Annons - Innehåll från Steam Hotel

RÄKNA MED ETT PRISREGN

Steam Hotel blir Sveriges nya häftiga destination

Den 1 augusti är det dags. Då öppnar äntligen det spektakulära Steam Hotel i det gamla ångkraftverket vid Mälaren.
– Det här är vår största satsning hittills – och jag hoppas att alla kommer att tycka om det lika mycket som vi, säger Carl Lundgren, försäljningsdirektör och en av grundarna av ägargruppen ESS Group.

Tänk 1910-tals-arkitektur. Enorm takhöjd, fantastiska fönster. Nationalromantikens byggnadskonst fick sitt levande uttryck när detta ångkraftverk byggdes och stod klart 1917 – vid senare tillbyggnader präglades arkitekturen istället mer av funktionalism.

Nu – exakt hundra år senare – har en två år lång omfattande renovering från grunden ägt rum. Allt för att Steam Hotel ska kunna öppna lagom till när ursprungsbyggnaden firar sin 100-årsdag.
– Vi har gjort någonting väldigt unikt – och det är vi stolta över. Vi ser det inte som att vi öppnar ett hotell, utan det är en destination och en mötesplats, säger Carl Lundgren.

ESS Group har – sedan de gav sig in i hotellbranschen för tio år sedan i och med köpet av Ystad Saltsjöbad – alltid haft ambitionen att sätta gästens välbefinnande i centrum. Man bokar inte en hotellnatt, utan en upplevelse som man ska kunna bära med sig länge, och en gäst ska alltid vilja komma tillbaka igen och igen. Ambitionerna att leverera varje dag och året om är skyhöga.

Se filmen om The Steam Hotel här.
image
Tid för tanke. Här trängs de sköna sittmöblerna med varandra, och elden är en låga som aldrig slocknar.

Vi ser det inte som att vi öppnar ett hotell, utan det är en destination och en mötesplats.

De gamla ångpannorna och turbinerna står kvar. De röda tegelväggarna påminner om en tid som flytt och vad det en gång fanns för verksamhet här.

Den industriella råheten blandas med en industriromantisk inredning och resultatet blir en välkomnande och varm miljö.
– Vår ambition är att leverera något i världsklass. Vi ställer alltid höga krav på oss själva – och den här gången kanske högre än någonsin tidigare. Ett sådant här hotell har aldrig tidigare setts i Sverige, jag menar ett gammal hundraårigt ångkraftverk som har renoverats om från grunden. Det har inte alltid varit lätt. Vi har stött på både utmaningar och hinder längs vägen. Att omvandla ett så här gammalt ångkraftverk till ett hotell i världsklass innebär ju per automatik en del problem – men nu när vi äntligen är klara kan man inte vara annat än väldigt nöjd, säger Carl Lundgren.

De 227 rummen finns i alla storlekar – från de minsta på 22 kvadratmeter till sviter på 63. Gemensamt för alla är att de är unikt inredda, att alla innehåller detaljer från förr som elegant har fogats samman med den moderna människans behov.

Skrivmaskin från 1900-talets början – och wifi för den som vill det. Steam Hotel kombinerar dåtid och nutid.
image
Restaurangen på 18:e våningen har en exotisk touch. Här serveras smårätter från många av världens hörn.

Men vad vore väl en destination som denna utan ett spa? Steam Hotels Voltage Lounge svarar upp mot alla högt ställda förväntningar – även dem du inte visste fanns.

Mixen av musik, dofter, varma bad, kalla drinkar och het ånga skapar en upplevelse för samtliga sinnen.
– Det här är inget traditionellt spa, utan vi har utgått från vad vi själva skulle vilja uppleva. Det här blev resultatet. Man kan ta ett glas champagne vid den öppna brasan, ett dopp i relaxpoolen – och därefter hoppa in i en ångande bastu. Sedan lite barhäng i restaurangen med cocktails och dj, och till sist avsluta med att sjunka ner i utomhuspoolen för att njuta av solnedgången över Mälaren, säger Carl Lundgren.

