chevron-down chevron-left chevron-right chevron-small-down chevron-small-left chevron-small-right chevron-small-up chevron-thin-down chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-up chevron-up chevron-with-circle-down chevron-with-circle-left chevron-with-circle-right chevron-with-circle-up controller-play mail reply-all reply thumbs-down thumbs-up facebook-with-circle facebook linkedin-with-circle linkedin pinterest-with-circle twitter-with-circle twitter home

Annons - Innehåll från Kroatiska Turistrådet

Kroatiens städer
– charmiga och själfulla

Zagreb, Zadar, Split, Rijeka, Dubrovnik – kroatiska städer lika historiska som dynamiska. Stadsliv i Kroatien är lika delar lättjefullt som kärleksfullt. Vi följer fjaka, rytmen från gatan och den ljuva konsten att varva ner.
– Ibland handlar det bara om att lära sig att sätta sig ner, invänta vindarna och ta det lugnt, säger robotforskaren Danica Kragic, född och uppvuxen i Rijeka.

Klackarna mot de antika stenläggningarna mixas med sorlet från mängder av språk. Dubrovnik har sitt eget, säregna sound. Ett sammelsurium skapat av bristen på bilbuller – toner som ofta ackompanjeras av visslingar från tornsvalor och alpseglare som snyggt svävar över de terrakottafärgade hustaken.

Promenerar man längs paradstråket, huvudgatan Stradun och ut genom det gamla Dubrovniks västra ingång, Pileporten, möter den samtida staden med frustande, hostande bussar och tutande bilar.

Dubrovnik.

Utsikten två kilometer bort, från östra ingången Ploceporten är den motsatta – dessutom helt motorfri. Från soldränkta pontoner står ungdomar och dyker ner mitt i Medelhavet. Fåfängt försöker de fånga folks uppmärksamhet genom att ännu en gång fixa till frisyren. Och så – splash! – rakt ner i vattnet. Banje Beach är Dubrovniks jetsetstrand och gräddhyllan häruppe under de skuggiga pinjeträden är en enda sträcka av skönhet.

Från Dubrovniks östra stadsport vilar blicken hela vägen fram till de legendariska hotell som klättrar på branta sluttningar och förnämt tittar ut över havet och ner mot denna muromgärdade, mytomspunna lilla stad som är Dubrovnik.

Filmfolk flockas i Dubrovnik

Den intakta tidlösheten är förstås en av anledningarna till att filmfolket flockats i just Dubrovnik. Producenterna bakom ”Game of Thrones” är inget undantag. Nu är förstås filmturismens vara eller inte vara knappast något som skulle kunna få Dubrovnik att falla – staden har marknadsfört sig i snart ett sekel genom att bara vara sig själv.

Samtidigt är Dubrovnik kanske den plats som allra starkast förknippas med den oerhört inflytelserika HBO-succén. Som kuliss för maktstriderna i huvudstaden Kings Landing har den kroatiska kuststaden funnits med sedan andra säsongen. Inför de sex finalavsnitten som sänds 2019 sägs säcken knytas ihop för de mordlystna familjerna någonstans innanför den två kilometer långa stadsmuren, för övrigt som gjord för ett tidigt joggingpass innan dagens last av kryssningsturister anländer Dubrovnik.

LÄS MER om Dubrovnik

Split.
Split.

Antik skönhet i Split

Muromgärdat om än inte fullt lika mytiskt är det antika romerska palatset i Split. För om Dubrovniks gamla stadskärna idag är som en sorts fiktion av sig själv andas storebror Split mer av ett vanligt vardagsliv, trots att det tar plats mitt i kejsaren Diocletianus Unescoskyddade mastodontverk. För det var till Split som den nostalgiske regenten återvände efter åren som kejsare över det Östromerska riket i slutet av 200-talet. I dag är palatset en av världens största romerska byggnader.

Utanför muren väntar havet alltid som en möjlighet. Split är vägen ut – till friheten på vattnet och öarna. Längs hamnpromenaden, rivan, tutar det ständigt från turistbåtar medan färgglada weekendväskor ilsket rullar mot stenläggningen vid de många kaféerna som vilar i skuggan under palmerna. Härnere just utanför den östra muren hittas också Pazar, himmelriket för allt som stavas och doftar närodlat. Honung, lavendel, grönsaker, ostar, oliver och helt befriad från krimskrams är den stora utomhusmarknaden i Split ett alldeles märkvärdigt matminne att bära med sig. Mer av det vardagliga folklivet möter på Bacvice, där sommaren inte slutar förrän i slutet av oktober. Till dess syns unga solsuktare samsas om denna snäckformade, Splits mest omtyckta citystrand med gubbar iklädda 70-talsbadbrallor och skinnkeps.

LÄS MER om Split

Zadar.
Zadar.

