Annons - Innehåll från Steam Hotel

NOBELPRISKLASS
VARJE DAG

Häftiga Steam Hotel har värvat stjärnkock

Niclas Wahlström har ansvarat för Nobelmiddagar, kungens födelsemiddag – och han har varit med och skrivit världens bästa kokbok 2017.
Nu blir han köksmästare och huvudansvarig på läckra Steam Hotel som öppnar den 1 augusti.

När det var dags att rekrytera en köksmästare till Steam Hotel siktade ägargruppen ESS Group – som de alltid gör – högt. Vem skulle kunna bli konceptansvarig för mat och dryck till denna fantastiska destination – som har som ambition att locka konferensgäster, smekmånadspar och familjer som söker det där lilla extra i tillvaron?

Valet föll på Niclas Wahlström som började sin köksmästarbana på klassiska Den Gyldene Freden i Stockholm och som bland annat har varit ytterst ansvarig för två Nobelmiddagar. Resultatet har blivit – enastående.

I nedre delen av det gamla ångkraftverket ligger den industriromantiska Chamberlin Grill; en stor restaurang på två våningsplan med eld, kol och ånga som naturliga element i matlagningen. Miljön är rustik och inramningen urban. De stora blyinfattade fönstren vetter ut mot Mälaren och utsikten är bedårande. En stor öppen brasa skänker lugn och det livliga köket växer ut i restaurangen.
– Vi har strävat efter att behålla känslan från ångkraftverket genom att använda just ånga i matlagningen. Det är framförallt fisk och grönsaker som kommer att ångas. Vi kommer också att jobba mycket med eld, men det blir inget traditionellt steakhouse med stora köttbitar, utan jag vill hellre säga att vi väljer att smaksätta maten med eld, säger Niclas Wahlström.

Mästerkock. Niclas Wahlström har skrivit världens bästa kokbok och ansvarat för Nobelmiddagar – nu blir han högste kökschef på Steam Hotel.
image
En smak av eld. Steam Hotel kommer att jobba mycket med eld och ånga i sina restauranger – precis det som var det det gamla ångkraftverkets signum.

Vi har strävat efter att behålla känslan från ångkraftverket genom att använda just ånga i matlagningen. Det är framförallt fisk och grönsaker som kommer att ångas.

Influenserna kommer framförallt från Frankrike – men också från Sydamerika.
– I Sydamerika finns en fantastisk kultur att laga mat över eld, och det har vi försökt att fånga upp, bland annat genom att tillaga direkt på glödbädden. Det ger en fantastisk smak. Och framförallt har vi velat skapa en avslappnad restaurang, där man samlas kring måltiden och delar på maten. ”Sharing is caring”, är konceptet vi jobbar efter. Vi har inrett mycket med småbord och bås för att få en brasserie-känsla. Precis som Steam Hotel i övrigt är det mötet som ska stå i centrum, och i restaurangen är det just mötet kring måltiden. Men det är också en fristående restaurang som vänder sig mot den lokala marknaden.

Vid frukosten kommer det bjudas på klassiska rätter som Egg Benedict.

Det är även här som frukosten kommer att serveras för gästerna.
– Vi kommer att jobba otroligt mycket med ägg! Vi ska inte ha en överdådig frukostbuffé som innehåller precis allt, däremot går det att göra otroligt många spännande varianter med ägg: Onsen ägg, Egg Benedict, Egg Florentine… Det ska bli lite av ett signum för oss, säger Niclas Wahlström.

Steam Hotels julshow? Jessica Andersson och Magnus Carlsson goes steamy disco!

image
Sharing is caring. Smårätter med inspiration från bland annat Vietnam och Kina kommer att serveras på 18:e våningen.

På 18:e våningen, med en vidunderlig utsikt över Mälaren, ligger hotellets andra restaurang: Locavore. Denna restaurang består av tre olika delar – en restaurangdel, en bardel med en enorm oktagonal bar med plats för 50 stående gäster och en uteservering, allting insvept av en stor pergola. Själva baren är ett gammalt skyttevärn som är tidstypiskt för 1910-talet då ångkraftverket projekterades och byggdes.
– Locavore är kvällsrestaurangen. Inspirationen kommer från hela världen – Vietnam, Kina, Australien … men allt har sin grund i den franska kokkonsten. Här kommer vi att jobba med rena smaker som sedan kombineras med klassiska och moderna tekniker. Jag har framförallt fastnat för den fräschör och textur som det vietnamesiska köket har, säger Niclas Wahlström.

