chevron-down chevron-left chevron-right chevron-small-down chevron-small-left chevron-small-right chevron-small-up chevron-thin-down chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-up chevron-up chevron-with-circle-down chevron-with-circle-left chevron-with-circle-right chevron-with-circle-up controller-play mail reply-all reply thumbs-down thumbs-up facebook-with-circle facebook linkedin-with-circle linkedin pinterest-with-circle twitter-with-circle twitter home

Annons - Innehåll från Kroatiska Turistrådet

Gränslöst vackert i bildsköna Istrien

Kroatiska regionen Istrien är det gränslösa, gröna landskapet mellan hav och berg. Bekymmersfri badsemester eller gröna gourmetvandringar i hemliga små stenbyar: Oavsett förväntningar väntar magiska mål laddade med nyfångade skaldjur, vinodlingar eller vitaste tryffel.
”Jag gillar att Istrien fortfarande har kvar en känsla av Medelhavet från förr”, säger fastighetsentreprenören Philip Bonde.

Istrien är lika mycket av lockande livsstil som levande landskap i nordvästra Kroatien. Från den blå kustlinjen längs Adriatiska havet och små spetstorniga städer som minner om forna styret i Venedig, via största staden Pula med sin doft av antiken tack vare den väldiga romerska amfiteatern – till den gröna juvel som är det inre Istrien, fullspäckad med kulinariska krumsprång som utan att skämmas hamnar högt i den internationella smakligan.

Istrien har jämförts med både Toscana och Provence. Liknelsen är inte långsökt, inte minst tack vare de korta avstånden mellan det blå och gröna landskapet och den höga gastronomiska svansföringen. En långweekend i den friska bergsluften är helt enkelt en skön kombination till några latmansdagar under parasollen.

Sommarcharmen är fullkomlig i strandstäder som Porec och Rovinj med sina karakteristiska kampaniler. Venetianska influenser, terrakotta-tonade stenhus och vindlande små gränder som slutar rakt ute i hamnpromenaden, där kusten är oavbrutet blå och krogmenyerna lockar med lokala tolkningar av latinska läckerheter.

”Venetianska influenser, terrakotta-tonade stenhus och vindlande små gränder som slutar rakt ute i hamnpromenaden.”

LÄS MER: Missa inte det här i Istrien

Gränslöst vackert

Det italienska inflytandet har varit stort. Först i början av 1800-talet fick trakten habsburgskt herravälde med makten placerad i Wien, medan folk fortsatte tala venetiansk italienska eller den lokala istriotiskan. Efter första världskriget blev det bildsköna landskapet italienskt igen, innan Istrien för nästan exakt 70 år sedan – efter fredsfördraget med de allierade – införlivades som en del i det dåvarande Jugoslavien.

Inofficiell huvudstad är Pula på halvöns sydspets. Liksom Rom är hamnstaden Pula byggd på sju kullar. Amfiteatern, i folkmun kort och gott kallad arena, byggdes under kejsar Augustus tid och stod färdig år 81 när Titus satt på tronen. Arenan är utomordentligt välbevarad, en kopia av Colosseum där grymma gladiatorspel ersatts av gigantiska konserter med operadivor och rockstjärnor. Men arenan fungerar lika mycket som storslagen utomhusbiograf och är sedan 1953 hemmaplan för Pulas filmfestival.

Praktfulla Pula

Innanför stadsmuren nära torget Narodni är den emblematiska saluhallen ett underbart stycke gjutjärnstempel och vackert vykort signerat 1903. Och bara något kvarter bort på vad som idag är Uliks Bar svepte en 22-årig James Joyce sin dagliga morgonkopp Wiener Melange. Irländaren bodde i Pula en tid i början av 1900-talet – arbetade som engelsklärare för österrikiska militärer och började på den roman som senare skulle bli ”Ett porträtt av författaren som ung”. En bronsversion av Joyce sitter än i dag på sin kaféstol utanför baren.

Pula är fortfarande en öppen stad med många internationella influenser, inte minst tack vare invånarnas knappa 30-tal olika nationaliteter.

”Vågar man sig bort från det förväntade hittar man andra sätt att resa och aktivera sig. Fortfarande är Istrien lite oupptäckt, vilket är ganska skönt.”

Intelligent turism

Danica Kragic, professor i datalogi vid KTH i Stockholm, är uppvuxen i kuststaden Rijeka och har firat många semestrar i Istrien, som ligger några mil västerut:

– Vi brukar hyra bil och utforska landskapet. Jag gillar att bila runt den här triangelformade halvön, genom vägtunneln och ner mot Pula vid sydspetsen. Där har vi av en slump hamnat både på filmvisningar och konserter på amfiteatern. Om man känner att man inte bara vill bada finns det mycket att uppleva, bara på en dag. För mig står Istrien för starka upplevelser, som gjorda för den ”intelligenta turisten”. Inte minst om man är intresserad av god mat – lamm, ostar, vin, olivoljor. Vågar man sig bort från det förväntade hittar man andra sätt att resa och aktivera sig. Fortfarande är Istrien lite oupptäckt, vilket är ganska skönt.

LÄS MER: Här är Pulas största sevärdheter

Trendiga naturviner

På väg mot det intagande inlandet viker vi av mot Bruno Trapans omtalade vingård i byn Sisan just utanför Pula. Ur den mineralrika jorden gör denna unga organiska vinmakare omtalade viner som når ända in i trendiga naturvinsbarer, från New York till Köpenhamn. Kroatiskt vin är definitivt på frammarsch. Och även om det vita, mjuka malvasia istarska dominerar hos traktens vinodlare har Bruno Trapans röda Nigra Virgo Revolution nått stor succé med sin kraftfulla kombination av den regionala druvan teran och internationella kändisar som cabernet sauvignon, merlot och syrah.

Liksom i grannlandet Italien har Istrien sina utstakade vägrutter för vinturister.
Så missa inte att besöka en av Istriens många vingårdar, från Bruno Trapan i Sisan till familjen Kozlovic och deras läckra russinlika dessertvin Muskat Momjanski, gjort på ägorna utanför Momjan alldeles nära slovenska gränsen.

Tung tryffeldoft

På liknande smakstarka stigar kan man följa den gräsiga olivoljan, lufttorkade skinkan prsut, fårosten, den vilda sparrisen – och kanske mest anmärkningsvärd: den förnäma vita tryffeln, tuber magnatum. Prova den på lyxiga krogen Zigante utanför lilla Livade utanför Buzet. I Motovun-skogarna hittade ägaren Giancarlo Zigante för snart 20 år sedan vad som då var världens största vita tryffel: 1,3 kilo tung. Kom helst hit under tryffeljakten i november, när trakten fylls av den tungt parfymerade tryffeldoften, från festivaler till restauranger, som alla hyllar det vita guldet.

Kulinariska traditionerna är otvivelaktigt långa i Kroatien. Med hjälp av krukskärvor har arkeologer alldeles nyligen avslöjat vad som kan vara rester av världens äldsta ost. Fyndet gjordes vid en utgrävningsplats utanför byn Pokrovnik i Dalmatien längre söderut. Analyserna av fettsyrorna visade att osten tillverkats för så länge som 7 000 år sedan.

Bedårande bergsbyar

I Istrien gör sig historien ständigt påmind. Gamla fina, fortifierade bergsbyar som Motovun och Groznjan stoltserar med stadsmur och höga vakttorn.

Motovun.

Många resenärer väljer att hyra cykel och med hjälp av en bra karta, nyfikenhet och tålamod ta in på små charmiga omvägar – och möta en magisk mix av motorlös frihet, hisnande naturupplevelser och kulinariska kickar.

Cyklingen är extremt varierad med ständiga vägval. Möt magiska Motovun, denna småhippa medeltidsstad i bergen som lockar med filmfestival i augusti. Den avslappnade stämningen och inte minst den makalösa vyn över landskapet är väl värd de tunga tramptagen hit, 277 meter över havet.

