Annons - Innehåll från Steam Hotel

NÅGOT GAMMALT,
NÅGOT NYTT

– Steam Hotel är en helt unik hotellsatsning

Industri möter romantik. Dåtiden och framtiden förenas i en sprakande, sprudlande nutid.
Steam Hotel intill Mälaren har allt man kan önska sig – och mycket mer därtill.
Och nu öppnar det äntligen!

Det gamla ångkraftverket vid Mälarens strand sjuder åter av liv, lagom till sin hundraårsdag. ESS Group slår 1 augusti upp dörrarna och välkomnar alla som vill till Steam Hotel; en destination som vi – enligt gänget på ESS – aldrig tidigare har fått uppleva i Sverige.

Här möts det genuina och det innovativa. Ångkraftverket stod klart 1917, för hundra år sedan, med all den häpnadsväckande arkitektur som hörde tiden till. De senaste åren har en total renovering skett av 100-åringen. Allt har utgått från historien och sedan har byggnaden förfinats och förnyats. Och nu är det dags för öppnanden av Steam Hotel vid Mälaren, bara 55 minuter från Stockholm.
– Egentligen vill vi inte prata om hotell – utan vi har snarare skapat ytterligare en destination och en upplevelse. Vi säljer inga hotellrum eller hotellfrukostar. Vi jobbar istället med att skapa minnen, att få stamgäster och att ge dem en total upplevelse. För att komma dit jobbar vi med detaljerna – alltifrån material till flöden, från garnering till färger, från ljus till musik, från doft till bemötande, från ordval till reklam … På samma sätt arbetar vi när vi anställer personal. Det är inte minst deras bemötande av gästen som är med och skapar minnen, säger Carl Lundgren, som är försäljningsdirektör och en av grundarna av ESS Group.

Det hundraåriga ångkraftverket blickar ut över Mälaren.
image
Något gammalt, något nytt… Varje rum är unikt och en mix av dåtid och nutid.

Vi säljer inga hotellrum eller hotellfrukostar. Vi jobbar istället med att skapa minnen, att få stamgäster och att ge dem en total upplevelse.

Ångkraftverket togs ur bruk 1982 och började delvis monteras ned tio år senare. Därefter befann sig den k-märkta byggnaden länge sig i en sorts limbo. De stora, kända hotellkedjorna visade svalt intresse – men inte ESS Group.
– Vi följer våra hjärtan, och här föll allting på plats direkt. Vi blev kära. Så har det varit några gånger tidigare också. Att sedan ingen annan såg möjligheterna med denna unika byggnad får stå för dem. När man skapar en destination så är det faktiskt mindre viktigt var den ligger rent geografiskt, säger Carl Lundgren, och fortsätter:

– Nu råkar Steam Hotel bara ha 55 minuter till Stockholm, vilket öppnar för fantastiska möjligheter för exempelvis konferensgäster, för ett par som vill ha en internationell upplevelse eller för barnfamiljen som söker det lilla extra. Och precis som i våra tidigare projekt vill vi bygga en långsiktig relation med våra gäster. Varje möte med en gäst är unikt, det tummar vi aldrig på. Folk vill bli sedda. Man måste inte jobba med bling-bling och guldkranar för att skapa en exklusiv känsla.

Se filmen om The Steam Hotel här.

Att ESS Group gillar att gå sin egen väg märks även när de anställer personal.
– Det är sällan som vi plockar folk från hotellbranschen. Vi är i stället måna om att få rätt människor som har ett bra eget nätverk och som är bra på att själva göra en omvärldsanalys. Helt enkelt människor som är passionerade, säger Carl Lundgren.

Steam Hotels julshow? Jessica Andersson och Magnus Carlsson goes steamy disco!

image

Steam Hotel har bara 55 minuter till Stockholm, vilket öppnar för fantastiska möjligheter för exempelvis konferensgäster.

ESS Group bildades av fyra vänner i Göteborg. De hade lång erfarenhet av såväl restaurang- som hotellbranschen när de bestämde sig för att skapa sitt företag. Deras första föremål för villkorslös kärlek var Ystad Saltsjöbad för tio år sedan; ett vid den tidpunkten lätt sjangserat havshotell i utkanten av Österlen med kort säsong och låg beläggning.
– Där har vi gått från 46 procents beläggning – till 96! Genom att bygga ett koncept med en helt egen karaktär och genom att bemöta kunderna på ett helt annorlunda sätt har det blivit en succé, säger Carl Lundgren.

Ystad Saltsjöbad är en framgångssaga nästan utan motstycke, och har bland annat prisats som Europas bästa sparesort och Sveriges bästa spa.
– Att vi har lyckats beror på vårt enorma fokus på gästen. På alla möten vi har inom koncernen står alltid gästen högst upp på agendan. Hur ser gästbetygen ut på spa, på restaurang, på bokning, på städ? Så jobbar vi varje dag året om. Gästens upplevelse kommer alltid i första hand, först därefter ekonomin.

