäljningsdirektör och partner på ESS Group och dessutom en av grundarna.

Sköna sittgrupper att sjunka ner i. Och öppen brasa att lyssna på och njuta till.

Han har lyssnat på så många skeptiker i skuggorna att han borde ha sjunkit in i en evig törnrosasömn av det. Men så fungerar vare sig Carl eller ESS Group.

Motstånd ger nämligen också energi – enligt vår kära termodynamik – och fysikens lagar och regler är något som ESS Group har anammat.
– När vi började i den här branschen och tog över Ystad Saltsjöbad hade det 46 procents beläggning. Nu ligger vi på 96 procent. Det var vårt första stora projekt och efter ett tag, när vi kunde betala tillbaka de första banklånen, kände vi bara – wow, vi gör ändå nånting rätt!

Steam Hotels julshow? Jessica Andersson och Magnus Carlsson goes steamy disco!

image
En vidunderlig panoramautsikt över Mälaren.

”Vi”, är i detta sammanhang några kompisar från Göteborg – som hade lite olika karriärer från början, men som hade betydligt mer än genomsnittlig koll på hotell- och restaurangvärlden. En dag insåg de alla att de ville göra något nytt och annorlunda; de ville röra ner sina förmågor och idéer i en kittel och se vad som blev av det. Resultatet blev en gemensam vilja att skapa unika destinationer där gästen står i centrum och blir sedd – något internationellt och innovativt – och då föddes deras företag ESS Group.

Men Steam Hotel, som öppnar i augusti, måste ju ha mer än bara närheten till Stockholm, den k-märkta byggnaden, den kulinariska maten och den vackra miljön att skryta med, kan man tycka. Och det har Steam Hotel.

– Man kommer inte dit för att bo en natt. Man vill stanna två. Eller tre. Varje möte är unikt; det är så vi alltid har jobbat, det är så vår personal tänker. Varje rum har sin egen prägel, varje trappsteg, varje handtag till dörrarna. Har man varit här vill man komma tillbaka. Igen och igen. Så tänker vi. Vi bygger relationer, från dag ett. Och vem älskar inte en bra relation som varar för evigt, säger Carl Lundgren och fortsätter:

Se filmen om The Steam Hotel här.

Steam Hotel i siffror

⇨ 18 våningar högt
⇨ 227 dubbelrum
⇨ 2 sviter med pingisbord
⇨ 14 konferenslokaler
⇨ 550 personer får plats i största konferenslokalen
⇨ 3 restauranger
⇨ 1 playground-area med flipper, shuffleboard och biljard
⇨ 800 kvadratmeter Voltage lounge – spa club
⇨ 93 attraktioner och 6 rutschkanor i actionbadet
⇨ 4 barer
⇨ 1 roof top terass
⇨ 15 000 kvadratmeter yta är hotellet uppmätt till
⇨ 15 meter till Mälarens strandkant
⇨ 55 minuter från Stockholm

image
Varenda detalj är genomtänkt och de stora fönstren lovar ett härligt ljusinsläpp.

”Ångpannorna, turbinerna och tegelväggarna står överallt och lite varstans kvar som vackra lån från förr.”

– Vi har en mäktig cross-over-restaurang med influenser främst från Vietnam och Frankrike på 18:e våningen där gästerna ska undra: Sitter vi inomhus, eller utomhus? Vi har ett unikt spa-koncept där vi mixar njutning och välmående – och där vi har anlagt en futuristisk pool. Invid vår andra restaurang på första våningsplanet, som har specialiserat sig på mat smaksatt med eld, finns en playground-area med shuffleboard, pingisbord, snooker, playstation-konsoler – och mycket mer…

Ångpannorna, turbinerna och tegelväggarna står överallt och lite varstans kvar som vackra lån från förr; och klenoderna skänker lugn på samma sätt som de väcker nyfikenhet. Vem vill inte trycka ner ett dörrhandtag från början av 1900-talet, öppna en dörr – och komma in i ett hotellrum som andas historia?

Det här är hundraåringen som stannade kvar. Som valde att vänta för att bli uppfräschad. Och som nu stolt kan blicka ut över Mälaren och veta att hon är vackrast av alla i hela världen.

Läs mer om Steam Hotel här

Ess Group verkar inom hotell-, restaurang- och konceptutveckling och skapar unika mötesplatser som gestaltas av unika karaktärer. I Göteborg finns Luxury Boutiquehotellet Pigalle och Lifestylehotellet Bellora. Söderöver ligger Mäster Johan, Malmös modernaste klassiker, prisbelönta destinationshotellen Ystad Saltsjöbad och Falkenberg Strandbad, samt exklusiva Villa Strandvägen. Etableringen i Stockholm är i full gång med nya Blue Hotel på Lidingö. Och i augusti 2017 öppnar även spektakulära The Steam Hotel i det 100 år gamla ångkraftverket i Västerås. ESS Group är även aktiva partners i ett flertal restauranger såsom; Barabicu, Tranquilo, Villa Odinslund, Villa Johanneberg, Port du Soleil, Brasserie Lipp, 8ight samt Spik Studios.

Se filmen om ESS Group här