<< TILLBAKA TILL DI.SE
ANNONSInnehåll från Switzerland Tourism

Schweiz i topp:
Bergsvandra i Valais i sommar

Foto: François Marclay

I regionen Valais i sydvästra Schweiz vimlar det av toppar över 4 000 meter. Så varför inte välja en sommarvandring i trakterna Nendaz/Veysonnaz, Saas-Fee/Saastal, Thyon och Region Dents du Midi. Glöm inte att krydda med höghöjdsmat och småskaliga boutiquehotell i bergen.

EXTERN LÄNK: Boka 3 övernattningar i Valais och få gratis tågresa t/r för två personer från flygplatsen

Kantonen Valais har begåvats med hela 45 alptoppar på över 4 000 meters höjd. Platserna och topparna är lika historiska som mytiska i en trakt som gränsar till både Italien och Frankrike. Men lite i skuggan av giganter som Mont Blanc och Matterhorn väntar fler pampiga panoraman på att upptäckas – inte minst sommartid. Den varma årstiden har blivit allt viktigare för alpturismen, och den friska bergsluften är en härlig flykt från hettan i städerna för alla som älskar att snöra på sig vandringskängorna eller hoppa upp på mountainbiken.

Foto: Saastal Tourismus AG-Puzzle Media

Makalösa vykortsvyer

Nendaz/Veysonnaz, Saas-Fee/Saastal, Thyon Region och bergsmassivet Region Dents du Midi – alla är trakter och byar som tickar in på strax under 2 000 meters höjd, och där man kan vakna och varje morgon dra ifrån gardinen för att bevittna makalösa vykortsvyer just utanför hotellfönstret. Långa, ljusa sommardagar är såklart som skapade för att upptäcka spektakulär natur och spännande utomhusaktiviteter, högt över hettan i resten av Mellaneuropa.

Foto: Lévy Loye

Valais lockar med över 800 mil av vandringsleder, och 100 så kallade bisses, före detta bevattningskanaler som gjorts om till skönt skuggiga vandringsleder.

Foto: Valais/Wallis Promotion – David Carlier

Checkar in gör många på spahotell, där musklerna får mjukas upp av sköna behandlingar innan kvällens gastronomiska äventyr inleds. Tio av kantonens krogar har fått Michelinstjärnor, och 72 av dem omnämns med höga poäng i alpvärldens egen gastrobibel Gault & Millau. Vinfantaster grottar gärna ner sig i Schweiz många inhemska druvsorter, där Valais som landets viktigaste vinregion står för de allra flesta, hela 55 stycken. Vinturismen har verkligen hittat till Schweiz och allt fler nyfikna väljer att vandra eller rulla mellan odlingar och pigga vinkällare.

Foto: Etienne Bornet

Nendaz/Veysonnaz

För svenskar är Nendaz och Veysonnaz kanske mest omtalade för att de ingår i vinterområdet De 4 dalarna, eller 4 Vallées. Orterna ligger i hjärtat av Valais och har båda bedårande vyer över floden Rhône, som börjar sin resa här i Alperna på väg ner mot Medelhavet. Sammanlagt 25 mil är vikta för vandringar och cykling som tar resenären genom uråldriga byar, högalpina platåer och svala skogar. Allt efter tycke och smak.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Nendaz? Läs mer här.

Foto: Florian Bouvet-Fournier

Vågade väljer zipline

Skidliftarna snurrar även så här års, och det är lätt att nå höjder som Mont-Fort på 3 330 meter. Från den nyinvigda plattformen på toppen ser man ända till Mont Blanc och Matterhorn. Vågade väljer ziplinen som når över 100 km/h som snabbast.

Tillbaka i lugnet i någon av byarna Nendaz och den något mindre Veysonnaz väntar traktens terroir på tallrikarna på någon av alla lokalkrogarna. Övernattningen sker förslagsvis på fyrstjärniga Hotel Nendaz 4 Vallées med sitt 2 200 kvadratmeter stora spa som läckert lockbete.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Veysonnaz här

Foto: Saastal Tourismus AG-Filme von Draussen

Saas-Fee/Saastal

Vilande under Schweiz högsta berg Dom är bilfria Saas-Fee en liten mikrovärld av vila och skönhet. Samhället är med sina 1 500 invånare störst av Saasdalens fyra byar. Mest storslagen är utsikten mot de 18 toppar på över 4 000 som likt en magisk fe liksom omsluter byn och hela tiden skapar nya perspektiv att zooma in. Tack vare höjderna erbjuds sommartid mängder av dagsutflykter tillsammans med garvade, solbrända bergsguider, samtidigt som man på egen hand kan utforska 350 km vandringsleder och sju rutter med mer våghalsig via ferrata-klättring. Cyklister har 8 mil av markerade stigar att välja mellan, vägar som ofta passerar isblåa glaciärsjöar där man kan ta sig ett snabbt och urcoolt dopp.

