Så påverkas du av temperaturen på din arbetsplats

Så påverkas du av temperaturen på din arbetsplats

De finns på alla arbetsplatser: Kollegan som ständigt sitter och huttrar vid sitt skrivbord. Lika självklar är medarbetaren som alltid klagar på att det är varmt på kontoret. Men hur påverkar temperaturen oss egentligen?

Bara ett klick bort – här hittar du rapporten Power 2 Stay Head och mycket mer

Oavsett vad du jobbar med, eller hur din arbetsplats ser ut, finns det några saker som måste tas i beaktande när det kommer till den fysiska arbetsmiljön.

Detaljerna kan göra stor skillnad för resultatet

Den 25 januari i år släppte Tele2, i samarbete med United Minds, rapporten ”Power 2 Stay Ahead”. Rapporten redogör insikter och presenterar internationell forskning om vad som gör ett företag framgångsrikt.

Arbetsmiljön är självklart en viktig del hos alla företag – oavsett hur det ser ut eller hur många medarbetare som befinner sig där. Det finns framförallt några detaljer som gör mer skillnad än andra, exempelvis temperaturen. För låga eller höga temperaturer kan nämligen ha en direkt påverkan på medarbetarnas produktivitet.

Kvinnor fryser oftare än män på arbetsplatsen

Vi är ju alla olika och den perfekta temperaturen kan landa i att kollegor blir oense. Det finns nämligen alltid de som är frusna av sig och värmer sig med extra klädesplagg. Lika vanligt förekommande är medarbetarna som tycker det är alldeles för varmt.

Enligt rapporten ”Power 2 Stay Ahead” är 80 procent missnöjda med temperaturen på sin arbetsplats. En av de främsta faktorerna som påverkar är faktiskt kön – kvinnor föredrar nämligen i genomsnitt miljöer som är tre grader varmare än män.

Den optimala temperaturen är…

Vad är då den perfekta temperaturen på arbetsplatsen? Enligt rapporten är det för varmt om det är över 25 grader, och för kallt när temperaturen ligger under 20 grader. Oavsett för varmt eller för kallt så kan produktiviteten direkt bli lidande. Den optimala temperaturen har visat sig vara runt 22 grader, men självklart är det bäst om medarbetarna själva kan styra värmen utefter behov.

Förutom att önskad temperatur skiljer sig från person till person så kan det vara bra att anpassa graderna efter uppgiften. Varmare temperaturer kan nämligen gynna ett mer kreativt arbete medan svalare temperaturer är perfekt när man ska hålla sig alert.

Bara ett klick bort – här hittar du rapporten Power 2 Stay Head och mycket mer