<< TILLBAKA TILL DI.SE

Innehåll från ÅlandsbankenANNONS

Därför flockas samlare kring fina franska bubblor

Konnässörer och investerare har fått upp ögonen för franska mousserande viner. Och det är inte bara de stora champagnehusens prestigeviner som efterfrågas. Småskaligt ekobubbel har blivit en het investering att lägga i källaren.

Från 2001 till 2021 steg Liv-ex Top 100-index, en global marknadsplats för exklusiva viner, med över 270 procent. Investeringar i en korg av dessa hundra exklusiva viner överträffade därmed många finansiella placeringar. Mest åtråvärda hos samlarna är viner från Bordeaux och Bourgogne vars priser stigit mot skyarna.

Men lite i skymundan har en annan fransk region, Champagne, stadigt ökat sin andel, för att nu omfatta 13 procent av andrahandsmarknaden och hamna på en tredje plats.

Essi Avellan, som är “Master of Wine” – en av vinbranschens finaste kvalifikationer – och hemmahörande i Helsingfors, är inte förvånad:

– Under de 20 år jag har specialiserat mig på regionen Champagne har vinerna därifrån gått från att vara en dryck man firade med till att bli ett seriöst gastronomiskt vin, för att på senare tid även hamna i många vinsamlares källare, säger hon.

Småskaliga odlare utmanar

Marknaden för samlare domineras fortfarande av välkända varumärken. Men samtidigt har ett allt större intresse riktats mot det som brukar kallas för odlarchampagne. Det rör sig om småskaliga producenter som till övervägande del odlar sina druvor själva i stället för att köpa in dem, vilket annars är vanligt i Champagne. Ofta har de ett tydligt hållbarhetsfokus och en begränsad hantverksmässig produktion som de i regel säljer under eget namn på flaskornas etikett.

– Odlarna lyfter fram druvsorter samt specifika byar och vingårdar. Stilen är gärna extra brut eller brut nature, det vill säga mycket torra viner med lite eller inget socker tillsatt efter den andra jäsningen. Detta för att inte maskera hur växtplatsen för druvorna påverkar vinet, säger Essi Avellan.

Vissa av de här småskaligt producerade vinerna har fått kultstatus och en trogen skara följare. Det blev tydligt vid en auktion i Hong Kong 2023, då en flaska från en sådan här småskalig odlare klubbades för 3 100 euro.

Vissa av dessa odlare verkar utanför de prestigefyllda Grand Cru- och Premier Cru-lägena som anses ge den högsta druvkvaliteten.

– I dag finns det uppemot 2 000 producenter som gör odlarchampagne, varav cirka hundra har nått internationellt erkännande. De är få, men har definitivt bidragit till det ökade intresset för champagne, säger Essi Avellan.

Den förhållandevis begränsade volymen spelar en roll för att hålla efterfrågan och priserna uppe på auktionerna. Odlarna själva får dock sällan ta del av värdeökningen på andrahandsmarknaden, även om de kunnat höja priserna till viss del när de säljer till detaljhandel och restauranger.

Om Ålandsbanken Private Banking

Ålandsbanken levererar den stora bankens tjänsteutbud med den lilla bankens omtanke och förnuft – och har över 100 års erfarenhet av att hjälpa entreprenörer, företagare och personer med större förmögenheter.

Private Banking passar den som är i behov av hjälp med komplexa affärer och strukturer, till exempel fastighetspaketeringar, bolagsstrukturer, finansiering, försäkringslösningar, utlandsflytt samt kapitalförvaltning. (Minst 10 mkr i förvaltning).
Premium Banking passar den som är ute efter en sund helhetslösning för privatpersoner och företagare där ett erfaret team hjälper till med alla delar i ekonomin. (Minst 1 mkr i förvaltning).

Ålandsbanken har kontor i Stockholm, Malmö och Göteborg.

EXTERN LÄNK: Boka ett kostnadsfritt möte med våra erfarna rådgivare idag

De stora följer efter

De stora champagnehusen har inte varit sena med att haka på trenden. De lanserar nu viner influerade av odlarchampagne – genom att exempelvis satsa på egenodlade druvor, gärna med ekologiska eller biodynamiska metoder. Eller genom att lyfta fram pinot noir-druvor från olika årgångar och vingårdar. Att som tidigare sträva efter att ha en stil på sin champagne som inte förändras över tid är inte längre självklart.

Essi Avellan menar att spårbarhet och transparens har blivit viktigare. Konsumenterna ställer krav på det och allt fler av de stora champagnehusen har blivit mindre hemlighetsfulla.

– Tidigare var det svårt att ta reda på vilka sorts druvor samt vilka årgångar och växtplatser som ingår i en årgångslös champagne. Men nu går det, genom att knappa in en kod på flaskans etikett, få utförlig information om vissa viner på deras hemsidor, säger hon.