Småskalig svensk pionjär

Just nedanför, mellan Motovun och mäktiga floden Mirna, kan svenske Philip Bonde sägas vara något av pionjär kring småskalig turism. För femton år sedan köpte den då blott 25-årige skåningen ett fallfärdigt stall utan tak. I dag är stenhuset Villa Rusnjak fyra vackert renoverade lägenheter och gemensam pool för uthyrning. Mycket vatten har runnit genom Mirna sedan Philip och blivande hustrun Sofia av en slump hittade till Istrien första gången.

Familjen Bonde: Sofia, Philip och barnen Isabelle och Nicolas.

– Vi gillade läget med sitt söderläge mot dalen. Ursprungligen tyckte jag att det saknades en golfanläggning, men tyvärr såldes projektet till en investmentfirma just före finanskrisen. Jag blev kvar och golfar gör jag lite längre norrut, nära gränsen till Slovenien. I dag ploppar den ena lyxvillan upp efter den andra här längs slänterna. Men det mesta har gjorts med varsam hand. Det har ju pratats länge om det nya Toscana, men nu har det verkligen blivit så. Nivån har höjts. Bland annat har vingårdarna här omkring gjort sig ett namn och vunnit internationella priser, säger Philip Bonde.

En av hans närmaste grannar är Fakin Winery. De umgicks redan från början när Philip Bonde kom hit.
– Då var ägaren Marko bara 18 år och vi spelade fotboll. Idag följer jag honom på Instagram och vi är bra vänner. Hans malvasia- och teran-viner har vunnit många priser. Men framför allt har de även en väldigt god rosé, ett vin som kroaterna också har börjat tillverka.

LÄS MER: Istriens matscen – viner, tryffel och olivolja

Istriens inland

Några skäl till att folk flockas till Istriens inland tror Philip Bonde är kombinationen av sevärdheter, förbättrad infrastruktur och det starka, kulinariska arvet.

– Folk kanske tar några dagar på stranden men vill sedan komma till mer okända trakter. Idag talar alla engelska, vägarna är fina och avstånden korta. Från Motovun tar det 20 minuter till stranden.

Groznjan.
Groznjan.
”Jag gillar att Istrien fortfarande har kvar en känsla av Medelhavet från förr.”

Konstnärsbyn Groznjan är en annan pärla här på höjderna. Ända fram till tidigt 1980-tal låg Groznjan nästan helt övergiven. I dag är det en vackert renoverad bergsby tryfferad med mängder av gallerier och högklassiga krogar. Stanna över natten och ta plats på muren vid torget för att se solen gå ner över havet mot Italien.

LÄS MER: Utforska det gröna Istrien

Nivån på hotell och boende höjs hela tiden. Många hyr hus eller bor på lantgård. Vissa bor storslaget femstjärnigt på Kempinski Hotel utanför Umag, andra hittar det smarta prisvinnande boutiquehotellet San Rocco i byn Brtonigla.

Lunch i loggian

Vi väljer att luncha i loggian till pyttebyn Hums enda krog, familjerestaurangen Humska konoba. Hum har ett drygt 20-tal invånare och nämns i rekordböckerna som världens minsta stad.

– I hundratals år har vi haft stadsprivilegier tack vare vår egen skola, kyrka, borgmästare och två huvudgator. Visserligen styrs mycket från grannstaden Buzet, men det är den lokala borgmästaren som löser de alldagliga problemen och är ansikte utåt, säger före detta borgmästaren Franko Blagonic som så många andra Hum-bor hyr ut lägenheter och rum med utsikt.

Vi äter fina charkuterier och ostar, därefter den tryffeldoftande rörpastan fuzi, som även ofta serveras med en gulasch. Avsluta måste man alltid med en biska, Istriens signatursnaps gjord på mistel.
Framåt kvällen vänder vi tillbaka till Philip Bonde där på sluttningarna utanför Motovun:

– Jag gillar att Istrien fortfarande har kvar en känsla av Medelhavet från förr. Visst märks ett uppsving – inte minst i mängden swimmingpooler, som är en bra barometer för att mäta utveckling. Men charmen och småskaligheten är intakt, säger Philip Bonde.

Tips på hotell och restauranger som nämns i texten är redaktionens val, och inte Kroatiska Turistrådets.

LÄS MER: Hitta Istriens bästa boende