Annons
DI Tema
Gränges

Hållbarhet driver vår affär

Publicerad 12 oktober, 2017

Gränges tar ytterligare kliv in i framtiden. Tack vare satsning på forskning och innovation, bland annat i Finspång och Kina, erbjuds nu ny teknik som tar hållbarhetstänket vidare och bäddar för nya affärsmöjligheter bland annat på den expanderande nordamerikanska marknaden.

– Forskningsprojektet Trillium är tekniskt revolutionerande i vår bransch och ger en mer miljövänlig och förenklad produktionsprocess för våra kunder i framtagandet av värmeväxlare, säger Johan Menckel, vd Gränges.

Trillium är en teknik som förenklar lödningen och möjliggör nya och mer krävande designer på ett mer hållbart sätt.
– Hållbarhet är viktigt för oss. Våra produkter i sig bidrar till att man kan tillverka energieffektiva värmeväxlare – både till bilar men även stationära värmeväxlare som då drar nära 40 procent mindre energi. Trillium förstärker egentligen bara det arbete vi alltid haft i vår egen produktion – att förenkla processer och tillvarata material och energi genom återbruk, säger han.

Efterfrågan stiger nu i Nordamerika och nyligen meddelade man planerna på att skapa ett gemensamt bolag tillsammans med japanska Mitsubishi Aluminium.
– Det nya företaget kommer att etablera en ny produktionsanläggning i Nordamerika för avancerade aluminiumprodukter till fordonsindustrin, främst för lödda värmeväxlare men även för andra produkter till den nordamerikanska marknaden, säger Johan Menckel.

På den egna anläggningen i Tennessee investerar Gränges 110 MUSD för att möta en ökad efterfrågan.
– Vi är väldigt uppskattade som leverantör i denna del av världen och har nu en långsiktig möjlighet att växa i Nordamerika. Vi tittar även på att bygga ut forskningsenheten här precis som vi gjort i både Sverige och Asien. Vi ser bland annat nya affärsmöjligheter i framväxten av elbilar vars batteri delvis består av aluminiumkomponenter, säger Johan Menckel, vd Gränges.

FAKTA 
Gränges är en ledande global leverantör av valsade aluminiumprodukter för bl.a värmeväxlarapplikationer. Inom material för lödda värmeväxlare är Gränges marknadsledande globalt.

Företaget utvecklar, producerar och marknadsför avancerade material som förbättrar dels effektiviteten i kundens tillverkningsprocess och dels prestandan hos slutprodukten, den lödda värmeväxlaren.

Gränges har cirka 1 600 medarbetare och omsätter mer än 10 miljarder SEK. Aktien är noterad på Nasdaq Stockholm.

Läs mer på: www.granges.com