Annons
DI Tema
SSM

Framtidens hållbara stad byggs på höjden

Publicerad 15 november, 2017

Den moderna staden och rådande urbanisering kräver nya lösningar. Att bygga på höjden sparar inte bara yta utan även miljö
och möter de behov som finns nu och framåt.
- Morgondagens urbaniter vill njuta fördelarna av att bo modernt i citynära lägen, de delar gärna resurser med sina grannar och vill ha pengar över till annat än boende. Vårt bostadsutvecklingsprojekt Tellus Towers blir Stockholms första riktiga skyskrapor och är en skräddarsydd produkt för denna målgrupp, säger Mattias Roos, vd och koncernchef för den nyligen börsnoterade bostadsutvecklaren SSM.

SSM säger sig inte bara bygga bostäder, bolaget bygger stadsmiljö med helhetstänk och har starka visioner om hur.

– Vi vill utveckla staden och våra projekt ska bidra till allas Stockholm. Vi har en unik situation med flest singelhushåll i världen, närmare 50 procent, och ständig brist på bostäder. Det finns ett genuint behov av olika slags boenden som vi vill möta. Fler måste kunna ha råd att bo i citynära lägen och fler vill dela på resurserna – därför bygger vi alltid in någon form av gemensamhetsytor som tex pool, takterrasser, bilpooler med mera i våra projekt. Vi vill också skapa öppenhet och tillgodose flera önskemål som levande kvarter med restauranger och butiker i bottenplan och hus med mötesplatser, som torg fast inomhus, säger Mattias Roos.

Det mest visionära projektet just nu är Tellus Towers. De två tornen blir bland norra Europas högsta bostadshus och de högsta bostadshusen i Stockholm med sina cirka 240 respektive 180 meter. De rymmer cirka 1 200 bostäder, varav drygt 95 procent är ettor och tvåor. Placeringen blir vid Telefonplans tunnelbanestation straxt utanför Stockholms city.

– Vi vet genom undersökningar att vår målgrupp -”morgondagens urbaniter” – sätter boende utmed spårbunden trafik högst. Det är dessutom hållbart att bygga där kommunikationer och infrastruktur redan finns. Placeringen vid Telefonplan har en intressant historia. I kvarteren låg tidigare Ericssons huvudkontor och på platsen redan då ett högt torn som var en känd silhuett i gamla tiders Stockholm.

– I den nya staden har Ericsson-tornet kommit i skymundan med fler höga hus i närheten men nu plockar vi fram detta igen. Tellus Towers – unika, multifunktionella lägenheter SSM har en vision om att bygga ”affordable” enligt mottot ”bo mindre – lev större”. Det handlar om att bygga yteffektivt och smart. Det är därför som 95 procent av de 1 200 bostäderna i Tellus Towers är en- och tvårumslägenheter med unik funktionalitet.

– Våra lägenheter är byggda enligt konceptet ”multi-use-of-space” skapat av Hong Kong-arkitekten Gary Chang. Väggar och inredning kan dras ut och flyttas runt vilket gör att flera funktioner ryms på samma yta och man anpassar själv utifrån det behov man har för stunden, säger Mattias Roos.

Vad sägs om walk-in-closet, parallellkök som tas fram genom att flytta en vägg som annars fungerar som förvaring, mobil workstation, gästrum, man kan duka till tio personer, biorum…

Utöver Tellus Towers har SSM under hösten säljstartat flera spännande projekt, alltifrån bostäder 40 meter över marken i Bromma Boardwalk till studentbostäder till en rimlig prislapp i Sollentuna. Alla projekt är flerbostadshus i kvarter med skräddarsydda storlekar för målgrupen inriktade på att leverera så mycket funktion som möjligt.

