Framtidssäkra din verksamhet i fyra steg

Den digitala transformationen av våra arbetsplatser har precis satt igång – och den går i rasande fart. Därför är det viktigt att redan nu hänga med.
Här listar vi fyra steg som hjälper företag att lyckas med sin tekniska agenda.

Distansarbete är här för att stanna, men för att det virtuella mötet ska vara lika smidigt som det fysiska ställs höga krav på tekniken. Enligt teknikföretaget Verizon Business finns det fyra viktiga steg som ett företag behöver genomföra för att möjliggöra för framtidens arbetsplats.

 

Det första steget är att definiera sin vision och mål. En del i den processen kommer att vara att gå igenom hur företaget har klarat coronakrisen och vad man har lärt sig av den. Vad gick bra? Vad gick mindre bra? Och var den digitala infrastrukturen tillräckligt motståndskraftig? Utefter svaren på frågorna bör sedan ett slutmål för organisationens transformation sättas upp.

 

Ha rätt team på plats

Det andra steget handlar om att säkerställa att du har rätt verktyg för att leverera enligt din vision om transformation. Detta kan exempelvis innebära omskolning av befintlig personal inom områden som AI, maskininlärning eller cybersäkerhet. Det kan även handla om att identifiera en partner som kan bidra med specialistkunskap. Det viktiga är att du ser till att du har rätt team på plats.

 

När du har kommit till det tredje steget är det dags att bygga skalbara och anpassningsbara applikationer, it-infrastruktur och data- och digitala plattformar. Det är här transformationen kommer till liv. Den viktigaste delen av att förbereda ditt företag för framtiden är att se till att du har en modulär och flexibel it-arkitektur som kan anpassas till de utmaningar som kommer att uppstå framöver. It-ansvariga och företagsledare måste överväga hur de kan använda teknik som en möjliggörare, inte bara för att stödja nya tekniska lösningar, utan också nya sätt att arbeta. Samtidigt måste de också jobba för att deras organisation behöver vara mer organisk och flexibel än under tidigare år.

 

Nya sätt att interagera

I och med introduktionen av 5G över hela världen förklarar Toby Redshaw, SVP Enterprise Innovations & 5G Solutions Verizon Business:

”5G är inte längre bara ett nätverk. Det är en väv med en inbäddad, kraftfull superdator i bakfickan som kan bearbeta intelligens och rik media i realtid.”

 

De höga hastigheter och den låga latens som 5G genererar kan skapa nya revolutionerande sätt att interagera med hjälp av augmented reality (AR) och virtual reality (VR). Ett potentiellt användningsområde är holografiska videosamtal där 3D-projektorer låter deltagarna röra sig och interagera på ett virtuellt sätt, som om de befann sig på samma plats.

 

Med 5G som arbetar bakom kulisserna kommer exempelvis anläggningsledare en dag att praktiskt taget kunna gå på fabriksgolv och inspektera verksamhet över hela världen. Finansiella institutioner och butiker kommer att kunna ge kunderna AR- och VR-drivna upplevelser direkt från bekvämligheten i deras egna hem.

 

Det fjärde steget handlar om att se till att cybersäkerhet är en del av företagets digitala transformation redan från början.

– Det handlar om att kunna förstå hur och var man är riskexponerad och att kunna försvara sig. Trots att man har identifierat sina risker måste man ständigt vara vaksam på om någon har tagit sig igenom ditt företags försvarslinje och kunna upptäcka det fort, säger Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business.

 

En anledning till att organisationer misslyckas med sina digitala transformationsresor är att de inte tittar djupare på dessa fyra faktorer. Att gå från teori till verklighet med hjälp av de här stegen kräver investeringar i både teknik och människor – det är därför det är viktigt att sätta igång så tidigt som möjligt.

 

EXTERN LÄNK: Så förbereder du ditt företag för morgondagens utmaningar och möjligheter

 

Dagens Industri
Ansvarig utgivare: Peter Fellman
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies