chevron-down chevron-left chevron-right chevron-small-down chevron-small-left chevron-small-right chevron-small-up chevron-thin-down chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-up chevron-up chevron-with-circle-down chevron-with-circle-left chevron-with-circle-right chevron-with-circle-up controller-play mail reply-all reply thumbs-down thumbs-up facebook-with-circle facebook linkedin-with-circle linkedin pinterest-with-circle twitter-with-circle twitter home

Annons - Innehåll från Tele2

Därför kan formen på möblerna göra stor skillnad på arbetsplatsen

Därför kan formen på möblerna göra stor skillnad på arbetsplatsen

Den fysiska miljön kan förbättra förutsättningarna för samarbetet på arbetsplatsen – ända ner på detaljnivå. Kontorsmöblerna kan faktiskt vara skillnaden som gör att ni lyckas ännu bättre.

Bara ett klick bort – här hittar du rapporten Power 2 Stay Head och mycket mer

Standardkontoret finns i olika uppsättningar och storlekar – ändå ser många utrymmen nästan identiska ut. De obligatoriska delarna är enskilda skrivbord, något större konferensbord för gruppmöten och kaffekällan där man samlas för att fylla på energidepåerna.

Detaljerna många företag glömmer

Trots att exempelvis grönska har bevisad positiv effekt på arbetsplatser är det få företag som väljer att ta in de naturliga inslagen. Enligt en undersökning som Tele2 står bakom ska enbart ett av fem svenska företag medvetet inrett med växter för att förbättra arbetsmiljön.

Även ljuset har stor betydelse för kreativitet och produktivitet på kontoret. Ett starkt ljus gynnar det analytiska tänkandet medan vitt ljus har en positiv effekt på hälsa och välmående.

Valet av skrivbord kan göra stor skillnad

Växtlighet och ljusets betydelse är detaljer som många företag inte tänker på eller tar hänsyn till på arbetsplatsen. Det som däremot alltid finns är skrivbord och andra typiska kontorsmöbler, de kan ses lite som företagets skelett. Något som måste finnas för att medarbetarna ska göra sitt jobb och för att företaget ska gå runt.

Det många inte vet är att de möblernas form faktiskt kan göra väldigt stor skillnad. Rundade möbler, där man sitter tillsammans i en cirkel, har en positiv effekt när det handlar om gemenskap. Daniel Heckscher, inredningsarkitekt på Note, menar att det handlar om makt.

– Ett runt bord är det mest demokratiska. Det vanliga är att en högt uppsatt chef sitter bakom ett skrivbord med en stol som är lite högre än alla andra, ett enkelt maktknep, säger Daniel och fortsätter:
– Alla ska ha lika värde. En enkel lösning är att ha skrivbord med rundade ytterhörn.

Få företag tänker på inredningens effekt

De rundade möblerna gynnar känslan av gemenskap, till skillnad från fyrkantiga lösningar som triggar individualism. Trots den viktiga insikten, som kan främja företaget, så svarar bara ett av tre svenska företag som deltar i Tele2:s undersökning att de planerar och inreder sin arbetsmiljö för att stimulera samarbete och kreativitet.

Bara ett klick bort – här hittar du rapporten Power 2 Stay Head och mycket mer