Annons – innehåll från Switzerland Convention & Incentive Bureau

Konferens på
klockren destination

I Zürich har tradition och innovation länge gått hand i hand.
Ett av många skäl till varför företag i framtidsbranscher gärna flockas och lockas till Schweiz och en av Europas mest hållbara städer.

Att Schweiz största stad är en god grogrund för företag är inget nytt. Inte minst finansbranschen har sedan länge förstått finessen med Zürich.
Den kosmopolitiska staden lockar med sitt lika logistiska som läckra läge mitt i Europa, men samtidigt utan att släppa känslan av en sund småskalighet som andas höga berg och ren luft.

Allt om staden Zürich här

I Zürich är hållbarhet inte en trend, det är en självklarhet. Och enligt organisationen Sustainable Cities hamnar Zürich överst när det kommer till världens mest hållbara stad.

Världens coolaste kontor

I dag har finansvärlden fått sällskap av branscher som fintech, biotech och IT. Bland annat har Google numera sin största filial på det europeiska fastlandet i Zürich. Mer än 2 000 personer från hela världen arbetar på vad som ibland kallas det coolaste IT-kontoret någonsin. Den rent avantgardistiska arbetsplatsen lockar till exempel med djungellounge med brandmansstång, mötesrum i igloor eller skidliftar, avkoppling i en massagelounge eller på ett gym.

– För oss på Google är Zürich bästa platsen att vara på, eftersom vi kan plocka många av de bästa IT-talangerna direkt från universitetssalarna – och i sin tur fresta dem med den höga schweiziska livskvaliteten, säger Patrick Warnking, landschef för Google Switzerland.

”Många väljer Schweiz med utgångspunkt i de värden man som företag vill signalera till medarbetare och kunder”

– Hanna Wrangö

Destination för affärsresor och events

Suget efter framtida spjutspetsar i Zürich gör staden högintressant även som destination när det kommer till internationella affärsresor, events och konferenser.

Hanna Wrangö är chef för möten och Incentive-resor vid Switzerland Convention & Incentive Bureau i Stockholm. Organisationen är en del av Switzerland Tourism och ger kostnadsfritt information och råd kring olika möjligheter till möten, evenemang och kongresser i Schweiz.

Swisstainable – allt om hållbara möten i Schweiz

– Precision och pålitlighet är värdefullt för mötesplaneraren och att ta hänsyn till samtliga hållbarhetsaspekter går hand i hand med medarbetarengagemang. Många väljer Schweiz med utgångspunkt i de värden man som företag vill signalera till medarbetare och kunder, säger Hanna Wrangö.

5 000 bolag inom ICT-sektorn

Googles närvaro i Zürich fungerar numera som magnet inte minst för andra bolag inom ICT – informations- och kommunikationsteknologi. Drygt 450 spin-offs och start up-företag har sett dagens ljus och visar tillsammans styrkan och mångfalden när ett sådant här kluster av företagsamhet, vetenskap och administration möts i skön förening.

I dag har 5 000 bolag inom ICT-sektorn anställt i runda tal 50 000 specialister enbart i kantonen Zürich. Och precis som Google har upptäckt finns det ett liv efter arbetsdagen och den fulltecknade kalandern. Staden sjuder av aktiviteter och många mötesplatser.

Här väntar både mysiga kullerstenskvarter i gamla stan, och vibrerande stadsdelar som West – allt beroende på tycke, kynne och smak.

3 populära lokaler för det mindre mötet:

Dolder Grand
Anrikt, 5-stjärnigt hotell ett par kilometer ovan centrum. Dolder Grand påminner mer om slott där det klänger sig fast längs Zürichberg. Hotellet med sina 175 rum har även 15 snygga mötesrum, två restauranger, bar och elegant spa. Dolder kommer också på topplats när det handlar om hållbarhet à la Schweiz, så kallad ”swisstainability”.

WOW Museum
Wow är ett museum fördelat över 400 kvadratmeter i 12 olika rum, alla med överraskande illusioner och perspektiv som tema. Vill man inte hyra hela museet, arrangerar Wow även events i foajén med plats upp till 70 personer. Tips är att hyra en privat guide. Utmärkt läge bara 50 meter från centralstationen.

Restaurant Rigiblick
Högt över staden i vad som kallas Zürich balkong blickar man ner från Rigiblick efter att ha anlänt med hotellets och restaurangens bergbana. Snyggt och miljömedvetet. Populärt för events och workshops, antingen i det lite större I L’étage eller mindre och mer informella Suite Rigi, som med sin avslappnade atmosfär passar utmärkt för små sällskap.

Balkongen över Zürich

Börja klassiskt, uppe vid utsiktsplatsen Lindenhof nära floden Limmat som flyter genom staden ända bort till Zürichsjön. Här får man fin överblick över hur nära Zürichborna har till naturen, glittrande vatten och snöklädda berg. Ta sedan bergbanan upp till Rigiblick och vad som brukar kallas balkongen över Zürich. Här erbjuder Sorell Hotel Rigiblick fina, toppmoderna möteslokaler för upp till ett 100 gäster, snyggt designade hotellrum och ett känt kök signerat Vreni Giger och hennes team i bistron.

Swisstainable – allt om hållbara möten i Schweiz

Choklad och lyx bjuds i överflöd längs Bahnhofstrasse, en av Europas mest kostsamma kommersiella kilometer när det kommer till kvadratmeterpriser. Här frotterar sig bankpalats med eleganta varuhus som anrika Jelmoli och Globus, klockbutiker och finchokladhus som legendariska Confiserie Sprüngli med sin dagsfärska chokladtryffel.