Råvarorna är i möjligaste mål ekologiska och kravmärkta, men de behöver inte alltid vara närproducerade.
– Såklart ska vi använda mycket från Västmanland och låta det sätta sin prägel på vår mat, inte minst grönsaker som vi kommer att jobba mycket med, men det viktigaste för mig som kock är att jag känner mina olika producenter, att jag vet att det finns en person bakom råvaran som jag har en personlig kontakt med.

Se filmen om The Steam Hotel här.

Porslinet kommer att vara asiatiskt, det kommer att gå att äta med pinnar – eller kniv och gaffel.
– Alla rätter kommer att serveras i en mellanstorlek. Det ger en möjlighet till att testa många olika smaker och sammansättningar, och det är ett väldigt trevligt sätt att äta på och det ger lätt upphov diskussioner. Menyn är uppdelad i kalla, varma och söta rätter. Det kommer att vara gästens eget val om man vill dela på flera eller plocka ihop en helt egen meny.

Steam Hotel i siffror

⇨ 18 våningar högt
⇨ 227 dubbelrum
⇨ 2 sviter med pingisbord
⇨ 14 konferenslokaler
⇨ 550 personer får plats i största konferenslokalen
⇨ 3 restauranger
⇨ 1 playground-area med flipper, shuffleboard och biljard
⇨ 800 kvadratmeter Voltage lounge – spa club
⇨ 93 attraktioner och 6 rutschkanor i actionbadet
⇨ 4 barer
⇨ 1 roof top terass
⇨ 15 000 kvadratmeter yta är hotellet uppmätt till
⇨ 15 meter till Mälarens strandkant
⇨ 55 minuter från Stockholm

image
Personlig prägel. Varje rum och varje detalj är planerad in i det minsta på Steam Hotel – som nu äntligen öppnar efter den omfattande renoveringen.

Vi ska se till att skapa en dynamisk upplevelse av mat, dryck, boende, spa, aktivitet och glädje – allt i symbios med det gamla ångkraftverket.

Den lummiga trädgården och alla gröna växter ger restaurangen en exotisk och romantisk touch, och besökaren kommer inte att veta om hen sitter inomhus eller utomhus.
– Naturligtvis kommer vi att erbjuda ett brett sortiment av olika drycker. För den som inte vill ha alkohol händer det väldigt mycket spännande i Västmanland just nu med producenter som till exempel har börjat experimentera mycket med äppeldrycker smaksatta med humle. Det ska vi såklart ta fasta på, säger Niclas Wahlström.

Förvärvet av Niclas Wahlström lovar gott. Nyligen blev ”Nobelfesten”, där han är medförfattare, utsedd till världens bästa kokbok under Gourmand

Awards i Yantai i Kina. ”Nobelfesten” innehåller enbart recept på rätter som har serverats under Nobelbanketten – men menyernas inriktning på Steam Hotel blir inte riktigt av det slaget.
– Jag ser Steam Hotel som en fantastisk plats. Vi ska se till att skapa en dynamisk upplevelse av mat, dryck, boende, spa, aktivitet och glädje – allt i symbios med det gamla ångkraftverket, säger Niclas Wahlström.

Läs mer om Steam Hotel här

Ess Group verkar inom hotell-, restaurang- och konceptutveckling och skapar unika mötesplatser som gestaltas av unika karaktärer. I Göteborg finns Luxury Boutiquehotellet Pigalle och Lifestylehotellet Bellora. Söderöver ligger Mäster Johan, Malmös modernaste klassiker, prisbelönta destinationshotellen Ystad Saltsjöbad och Falkenberg Strandbad, samt exklusiva Villa Strandvägen. Etableringen i Stockholm är i full gång med nya Blue Hotel på Lidingö. Och i augusti 2017 öppnar även spektakulära The Steam Hotel i det 100 år gamla ångkraftverket i Västerås. ESS Group är även aktiva partners i ett flertal restauranger såsom; Barabicu, Tranquilo, Villa Odinslund, Villa Johanneberg, Port du Soleil, Brasserie Lipp, 8ight samt Spik Studios.

Se filmen om ESS Group här