ESS Group listade tidigt tre värderingar som ska genomsyra all verksamhet: Passion, professionalitet – och busighet. Just busighet kanske sticker ut lite, och det handlar i det här fallet om lekfullhet – om att göra det oväntade. Att ha kul och göra nytt. Att inte alltid behöva vara helt korrekt. Och att faktiskt inse att destinationerna inom ESS Group kanske inte är till för alla.

Historiens vingslag hörs överallt.

– När vi kunde betala tillbaka de första banklånen efter satsningen i Ystad fick vi alla en wow-känsla, vi kände att vi gjorde något rätt i alla fall. Då fick vi blodad tand – plus att vi har lite svårt för att sitta still och bara luta oss tillbaka…

Steam Hotel i siffror

⇨ 18 våningar högt
⇨ 227 dubbelrum
⇨ 2 sviter med pingisbord
⇨ 14 konferenslokaler
⇨ 550 personer får plats i största konferenslokalen
⇨ 3 restauranger
⇨ 1 playground-area med flipper, shuffleboard och biljard
⇨ 800 kvadratmeter Voltage lounge – spa club
⇨ 93 attraktioner och 6 rutschkanor i actionbadet
⇨ 4 barer
⇨ 1 roof top terass
⇨ 15 000 kvadratmeter yta är hotellet uppmätt till
⇨ 15 meter till Mälarens strandkant
⇨ 55 minuter från Stockholm

image
18 våningar högt i rött tegel – och med fantastiskt ljusinsläpp.

Detta är vår största satsning hittills. Renoveringen har inte varit helt enkel, men oerhört spännande och lärorik.

Fler satsningar följde. Även i Falkenberg tog ESS Group över ett havsnära hotell – Falkenberg Strandbad, som då var lite nedgånget och hade svårt att locka gäster.
– Vi investerade, byggde spa, började prata service och stamgäst. Vi bestämde oss för att överraska gästerna och skapa minnen åt dem, säger Carl Lundgren.

Nu har hotellet fått pris som Sveriges bästa mötesplats, är i stort sett uppe på samma nivå som Ystad Saltsjöbad vad gäller beläggning och gästnöjdhet och har tredubblat sin omsättning jämfört med tiden för övertagandet.

Och så har det fortsatt. Hotel Pigalle i Göteborg har utsetts till Sveriges lyxigaste Boutiquehotell och Europas bästa i citymiljö – dessutom blev den nya sviten korad till världens mest dekadenta i internationella The Vouge. Hotel Bellora på Avenyn har en mäktig och inbjudande takterrass som skänker en vidunderlig vy över Göteborgs takåsar – och som på en internationell ranking hamnat på topp-fem över världens alla takterrasser.

Kristallkronor och wifi – och en bardisk som varit ett skyttevärn.

Om Steam Hotel ska följa sina ESS Group-syskon i spåren är priserna och de fina utmärkelserna inte långt borta. Frågan är för vad denna nya destination kommer att belönas. För den fantastiska maten som kommer att serveras i någon av restaurangerna? För det unika att ha lyckats kombinera skönheten i ett hundra år gammalt ångkraftverk med det moderna och vackra? För den magiska takterrassen högst upp som blickar ut över Mälaren?
– Detta är vår största satsning hittills. Renoveringen har inte varit helt enkel, men oerhört spännande och lärorik. ESS Group fyller tio år i år, och vi är övertygade om att Steam Hotels gäster kommer att känna energin från det gamla ångkraftverket. Och det är ju det som vi alla behöver ibland – ny energi, säger Carl Lundgren.

Läs mer om Steam Hotel här

Ess Group verkar inom hotell-, restaurang- och konceptutveckling och skapar unika mötesplatser som gestaltas av unika karaktärer. I Göteborg finns Luxury Boutiquehotellet Pigalle och Lifestylehotellet Bellora. Söderöver ligger Mäster Johan, Malmös modernaste klassiker, prisbelönta destinationshotellen Ystad Saltsjöbad och Falkenberg Strandbad, samt exklusiva Villa Strandvägen. Etableringen i Stockholm är i full gång med nya Blue Hotel på Lidingö. Och i augusti 2017 öppnar även spektakulära The Steam Hotel i det 100 år gamla ångkraftverket i Västerås. ESS Group är även aktiva partners i ett flertal restauranger såsom; Barabicu, Tranquilo, Villa Odinslund, Villa Johanneberg, Port du Soleil, Brasserie Lipp, 8ight samt Spik Studios.

Se filmen om ESS Group här