FAKTA TELLUS TOWERS
Tornen
Tellus Towers blir Stockholms första riktiga skyskrapor, även bland norra Europas högsta bostadshus, med sina cirka 240 respektive 180 meter och som sådana en blivande turistattraktion. Det högsta tornet kommer därför att vara öppet för allmänheten som utsiktscentra. Där kommer finnas en restaurang, en skybar och ett spa. I det lägre tornet kommer takterrassen vara öppen för de boende. Placeringen av tornen är vid T-banan Telefonplan strax utanför Stockholms city.

Lägenheterna
Cirka 1 200 bostäder: ettor och två-rums lägenheter på 35 respektive 42 kvadratmeter. De byggs yteffektivt och smart med multifunktioner som flyttbara väggar och rum som med enkla handgrepp kan förändras efter behov. Varje lägenhet får en hel vägg med bara fönster för att utnyttja vyn maximalt. Lägenheterna kommer att finnas både som hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt.

Samarbetspartners
Prisbelönte arkitekten Gert Wingårdh har ritat husen och interiört har Gary Chang designat. Den senare är ett stort namn inom functional housing och compact living och har skrivit flera böcker om konceptet multi-use-of-space vilket innebär flerfunktionell design och interiör. På bottenplan kommer externa entreprenörer driva hotell, restaurang och butik.

NÅGRA SNABBA TILL KONCERNCHEF MATTIAS ROOS:

Varför bygga på höjden?
Det är hållbart att ta mindre yta i anspråk och bygga där infrastruktur redan finns. Det pratas mycket om att bygga ut tunnelbanan men varför inte nyttja befintliga stråk och förtäta där? Vår målgrupp sätter boende i citynära lägen utmed spårbunden trafik som viktigast. De är också miljömedvetna och vill ha allt på tillgängligt avstånd och slippa bil.

Vad tycker stockholmarna om Tellus Towers?
– Sveriges radio gjorde en enkät på stan när det stod klart att vi skulle bygga vid Telefonplan och det visade sig att 9 av 10 var positiva. Det är glädjande eftersom vår idé är att tornen ska komma hela kvarteret till godo och vi tror att det kan höja attraktionen till hela området med fler mötesplatser där man kan träffas och jobba, äta och umgås. Vi vet också från våra egna undersökningar att många vill bo i tornen. Vi har ett kundregister på cirka 30 000 personer och det är utifrån deras önskemål vi skräddarsytt detta projekt.

Kommer Tellus Towers vara öppna för allmänheten?
Ja, vi vill att de ska vara tillgängliga för stockholmarna. Alla ska kunna bo där. Därför arbetar vi efter en vision om att en del av husen ska fungera som hotell. Man kan bo en natt, en vecka eller efter konceptet long stay. En bostadsrättsförening skulle innebära slutenhet men en del av visionen med tornen är att skapa öppenhet och gemensamma rum.

När får stockholmarna se lägenheterna?
Vi håller på att färdigställa en visningslägenhet som bör vara klar under början av 2018. Under 2018 är det byggstart om detaljplansprocessen fortskrider som den är tänkt och det innebär att första inflytt sker 2022. Redan nu har närmare 16 500 individer visat intresse för att bo i tornen.

FAKTA SSM
SSM är den ledande bostadsutvecklaren i sin nisch inom Storstockholmsområdet och har idag över 6 500 byggrätter i sin bostadsportfölj. Bolaget producerar prisvärda och yteffektiva bostäder med attraktiva gemensamhetsytor, nära allmänna kommunikationer i citynära lägen till bolagets målgrupp – morgondagens urbaniter. Bolagets vision är en bostadsmarknad med plats för så många människor som möjligt och bolagets långsiktiga målsättning är att producera 60 procent bostadsrätter, 30 procent hyresrätter och 10 procent studentbostäder. Under 2017 har SSM som målsättning att produktionsstarta 1 000 bostäder för att därefter successivt öka till 1 800 produktionsstarter under 2021. SSM grundades 1993 och noterades på Nasdaq Stockholm den 6 april 2017.

Hitta våra bostäder: www.ssmliving.se

Besök oss på facebook: www.facebook.com/ssmliving

Följ oss på Instagram: www.instagram.instagram.com/ssmliving