Perfekt paketerade Zadar

Storleksmässigt någonstans mitt emellan Split och Dubrovnik är Zadar något av den perfekt paketerade staden. Historiska lämningar finns förstås även här, om än inte lika uppmärksammade som i systerstäderna längre söderut längs detta dalmatiska pärlband. Småblyga Zadar kan faktiskt stoltsera med ett arv ända tillbaka till illyrierna, som levde på 800-talet före Kristus. Även om en stor del av den antika innerstaden bombades under 1900-talet finns charm att falla tillbaka på, som ett romerskt forum och den 1200 år gamla kyrkan S:t Donatus. Men framför allt är det även här närheten till havet som fascinerar och som gjort att Zadar valdes till European best destination 2016. Som startpunkt ut till de kargt vackra Kornatiöarna och populära Pag är staden oslagbar. Likaså mot den galet gröna nationalparken Krka med sina väldiga vattenfall.

LÄS MER om Zadar

Rijeka.
Rijeka.

Vacker vardagspuls i Rijeka

Vi åker norrut, mot Kvarnerbukten och Kroatiens viktigaste industri- och hamnstad Rijeka. I landets tredje största stad möts det bästa av Centraleuropa, en fascinerande förening av österrikisk, italiensk och slavisk kultur som gör Rijeka till en av landets mest dynamiska platser. Allt inbäddat i en stadsmiljö av eleganta 1900-talspalats och ett vibrerande kulturliv. Gulliga grannstaden Opatija var förresten det habsburgska kejsardömets sommarresidens, officiella kurort och port mot Adriatiska havet, ett dåtida Monte Carlo med casinon och storslagna balsalar.

”Den här blandningen
gör Rijeka så dynamisk.”
Danica Kragic.

Danica Kragic, robotforskare och professor i datalogi vid KTH i Stockholm, är född och uppvuxen i Rijeka. Det var där hon utbildade sig till civilingenjör i maskinteknik.

– Jag bodde där mina första 25 år innan jag kom hit som doktorand. Rijeka är en fantastisk stad vid kusten med mängder av olika influenser. Därför tycker jag också att det finns en tolerans, det är en stad i ständig förändring öppen för olika nationaliteter. Den här blandningen gör Rijeka så dynamisk, säger Danica Kragic.

Att staden inte är helt beroende av turism tycker hon bara är en fördel.

– Rijeka är faktiskt ganska orörd av turismen. När vi åker ner med barnen badar vi på samma strand som jag gjorde som barn. Det är väldigt easy going.

LÄS MER om Rijeka

Danica Kragic kan bli nostalgisk när hon tänker på den där enkelheten – och förstås när hon minns vissa maträtter och dofter.

– Jag skulle nog inte stannat i Sverige och Stockholm om det inte vore för vattnet. Värmen gör också att allt går lite långsammare i Kroatien. Så ibland handlar det bara om att kunna sitta och ta det lite lugnt. Bara vänta på att en vind ska komma och ta en. Vi kroater kallar det för fjaka, säger Danica Kragic.

Zagreb.
Zagreb.
Fotograf: Ivo Biočina/CNTB
Fotograf: Ivo Biočina/CNTB

Fjaka i Zagreb

Odyssén över de kroatiska städerna tar oss slutligen vidare till Kroatiens hjärta: huvudstaden Zagreb. Även i denna vandrarvänliga miljonstad förvaltar folk förmågan och den sköna konsten att göra ingenting, fjakan – på mängder av kaféer och barer. Bönorna må här ha kraftfullt italienska uttryck, men det långsamma sättet att dricka sitt kaffe påminner mer om arvet från habsburgarnas kafékultur i Wien än en blixtsnabb espresso över en bardisk i Venedig.

Så ta plats på det klassiska kaféet Johan Franck vid stans pulserande hjärta, torget Ban Jelacic längs den halvmilslånga gatan Ilica med sina skramlande blå spårvagnar. Eller smyg in till sympatiskt hemliga Cogito Coffee Shop med sitt mikrorosteri.

– Vin sägs ha 200 olika smakpreferenser, kaffe upp till 2000. Vi använder enbart arabica-bönor som odlas på hög höjd i bland annat Etiopien vilket gör smakerna både höga, syrliga och fruktdrivna, berättar baristan Woje Stepic.

Kaféet öppnades för tre år sedan och i dag är Cogito en ny sorts mikrokaffekedja med flera ställen mellan Kroatiens kust och inland, bland annat i Zadar och Dubrovnik. En av ägarna har förresten utnämnts till världens sjunde bästa barista. Rosteriet något kvarter härifrån har en mysig innergård där man också kan prova Cogitas egna ölsorter. Och de vackert vridna baguetterna och frasigaste croissanterna kommer från Korica, det bästa lilla bageriet i stan.

Allt till priser som får luttrade surbrödssvenskar att bara kippa efter andan.

LÄS MER om Zagreb