Därför är svenska fikapauser en framgångsfaktor

Därför är svenska fikapauser en framgångsfaktor

Det är ingen hemlighet att vi värdesätter vår fika här i Sverige. Nu har en ny studie från Tele2 visat att de här guldstunderna faktiskt kan vara en bidragande framgångsfaktor för företag.

Bara ett klick bort – här hittar du rapporten Power 2 Stay Head och mycket mer

En arbetsplats består av en hel del olika beståndsdelar, alla av betydelse för företaget. Men något av det absolut viktigaste inom ett företag är medarbetare – därför gäller det att se till att de mår bra.

Motiverade medarbetare gör underverk

För att företaget ska vara välmående och ha möjlighet att växa gäller det att fokusera på de som gör det möjligt, nämligen de anställda. De ska känna sig motiverade, ha tillgång till rätt stöd och samtidigt också få utrymme och mandat att utrycka sin kreativitet och produktivitet.

Det finns många, ganska enkla, knep att hålla energin och motivationen uppe på arbetsplatsen. Det är exempelvis viktigt att dela med sig av företagets vision för att alla ska känna att deras insats är meningsfull. Att ha regelbundna avstämningar och ge beröm när det förtjänas toppar också listan på sätt att motivera medarbetare.

De informella mötena kan göra stor skillnad

Om kollegorna mår bra och får sina behov tillgodosedda har företaget automatiskt bättre förutsättningar att ta sig till nästa nivå. Tidigare i år släppte Tele2 ”Power 2 Stay Ahead”, en rapport där insikterna om framgångsfaktorer inom företag har samlats.

En av många spännande insikter är hur betydande det är att kollegor umgås – även en bit bort från skrivborden.

Fika mer för ett bättre samarbete

Enligt insiktsrapporten kan förbättringar genomföras genom att göra teamen medvetna om problem i deras kommunikation. Till exempel har man kunnat se att ökad social interaktion – utanför möten – förbättrar samarbetet.

Produktiviteten i grupper kan enkelt boostas genom att medarbetare tar gemensamma pauser informellt – och ibland utan chefer. Med andra ord betyder det här att de svenska fikapauserna är viktigare än någonsin.

Bara ett klick bort – här hittar du rapporten Power 2 Stay Head och mycket mer