Enkla knepet: Så trivs du bättre på jobbet

Enkla knepet: Så trivs du bättre på jobbet

De flesta av oss tillbringar större delen av vår vakna tid på jobbet, så självklart är det viktigt att vi ska trivas när vi är där. Och det finns en faktor som kan vara avgörande för hur det känns att vara på arbetsplatsen.

Bara ett klick bort – här hittar du rapporten Power 2 Stay Head och mycket mer

Ett klassiskt nio till fem-jobb på ett kontor är vardag för många av oss. Med tanke på hur mycket tid vi tillbringar på vår arbetsplats är det en självklarhet att vi ska trivas – men förvånansvärt få tänker på något så grundläggande som hur den fysiska arbetsmiljön påverkar oss.

Färger och funktionella möbler spelar roll

Charlotte Ackemar, Product Designer på Note Design Studio, menar att inredningen på din arbetsplats kan påverka dig mer än vad du tror.

– Om man sitter i en förfärlig miljö tror jag inte man mår så bra. Det är viktigt för den mentala, men också fysiska, hälsan att din omgivning är skapad med omsorg. Du kanske inte är medveten om allt du tar in, men kroppen och sinnet suger åt sig.

Det är viktigt att medarbetare känner sig motiverade på jobbet, och även att både kreativitet och produktivitet ska få spelrum. Här kan inredningen spela stor roll.

– Det gäller att värdesätta de som jobbar och ge dem en fantastisk och inspirerande arbetsplats. Ta in genomtänkta färger, goda ljud- och ljuslösningar och ergonomiska möbler, säger Charlotte och fortsätter:

– För att skapa kontrast och ge en möjlighet till en levande arbetsplats så behövs också en variation av olika miljöer. Kanske addera en loungeyta som påminner om hemma? Då kan man bryta sig loss från sina uppgifter och få ett välbehövligt avbrott.

Sätt medarbetarna först – även när ni inreder

Vad trivs vi då i för miljöer? Enligt Charlotte så finns det några gemensamma nämnare att ta i beaktande oavsett hur och var du jobbar.

– I det stora hela handlar det om att man ska kunna göra ett bra jobb och för att göra det måste man må bra och ha kul. Tänk dig en dag utan alla avbrott där du känner dig besvärad. Allt från en bländande spotlight i taket som får dig att kisa till valet av konferensstolar som får alla på mötet att skruva på sig. Det ska absolut inte finnas några störande moment som dessa.

– Det gäller att komma ihåg att det är människor som ska jobba där, vi behöver de grundläggande värdena och tryggheten.

”Det ska inte vara mellanmjölk”

Färgval kan ha stor betydelse. När det är dags att bestämma sig bland alla nyanser finns det några faktorer som spelar större roll.

­– Valet beror bland annat på vad det finns för typ av ljus. Sitter man längs med stora fönsterpartier eller i rum där dagsljuset inte har möjlighet att ta sig in? Dagsljuset vill man självklart framhäva, då kan man också dra på med lite mer färg och mörkare toner utan att rummet upplevs för dunkelt. Annars kan en ljusare palett vara att föredra om ljusförhållandena inte är optimala.

Färg sätter mycket stämning, men planering och placering är lika viktigt. Det gäller att testa sig fram i den kreativa processen för att hitta den rätta känslan. Det handlar om att hitta en färgvärld och identitet inom sitt koncept och varumärke som lyfter miljön och tillvaron i den.

– Det måste finnas dynamik, både i planlösningen och i färg- och materialval annars faller det platt. Det ska inte vara mellanmjölk. Det är receptet till en levande och inspirerande inredning, säger Charlotte.

Bara ett klick bort – här hittar du rapporten Power 2 Stay Head och mycket mer