Annons
DI Tema
Foto: Sweco Architects

Foto: Sweco Architects

Chromogenics AB

Energieffektiva dynamiska glas

Publicerad 10 november, 2017

ChromoGenics levererar cirka 600 kvadratmeter dynamiska glas till Atrium Ljungbergs projekt Gränbystaden i Uppsala. Dynamiska glas som tar smarta fönster till nästa nivå. Högteknologiskt solskydd med stora energibesparingar och ökad inomhuskomfort som bidrar till en mer hållbar miljö.

ChromoGenics är ledande inom dynamiska glas med kontrollerbart värme- och ljusinsläpp. ConverLight™ har utvecklats från världsledande forskning på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet.

Hållbart koncept

ConverLight™ kan göra dyr luftkonditionering överflödig. Rummets fönster tonas ned och stänger ut solvärmen. Men behåller full utsikt genom fönstren.

Genom toning i glaset kan solvärmeinstrålningen reduceras med upp till 90 procent. Resultatet är energibesparingar, högre komfort och ökat välbefinnande hos människor som vistas i byggnaden. ConverLight™ bidrar även till miljöcertifiering av byggnader. Vilket står högt på agendan för att nå de europeiska miljömålen om att reducera koldioxidutsläppen med 20 procent till år 2020.

Det dynamiska sol- och klimatskyddet gör att fönstren antingen kan styras manuellt via en app, eller kopplas ihop med byggnaders automatiska system för att reglera inomhusklimatet. Detta gör även att fönstren är uppkopplade mot internet och bland annat till exempel kan komma att användas som larm i framtiden.

– Vi människor behöver dagsljus och kontakt med omgivningen för att må bra. Utvecklingen inom arkitekturen går mot mer glas i byggnad. Våra dynamiska glas ger fastighetsägare, arkitekter, byggbolag och aktörer i glasbranschen kostnadseffektiva solskyddslösningar. Fönstren anpassas till solinstrålningen, utan behov av exteriöra mekaniska solskydd som skymmer sikten eller förändrar husfasadens utseende. Fönstren är moderna, underhållsfria och funktionella. De är bra för miljön genom sina energieffektiva egenskaper och vi är stolta att få vara en del av Atrium Ljungbergs projekt med fokus på hållbar byggnad, sammanfattar ChromoGenics vd Thomas Almesjö.

Läs mer: www.chromogenics.com