Därför vill
vi träna på
semestern

Vi blir allt fler som tjusas av en träningsresa. Och allra helst ska den gå till en mild destination runt Medelhavet.
– Nu vill vi både resa, njuta – och ta med oss träningen på semestern, säger Anna Dahlberg, ansvarig för sport- och träningsresor på resebolaget Ving.

ärmare 500 dagars hemarbete, inställda träningar och stängda gym har satt sina synliga spår. Under pandemin har vi svenskar i genomsnitt minskat våra ansträngande aktiviteter med 100 minuter per vecka. Det visar en undersökning gjord av Mälardalens högskola tillsammans med Novus.

Men nu kan vi inte vänta på att äntligen få röra på oss igen. Detta samtidigt som drömmen om att resa och uppleva nya miljöer åter har börjar bli till verklighet. Med andra ord; det är mycket som talar för träningsresan. Vad som började som en mindre trend för sju, åtta år sedan – har idag blommat ut i en lika välmatad som målmedveten meny över aktiv semester.

Av: Lars Collin

People in nature, Luggage and bags, Plant community, Mountainous landforms, Shorts, Sky, Mountain, Ecoregion
Footwear, Shoe, Leg

N

Yogapass och makalösa miljöer

Vi tar lågintensiva yogapass i solnedgångar på stränder, vandrar i makalösa miljöer på höga höjder, eller åker på grymt intensiva träningsläger som stavas triathlon. Och vi gör det tillsammans med proffsigt peppande coacher och personliga tränare, som vet när gränsen är nådd – och när vi kan dra oss tillbaka för att njuta av en härlig middagsupplevelse i sköna miljöer.

Anna Dahlberg är yogalärare, men framför allt är hon ansvarig för resor med fokus på träning och aktiv semester hos Ving:

– Vi brukar dela upp det i den arrangerade träningsresan och så resan för den som tränar som en del av semestern. De nischade träningsresorna har unika program, medan alla våra koncepthotell också erbjuder ett gediget träningsutbud, och där det enda som behövs är träningskläder och skor, förklarar Anna Dahlberg.

Läs mer om Vings träningsresor här

Utvalda koncepthotell

Ving har gjort sig kända för sina koncepthotell, boenden som borgar för bra semester och som är bästa basen – oavsett vilken sorts resa man väljer. När det kommer till utvalda hotell med fokus på träning finns möjlighet för gym, spa och gratis gruppträning med klasser som crosstraining, core och yoga. Träningsnivån, när det är dags att lyfta från solstolen för att jobba på flåset, sätter man förstås bara själv. 

Några av de mest populära koncepthotellen för den som vill träna är till exempel Sunwing Sandy Bay Beach på Cypern. Perfekt för dig som tränar inför En Svensk Klassiker tack vare möjligheten till cykling, löpning och simning, dessutom finns utomhusgym och multisportbana. För den som reser utan barn och söker en aktiv semester står Sunprime Atlantic View på Gran Canaria högt i kurs. Ett perfekt hotell, oavsett om man vill golfa, spela padel på närliggande padelcenter, gå på yoga, träna i gymmet – eller bara slå sig ner i Sunprime Lounge och njuta av stillheten.

Träningsresans tjusning

Tjusningen med träningsresan utomlands är ju att både kunna njuta i fulla drag av att bara vara, långt bortom krav och vardag – och ändå kunna hålla fullt fokus på sin träning i en miljö som doftar av sol och semester.

– Vi svenskar gillar att vara aktiva i vardagen, och det är något som följer med oss även på semestern. Det är ofta då vi finner tid och ro att lägga ner mer tid på att träna, medan det är så mycket som konkurrerar om tiden i vardagen. Och nu märker vi att det finns ett enormt sug efter att åka på träningsresa, vilket antagligen kommer att öka ännu mer efter pandemin. För är det något som den här tiden har lärt oss är det att det finns en skyddande faktor i att röra på sig och vara fysiskt aktiv, säger Anna Dahlberg.

Street fashion, Smile, Hairstyle, Plant, Neck, Sleeve, Standing, Waist

Anna Dahlberg, yogalärare och ansvarig
för träningsresor på Ving.

