Annons
DI Tema
Probitas

Probitas vill bygga det goda samhället

Publicerad 15 november, 2017

Koncernen Probitas har gjort en fantastisk resa.
2009 meddelade Kronofogdemyndigheten sina planer att flytta ut ur Provisorn 4 - Jarlahuskvarteret. För Probitas, som äger lokalerna, innebar detta att bolaget nu började läcka en miljon kronor i veckan. Probitas ägs av Immanuelskyrkans församling. Koncernens affärsområden inom fastighet-, hotell- och värdepappersrörelse ska delfinansiera kyrkans verksamhet och allt det hjälparbete som utförs. Således blev situationen snabbt allvarlig – men det fanns också möjligheter.

Det var mitt i Lehman brothers kraschens efterdyningar 2009-2011 som ett omfattande ombyggnadsprojekt startades för att modernisera Jarlahuskvarteret till nya hyresgäster. Projektet har satt Probitas på kartan. Jarlahuset har prisats flera gånger om, bland annat med ROT-priset 2013 och glaspriset 2014. I dag är Probitas ett välmående bolag som år 2016 gick 77 miljoner kronor plus. Bland hyresgästerna finns världskända Spotify och egenägda Hotel Birger Jarl i de totalt 90’000 kvadratmeter som bolaget förvaltar. 45’000 av dessa återfinns i Jarlahuskvarteret.

– Det blev en kris för oss och vi tvingades att ta stora risker efter kraschen, men vi har tillsammans vänt den uppkomna situationen till framgång under dessa 7 år. Vi sålde två fastigheter och avvecklade en konferensrörelse för att få en tillräcklig finansiell egeninsats, säkrade bankfinansiering och fortsatte att göra det vi tror på. Nu gör vi ytterligare ett år med all time high. Situationen är helt omvänd och vi kan fokusera på de tre F som genomsyrar vår verksamhet: Förvalta, förädla och förvärva, säger vd Samuel Borg.

De tuffare åren visade att Probitas står starkt också i stormar. Med ett starkare bolag som överlevt elddopet, blickar Probitas framåt. I år har bolaget lanserat en ny hemsida och nya logotyper – allt för att ta nästa steg. Parallellt med detta lanseras nya projekt. Det senaste i raden är att gemensamt med stadsbyggnadskontoret och politiken tillföra Stockholms innerstad 24 nybyggda hyresrätter på en ca 2000 kvadratmeter stor innegård på Nebulosan invid Vasaparken. De tuffare åren har lämnat efter sig ett mer effektivt bolag som arbetar ännu närmare marknaden. Samtidigt, i och med att det är Immanuelskyrkan som står som ägare, är de mjukare värdena bevarade:

– Min uppgift är att leda det här bolaget så att vi genom kommersiella krafter kan fylla på kollektboxen. Med hjälp av det kan vi utföra de behjärtansvärda aktiviteter som vi i dag är iblandande i. På sätt och vis kan man säga att hela vår koncern är ett enda stort CSR-projekt, samtidigt som vi är en stabil och mycket långsiktig marknadsaktör, säger Samuel Borg.

Bland de välgörenhetsprojekt som Probitas är med och möjliggör kan nämnas det icke vinstutdelande äldreboendet Löjtnantsgården och arbetet för att stötta hemlösa.

– Vårt värdeord Probitas betyder hederlighet. Vi jagar inte alltid sista kronan utan vi tror på att bygga långa relationer med våra hyresgäster. Vi satsar mycket på en stark förvaltning och en god byggkvalitet. Samtidigt är vårt uppdrag att vara ett kommersiellt, professionellt bolag där vi hela tiden har lönsamhet i fokus. Det går hand i hand. Vi brukar säga att vi har ett kallt huvud och ett varmt hjärta, avslutar Samuel Borg.

FAKTA
Probitas AB äger och förvaltar fastigheter i Stockholms innerstad. Namnet betyder hederlighet, vilket är ett av företagets fyra ledord tillsammans med omtanke, nöjda hyresgäster och skapa värde.

Läs mer på:

www.probitas.se

www.lojtnantsgarden.se

www.birgerjarl.se