En framtid i rosa

Under senare år har efterfrågan på rosé-champagne ökat kraftigt. Att vissa skådespelare har investerat i produkten har säkert bidragit till hajpen. Antalet flaskor som släpps till marknaden är lågt i jämförelse med vit champagne – och priserna väsentligt högre. Rosé-champagne har blivit stort i USA och Japan, medan konsumenterna i Norden har varit mer avvaktande.

– Personligen tycker jag att prestige-cuvéer av roséchampagne är bland det mest intressanta som sker i Champagne just nu. Vinerna är bättre än någonsin, har en komplexitet och passar för lagring genom sin tanninstruktur. Trenden är definitivt här för att stanna, säger Essi Avellan.

Råd till samlare

  1. Köp viner som du gillar och vill dricka.
  2. Köp fler än en flaska för att följa vinets utveckling genom åren.
  3. Om du vill sälja vidare behöver du köpa lådor om sex flaskor som är standard vid exklusiva auktioner.
  4. Välj champagne-sorter som har en dokumenterad historik av att åldras väl.
  5. Håll koll på årgångar som betraktas som exceptionella, som till exempel 2008 och 2012.
  6. Det är alltid en bra idé att köpa Magnum-flaskor. De behåller fräschören längre och står emot oxidation av vinet bättre.
  7. Förvara flaskorna mörkt och svalt. Ljus förstör champagne snabbt.

Ändrade förutsättningar

Mycket pekar i rätt riktning för regionen Champagne, men det finns även utmaningar. Klimatförändringarna har på många sätt verkat till regionens fördel. För några årtionden sedan kunde det vara svårt för druvorna att uppnå full mognad innan skörden, men så är inte fallet längre. Å andra sidan har druvornas växtsäsong blivit kortare vilket kan påverka fräschören i vinerna. Det är inte ovanligt att skörden sker under värmeböljor i augusti vilket riskerar druvkvaliteten och gör arbetsförhållandena svåra för de som handplockar druvorna.

Dessutom har det blivit vanligare med extremväder som till exempel frost under vinstockens blomning på våren. Trots en viss nedgång i exporten 2023 skeppades flaskor från Champagne till ett värde av över 6 miljarder euro. I Asien, där mousserande viner tidigare inte har varit särskilt populära, är intresset på uppgående. Det finns en risk, eller möjlighet beroende på hur man ser det, att priserna för prestige-champagne kommer att fortsätta stiga. Särskilt om den kinesiska konsumenten får smak för de fina bubblorna.

Vrakfynd på Åland

2010 bärgades världens äldsta drickbara champagne från ett vrak som förliste på 1800-talet i Ålands hav. Många flaskor kom från ett välkänt champagnehus och var i gott skick när de kom upp till ytan. Efter det har champagnehuset sänkt ner nya flaskor i havet utanför Åland för att undersöka hur låg temperatur, vattentryck och frånvaro av ljus påverkar champagne. Projektet pågår i 40 år med återkommande provningar av vinerna.

Alla artiklar

Aktiechefen om succéportföljerna: “Vi gör grundjobbet ordentligt”

Aktiechefen om succéportföljerna: “Vi gör grundjobbet ordentligt”

Aktiechefen om succéportföljerna: “Vi gör grundjobbet ordentligt”Lars Söderfjell, kapitalförvaltningschef på Ålandsbanken.Få och noggrant utvalda svenska och nordiska kvalitetsbolag. Det är en del av framgångsformeln för Ålandsbankens två modellportföljer som över en...

Växer genom att gå mot strömmen: “Vi svarar när du ringer”

Växer genom att gå mot strömmen: “Vi svarar när du ringer”

Växer genom att gå mot strömmen: “Vi svarar när du ringer”Christian Lindahl, chef för Private Banking Sverige.På kort tid har Ålandsbanken fördubblat Private Banking-affären. Framgångsformeln är enkel.– Det vi gör är motsatsen till automatisering. Om man säljer sitt...

“De nya skattereglerna kommer att gynna många delägare”

“De nya skattereglerna kommer att gynna många delägare”

“De nya skattereglerna kommer att gynna många delägare”Julia Hassel och Gabriella Jonsson, skattejurister på Ålandsbanken.Om 3:12-reglerna förändras påverkas sannolikt hundratusentals svenska företagare. Julia Hassel och Gabriella Jonsson, skattejurister på...

Så skänker du större summor till välgörenhet – skattefritt

Så skänker du större summor till välgörenhet – skattefritt

Så skänker du större summor till välgörenhet – skattefrittMånga vet att man kan få skattereduktion på gåvor upp till 12 000 kronor per år. Men det finns ett än mer effektivt sätt att skänka pengar till välgörenhet – och här finns inget tak. Jonas Svensson på...

Konst som investering – så ska du tänka

Konst som investering – så ska du tänka

Konst som investering – så ska du tänkaOsannolika fynd, tavlor som säljs för svindlande belopp, förfalskningar och spekulationer. Konstmarknaden lockar många – men är minst lika komplex och nyckfull som börsen. För att göra konst till en god affär är det oftast...

Artikeln är producerad av Brand Studio, en del av Bonnier News, i samarbete med Ålandsbanken och ej en artikel av Dagens industri