Einstein på kafé

Härifrån är det inte långt till torget Bellevue och Zürich operahus. Vi tar plats på magiska Kronenhalle med sin spännande kroghistoria och mästerliga målningar signerade Chagall, Miró och Picasso.

I kvarteren har jugenddrömmen Café Odeon huserat sedan 1911. Kaféet ändrar färg och funktion under dagens gång – här samsas konstnärssjälar med kritstreckskostymer – och stamgästerna är många. De fanns förresten här redan för ett sekel sedan, i form av bland annat litterära stammisar som Thomas Mann, Somerset Maugham och Bertold Brecht. James Joyce sägs ha skapat delar av Odysseus här och Einstein funderade frenetiskt över sina formler som han skissade på tidningspapper och servetter.

Klockrena kvarter

Utanför glider den effektiva, ljudlösa tramen förbi. Stadens spårvagnsystem är ett lika klockrent som sympatiskt sätt att möta Zürich spännvidd av kontrastrika kvarter. Dessutom helt gratis för den som bor på hotell i Zürich. Vi är på väg över Bahnhofbrücke mot gågatan Niederdorfstrasse och kolonialbutiken Schwarzenbach, inhyst sedan 1860-talet i Zürich medeltida stadshus där man säljer väldoftande kaffe och torkade frukter. Missa inte den förföriska goda brasilianska javan.

I hotell Adler får älskare av ostfondue sitt lystmäte mättat. Hotellkrogen Swiss Chuchi är lika rustikt inredd som rätterna är traditionellt tunga. Är man i Zürich är det nästan regel att någon gång doppa små tärningar av lantbröd i en varm gryta fylld med tungviktartrion gruyère, emmentaler och appenzeller.

3 spektakulära miljöer för det större eventet

Aura
Praktfullt läge vid Paradeplatz mitt i Zürich bultande hjärta. Hypermodern multifunktionell eventsal på 450 kvadratmeter som bland annat erbjuder 360 gradersprojektioner på väggarna. Här görs bland annat galamiddagar, presentationer, produktlanseringar och modevisningar. I huset med en total yta på 2 000 kvadratmeter finns även Aura Grill & Bar.

Dockyard Building
Vintertid används den stora dockan för att serva båtarna på Zürichsjön, men mellan maj och september kan den häftiga lokalen med sitt läge vid vattnet hyras för events upp till 700 gäster. Även utmärkt utgångspunkt om företaget vill lära känna staden genom att chartra eller hoppa på en båtkryssning på sjön.

Chicago 1928
Alltid velat åka tillbaka i tidsmaskinen och uppleva hur livet levdes under det stormiga 1920-talet? Den här eventlokalen, ett stenkast från tågstationen Zürich Oerlikon, doftar av kultiverad nöjesklubb genom att återskapa känslan av ett Chicago på tjugotalet. Mängder av teman kring detta, från casino till ”illegala” barer – allt med plats för 200 sittande gäster.

Vibrerande Zürich West

Mindre polerade ytor hittas i de coola före detta industrikvarteren Zürich West. Väskföretaget Freitag var en av föregångarna när det kommer till kombinationen hållbarhet och handel. Det Zürichbaserade bolaget gjorde världssuccé genom att förvandla före detta bildäck till cykelvänliga väskor. Flaggskeppsbutiken på Geroldstrasse består av en imponerande samling staplade containrar.

Den gamla skeppsbyggarfabriken Schiffbau rymmer idag Zürichs stadsteater, jazzklubben Moods och bland annat det utmärkta latinska landmärket LaSalle. Tunga armeringsjärn och cementväggar står som skön scenografi till krogens venetianska kandelabrar och vänliga meny. Här kan man en kväll möta både lokala after work-gäng, internationella affärsmän och gästspelande spanska skådespelarkollektiv.

”Må bra – prestera bättre”

Fler minnesvärda miljöer möter i Löwenbräus gamla bryggeri byggt 1897 – numera ett sjudande kultur- och konsthus med mängder av samtida gallerier, museer och krogar. Här hittar vi bland annat Kunsthalle Zürich och Migros Museum für Gegenwartkunst.

Att hitta inspiration och återuppväcka nyfikenheten på livet är lätt i Zürich. Närheten till naturen hjälper förstås till. Efter ett möte mitt i stan före lunch, är det enkelt att ägna eftermiddagen åt en cykeltur längs sjön eller kanske en middag bland kossorna i bergen. En riktigt fullödig reseupplevelse på en kort tvådagarskonferens, bara någon flygtimme från Sverige.
– Det är inte rocket science att människor som mår bra också presterar bättre. Vi behöver ses på riktigt igen, och vi behöver få ha det lite bra. Det verkar som om fler organisationer och företag väljer att ta fasta på det, säger Hanna Wrangö på Switzerland Convention & Incentive Bureau.

Allt om staden Zürich här

Så tar du dig runt:

Kanske är det sant att Schweiz skapat världens mest briljanta tågnät. I vilket fall som helst är det smartaste sättet att ta sig runt på konferensresan just med hjälp av tåg. Från Zürich flygplats är det en kort resa in till city, och lika smidigt tar man sig sedan vidare till andra orter. Med tåget sparar man både tid, energi och på miljön – och kommer fram utvilad och inspirerad tack vare de mäktiga miljöerna. Företag kan charta eget tåg, konferensvagn eller t om en after ski-vagn. Checkar man sedan in bagaget redan på flygplatsen i Sverige kan det levereras med tåg direkt till hotellet.

Mer om Swiss Travel Pass och skräddarsydda tågmöjligheter