Annons
DI Tema
Kronans Apotek

Sverige har inte en hållbar läkemedelsanvändning

Publicerad 6 mars, 2018

Mindre än hälften av alla läkemedel används på rätt sätt och 400–3 000 människor dör på grund av felaktigt använda läkemedel i Sverige varje år. Det är betydligt fler än de som dör i trafiken. Ett enormt resursslöseri för samhället, miljön och även för individen.
– Vi som apoteksaktörer har ett stort ansvar att granska våra processer och ta vårt ansvar, säger Karin Söderberg, direktör kvalitet och farmaci på Kronans Apotek.

Samhället bekostar läkemedel för cirka 30 miljarder kronor varje år. Kostnaderna för att de inte fungerar som de ska på grund av felaktig användning kan vara lika stora.

– Det är en väldigt ohållbar process. Hela apoteksbranschen får tillbaka 1 200 ton oanvända läkemedel på våra apotek. Vi vet inte hur mycket som dessutom spolas ner i toaletten eller slängs på annat sätt och som kan påverka våra vattendrag negativt, säger Karin Söderberg.

Hon är kritisk till de vattentäta skott som råder mellan hälso- och sjukvården å ena sidan och apoteken å andra sidan.

– Läkarkåren sitter i ena hörnet och apoteken i andra. Vi tycker inte att apotekens kunskap används fullt ut. Vi får betalt för hur mycket mediciner vi lämnar ut men utan tillräckliga verktyg och överblick för att kunna hjälpa patienterna på bästa sätt – detta drabbar särskilt våra äldre kunder. Och särskilt de som har generika, utbytbara läkemedel. Det är envägskommunikation mellan läkare och apotek, journalsystemen samlar inte helheten. Vi har kämpat länge för gemensam läkemedelslista men att förändra nuvarande lagstiftning  tar tid.

”Vi får tillbaka 1 200 ton oanvända läkemedel på landets apotek”

Vad kan ni göra för en hållbar hantering?
– Apoteken kan göra mer. Redan idag jobbar vi systematiskt med information mot kunder. En person kanske går till sin läkare en gång per år, men kommer till oss fyra. De är ypperliga tillfällen för uppföljning, fånga upp eventuella biverkningar och finnas tillgänglig för rådgivning så att läkemedlen används på ett hållbart sätt. Samtidigt kan vi göra mer, men det krävs mer intresse från vården och politikerna här. Vi har gått igenom hela vår kedja för att få en så miljövänlig hantering som möjligt. Ett verktyg som stöttar hållbar läkemedelsanvändning är vår app som hjälper patienten att få överblick över sina läkemedel, påminner om att hämta ut och ta sin medicin i rätt tid. Man kan också beställa hemleverans eller ge fullmakt till en person som kan hjälpa till med överblicken över medicinen, säger Anna Skarph, apotekare och affärsutvecklare recept på Kronans Apotek.

Fakta
Kronans Apotek driver över 325 apotek i hela Sverige, har 2 600 anställda varav hälften är farmaceuter. Arbetar för en god läkemedels­användning och har ett systematiskt hållbarhetsarbete. En god läkemedelsanvändning är bra för miljön och människan.

Läs mer här