Annons
DI Tema
Attendo

Vi på Attendo vill leda äldreomsorgen i Norden framåt

Publicerad 7 november, 2017

Vi står inför en tickande äldreboom i Norden och det kommer att krävas många fler äldreboenden i framtiden. Boenden som både är kostnadseffektivt byggda och där de äldre får möjlighet att fortsätta leva ett välmående och aktivt liv.

Om drygt 10 år kommer andelen äldre över 85 år i Norden att ha ökat med 59%. Men redan idag är det märkbart svårare att flytta in på äldreboende i flera av våra svenska kommuner. För att möta framtidens ännu större omsorgsbehov är det viktigt att agera redan nu.

– Attendo tar sitt ansvar och bygger flera äldreboenden per år så att de äldre ska ha någonstans att bo i framtiden. Bara i Sverige och Finland kommer det att behövas 80 000 nya platser på äldreboenden fram till 2030 för att möta de demografiska prognoserna. Kommuner och privata aktörer behöver hjälpas åt med byggandet med tanke på dagens långa byggprocesser, säger Urban Thorén, etableringschef Skandinavien på Attendo.

Attendo bygger redan idag flest nya äldreboenden i Norden och vill öka den kvoten för framtiden.

– Vi har erfarenhet av att bygga äldreboenden sedan slutet av 90-talet. Det har gett oss kompetens och förståelse för de speciella faktorerna som tillhör ett vård- och omsorgsboende med hög standard. Vi har etablerade designmanualer och ritningar och bygger både kostnadseffektivt och kostnadsmedvetet, förklarar Urban Thorén.

Dagens äldre är betydligt mer aktiva och har också högre krav på hur de vill bo. De kraven kommer att öka ytterligare när 40- och 50-talisterna blir äldre.

– För att möta kraven har vi tagit fram tre livsstilskoncept, Utevistelse & Trädgård, Sport & Spa och Kultur & Nöje, som bygger på forskning samt egna undersökningar hos boende och närstående. Koncepten genomsyrar hela boendet, allt från anpassad planlösning av inom- och utomhusmiljö till designmanualer för möbler, färger, tapeter, textilier och tavlor. I konceptet Utevistelse & Trädgård satsar vi extra på utomhusmiljön med vinterträdgård, grillplats, utegym, pergola och växter som gör att trädgården  lever året om. I Sport & Spa finns ett gym och en spa-avdelning med bad och relax medan Kultur & Nöje har plats för litteratur, musik och underhållning. Jag tycker att våra äldre är värda att bo i fina och trivsamma äldreboenden och det här är vårt sätt att möjliggöra det, berättar Nina Lehtonen, konceptutvecklare på Attendo.

Fakta
Attendo grundades 1985 och är det ledande omsorgsföretaget i Norden med cirka 20 000 medarbetare och 500 enheter. De senaste 5 åren har Attendo stått för ungefär en fjärdedel av all nybyggnation av äldreboenden i Sverige. Över 2 000 platser byggs just nu i Sverige och Finland.

Läs mer på: www.attendo.se

Besök oss på facebook: www.facebook.com/attendose/

Följ oss på Linkedin: www.linkedin.com/company/attendo-care