Foto: Valais/Wallis Promotion – Pascal Gertschen

Kulinariska fotspår

Gillar man att vandra i matens fotspår är sommarens nyhet en kulinarisk stig, där det ingår besök på tre charmiga bykrogar och en restaurang i skogen. Sedan ska den traditionella racletten förstås ätas i sin rätta miljö, och via byns turistkontor kan man beställa en raclette to go – en färdigpackad måltid som stoppas ner i ryggsäcken innan dagens äventyr i det fria. Riktigt morgonpigga möter soluppgången i sommar på Mittelallalin, där man kan njuta av en frukost på världens högsta roterande restaurang.

Efter att ha fått av sig kängorna eller hoppat av hojen laddar man lämpligast batterierna på alplodgen The Capra – ett chalet med utökad wellness-del som låter femstjärnig lyx möta mesta mys.

EXTERN LÄNK: Sugen på Saas-Fee/Saastal?

Foto: Evoq

Region Dents du Midi

Sex höghöjdsbyar bara 90 minuter från Genèves flygplats – det är platsen för Region Dents du Midi. Vintertid känt som en del i det väldiga skidområdet Portes du Soleil, väntar även sommartid en spektakulär semester. 80 mil av vandringsleder och 60 mil av terrängcykling utanför hotelldörren lovar långa, soliga dagar med massor av kul. Med kortet Portes du Soleil Multi Pass, som ingår i hotellövernattningen, får man tillgång till 60 fria aktiviteter och ytterligare lika många till reducerat pris. På så sätt kan vandrare ta liften utan avgift och cyklister få 20 procent rabatt i uthyrningen.

Foto: Evoq

Just cyklingen sticker ut i Dents du Midi, som sommartid är Europas största område för mountain biking. Förutom de 60 milen av cykelleder väntar 50 downhill-backar och fem cykelparker i gränslandet mellan Schweiz och Frankrike.

Foto: Region Dents du Midi

Foto: Etienne Claret

Hantverksöl och klassiska hotell

I en av byarna, Champéry, lockar klassiska Hotel National Resort & Spa från 1896, belle epoque i sin allra vackraste form. Det var även här som turismen en gång började blomma i början av förra seklet. I grannbyn Morgins har schweizfödda Corinne och amerikanske maken Robby Collins öppnat 7Peaks Brasserie. Mikrobryggeriet på 1 300 meters höjd tillverkar öl med namn från traktens högsta toppar och serverar det, tillsammans med populära rundturer, på bryggeribaren Ze’Bar.

EXTERN LÄNK: Mer om Region Dents du Midi

Foto: Etienne Bornet

Thyon Region

Ett spännande oskrivet kort är Thyon i De 4 dalarna. Här hyllas den naturnära semestern, med ridning och sköna vandringar i fokus, även om Thyon också erbjuder både bergsklättring och paragliding. Till den familjevänliga destinationen kommer många bland annat för att gemensamt testa elcykling i bergen. Här väljer man sin egen svårighetsgrad, men rullar tillsammans upp för route de l’Alpage och en förväntansfull frukost på Kiosk le Bab.

EXTERN LÄNK: Vill du testa Thyon Region? Läs mer här

Foto: Valais/Wallis Promotion – David carlier

Smakfulla specialiteter

Miljö och mat möts i mysigaste mix på l’Alpage restaurant. Varje söndag vallfärdar lokalbefolkningen för att äta brunch hos Olivier och hans kockteam. Måltiden består av regionens läckra Assiette Valaissanne (kallskuret kött och ostar), en varm buffet och efterrätt. Grädden på moset är förstås solterrassen med magisk vy över Dent-Blanche och Matterhorn.

EXTERN LÄNK: Boka 3 övernattningar i Valais och få gratis tågresa t/r för två personer från flygplatsen

Artikeln är producerad av Brand Studio, en del av Bonnier News, i samarbete med Switzerland Tourism och ej en artikel av Dagens industri