Bra för vår hälsa

Kanske ligger det också en aktuell dubbeleffekt bakom det ökade suget efter träningsresor. Många har varit stillasittande och kanske tappat sina träningsrutiner, samtidigt som vi inte kunnat undgå att notera att en god hälsa och bra kondition faktiskt kan hålla oss lite friskare.

– Jag tror också att vi har en ny grupp som under pandemin haft mer tid, och som är lite nyfrälsta på träning och gillar att röra på sig. Träningsresan kan också bli en injektion eller kickstart för att komma igång. De flesta träningsresorna passar alla, oavsett tidigare erfarenhet. Man behöver alltså inte vara en tränande person för att åka på dem, snarare kan resan passa perfekt för den som vill komma igång.

People in nature, Outdoor recreation, Climbing harness, Footwear, Shoe, Leg, Sneakers, Shorts, Thigh, Bedrock
Water, Plant, Sky, Flower, Building, Wood, Shade

Tre trendiga träningsresor i höst

Padel på Mallorca, Spanien
”Här spelar man bland annat på en av Mallorcas populäraste padelklubbar, Pins Padel Club i Palma. Det finns både vecko- och weekendresor – och många väljer att åka ända in i november när klimatet är perfekt för padel.”

Yoga på Lefkas, Grekland:
”Här bor man på Porto Galini, ett fantastiskt hotell i typisk grekisk stil. Här startar man morgonen med yoga på terrassen med utsikt mot havet. Klasserna leds av erfarna och kunniga yogalärare. Hit går flera populära yoga-retreats under året, höst som vår. Och snart släpper vi resorna för 2022.”

Vandring på Gran Canaria, Spanien:
”Gran Canaria är ju ett klassiskt resmål med underbar natur. Här väntar fina upplevelser med bland annat bergsvandringar som erbjuder makalösa vyer. Det är fyra olika vandringar under en vecka, men jag skulle nog lyfta vulkanvandringen med efterföljande vinprovning högt uppe på de gamla vingårdarna.”

Atleter och amatörer

Ving har skickat skandinaver till södern, solen och sköna semestrar i över 60 år. Nu satsar man allt mer på resor till alla som söker en aktiv semester, vare sig det är för den avancerade atleten eller den glada amatören.

Men hur mycket hinner man njuta av semestern och destinationen?
Jag gissar att vi kommer att kombinera mera, som padel och vandring eller yoga och kitesurf under samma resa. Just för att skapa en ännu större upplevelse.

– Det är lite upp till hur man lägger upp sin träningsvecka. Men till sist är det alltid du själv som väljer vad du är intresserad av att prova på. Vi planerar alltid in luft i programmen, så att det finns tid för annat. Träningen ska så klart vara lustfylld och många varierar med både vandring i bergen och härliga cykelturer under resan.

Inför hösten 2021 spår Anna Dahlberg att padelresan kommer att bli ännu mer populär – i takt med att padel redan nu närmar sig att bli en av våra stora folkrörelser. Här finns också ett socialt inslag som hon tror att vi alla längtar efter. Anna Dahlberg ser också att nischade resor i mindre grupper, som yoga, dans och vandring, är på klar frammarsch. 
Det här är Safe Travel

Ving har drygt 60 års erfarenhet av resor och vet vad den svenska resenären behöver för att känna sig trygg. När man bokar en resa hos Ving ingår Safe Travel, ett program för ett tryggt och säkert resande – både före och under resan. Här ingår bland annat återbetalningsgaranti inom 7 dagar, ett subventionerat covid 19-test om det krävs för resmålet – och ett gratis av- och ombokningsskydd med möjlighet att boka om obegränsat antal gånger.

Mer om Safe Travel här

People on beach, Flash photography, Sky, Shoulder, Happy, Gesture, Sunlight, Travel

Ving är Sveriges ledande researrangör med resor till knappt 400 resmål i över 60 länder. Ving arrangerar charterresor samt säljer kryssningar och flexibla paketresor med reguljärflyg. Vi erbjuder även enskilda flygbiljetter och hotellövernattningar till den som vill resa på egen hand. Resorna säljs via internet, telefon och i utvalda resebyråer över hela landet. Ving ingår tillsammans med Globetrotter i Ving AB och har cirka 700 000 resenärer årligen.

Annons — innehåll från Ving