Annons
DI Tema
Digital Metal, ett bolag inom Höganäskoncernen

Efterfrågad industriell 3D-printer för metall blir tillgänglig på marknaden

Publicerad 12 oktober, 2017

Digital Metal AB, som är ett bolag inom Höganäskoncernen, har erbjudit 3D-printning av detaljerade metallkomponenter sedan 2013. Nu startar de kommersiell produktion av sin efterfrågade metallprinter och erbjuder företag och tillverkare att köpa egna maskiner för serieproduktion och prototyper. Digital Metals egenutvecklade 3D-printer möjliggör tillverkning av komplexa föremål med hög precision och ytfinhet i stora volymer och är världsledande inom sitt segment.

– Vi erbjuder branschens första industriella 3D-printer för produktion av små detaljerade komponenter i stora volymer. Det som bland annat skiljer vår skrivare, DM P2500, från andra maskiner är att inga stödstrukturer krävs när komponenterna skrivs ut vilket leder till minimalt efterarbete, säger Alexander Sakratidis, säljchef på Digital Metal.

– Vår patenterade teknik baseras på något som kallas för binder jetting. Med Digital Metals förfining ger den här tekniken en överlägsen detaljrikedom och hög produktionshastighet med snäva toleranser. Med DM P2500 kan vi främja en innovativ och flexibel produktdesign, som inte begränsas av tillverkningsmetoder eller verktyg,

Utökar verksamheten med 3D-printrar
Digital Metal har erbjudit 3D-printning service till företag sedan 2013 och verksamheten fördubblas varje år. Hittills har företaget producerat cirka 200 000 komponenter för kunder inom allt från medicinteknik, industri- och fordonsbranschen till mode- och smyckeindustrin. Digital Metal kommer att erbjuda sin tillverkningstjänst även i fortsättningen, men utökar nu verksamheten med försäljning av 3D-printrar.

Ralf Carlström, General Manager för Digital Metal, beskriver en stor efterfrågan på företagets beprövade och unika teknik och poängterar att skrivaren lämpar sig väl för volymproduktion, och inte endast prototypjobb.

Stor marknad
– Marknaden för det vi kan erbjuda är större än vad vi kunde ana när vi började resan och vi ser en trend bland globala aktörer där allt fler värdesätter att ha AM-tekniken ”in-house” inledningsvis. En kund som vi länge samarbetat med och som nu har köpt en egen maskin är den franska industriorganisationen CETIM. Att komplettera vår nuvarande legotillverkning av komponenter med att licensiera och sälja våra skrivare är ett naturligt steg i företagets utveckling, säger Ralf Carlström.

Fakta
Digital Metal grundades 2012 och har sitt huvudkontor i Höganäs. Företaget är en del  av Höganäskoncernen, världsledande inom tillverkning av järnpulver.

Läs mer på: www.digitalmetal.tech