Självklart står en rad behandlingar på menyn, för den som önskar. Det finns treats för både ansiktet och fötterna som utförs av en kunnig och lyhörd personal.

I direkt anslutning till Steam Hotel finns Kokpunktens Actions, Sveriges första i sitt slag. Här kan stora som små njuta av attraktioner i alla möjliga former och adrenalinnivåer.

Kokpunkten sträcker sig över åtta våningar och har det mesta man kan önska sig, bland annat kittlande rutschbanor och Black River (en mörk ström som pumpar ut 1 000 liter vatten i minuten och med våldsam kraft för en neråt i vindlande gångar). Men det finns mer, bland annat attraktionen Inside Out med en fallhöjd på tolv meter … Och …

Det hundraåriga ångkraftverket blickar ut över Mälaren.

För den som önskar ta det lite lugnare lockar bland annat klätterväggarna, vattenbion och relaxavdelningen.

Steam Hotel i siffror

⇨ 18 våningar högt
⇨ 227 dubbelrum
⇨ 2 sviter med pingisbord
⇨ 14 konferenslokaler
⇨ 550 personer får plats i största konferenslokalen
⇨ 3 restauranger
⇨ 1 playground-area med flipper, shuffleboard och biljard
⇨ 800 kvadratmeter Voltage lounge – spa club
⇨ 93 attraktioner och 6 rutschkanor i actionbadet
⇨ 4 barer
⇨ 1 roof top terass
⇨ 15 000 kvadratmeter yta är hotellet uppmätt till
⇨ 15 meter till Mälarens strandkant
⇨ 55 minuter från Stockholm

image
Takterrassen har en mäktig utsikt över Mälaren och Västmanland, och solnedgången från utomhuspoolen är bedårande.

Den senaste tekniken förenas med den historiska energin från ångkraftsverkets tegelväggar och kvarlämnade klenoder.

Det som genomsyrar hela ESS Groups verksamhet är innovation, att presentera något för sina gäster som de aldrig tidigare sett eller upplevt. Tidigare har ESS Groups destinationer Ystad Saltsjöbad och Falkenberg Strandbad ett flertal gånger utsetts till såväl Sveriges som Europas ledande mötes- och resort-anläggningar. Och nu är det alltså dags för Steam Hotel.

Med passion, innovationsvilja och en lagom nypa galenskap har det skapats konferensmöjligheter som verkligen väcker kreativiteten. Den senaste tekniken förenas med den historiska energin från ångkraftsverkets tegelväggar och kvarlämnade klenoder, och det är ofta de små detaljerna som skiljer bra från bäst och fint från spektakulärt.

Den största möteslokalen har kapacitet att ta upp till 550 deltagare, och genom varma materialval, mattor och möbler kommer miljön från det industriellt råa kraftverket att mjukas upp och skapa en inbjudande känsla.
– Ingen annan tycktes se affärsmöjligheten här. Bara vi. Men redan börjar gästerna uppskatta det – och trots att vi inte har öppnat än är det ett väldigt högt tryck på bokningarna. Vi har hämtat inspiration från hela världen, framförallt utomlands och särskilt från andra branscher än våra egna, säger Carl Lundgren.

Läs mer om Steam Hotel här

Ess Group verkar inom hotell-, restaurang- och konceptutveckling och skapar unika mötesplatser som gestaltas av unika karaktärer. I Göteborg finns Luxury Boutiquehotellet Pigalle och Lifestylehotellet Bellora. Söderöver ligger Mäster Johan, Malmös modernaste klassiker, prisbelönta destinationshotellen Ystad Saltsjöbad och Falkenberg Strandbad, samt exklusiva Villa Strandvägen. Etableringen i Stockholm är i full gång med nya Blue Hotel på Lidingö. Och i augusti 2017 öppnar även spektakulära The Steam Hotel i det 100 år gamla ångkraftverket i Västerås. ESS Group är även aktiva partners i ett flertal restauranger såsom; Barabicu, Tranquilo, Villa Odinslund, Villa Johanneberg, Port du Soleil, Brasserie Lipp, 8ight samt Spik Studios.

Se filmen om ESS Group här