<< TILLBAKA TILL DI.SE

Innehåll från ÅlandsbankenANNONS

Aktiechefen om succéportföljerna: “Vi gör grundjobbet ordentligt”

Lars Söderfjell, kapitalförvaltningschef på Ålandsbanken.
Få och noggrant utvalda svenska och nordiska kvalitetsbolag. Det är en del av framgångsformeln för Ålandsbankens två modellportföljer som över en tioårsperiod har överpresterat jämfört med sina benchmark.

– När vi byggde modellportföljerna frågade vi oss hur vi själva skulle vilja ha det. Svaret är en koncentrerad portfölj, med en långsiktig syn på förvaltningen och med övervikt mot stabila bolag. Vi ska inte rota i börsens undervegetation, utan erbjuda en tjänst för den som vill ha en stabil avkastning, säger Lars Söderfjell, som är kapitalförvaltningschef på Ålandsbanken.

Enkelt uttryckt är modellportföljer utvalda sammansättningar av investeringar. De finns i olika risknivåer och med olika mandat, för att passa olika investerare. Efter att ramarna är satta krävs inga löpande beslut från portföljägaren, eftersom Ålandsbanken sköter förvaltningen.

– Modellportföljer passar de som är intresserade av aktier, men som inte själva har tid att göra det analysarbete som krävs för att få en vettig avkastning.

Portföljer med stark historik

För Private Banking-kunderna erbjuder Ålandsbanken två modellportföljer med aktier: Svenska topplistan och Utdelningsportföljen. Båda har över en tioårsperiod slagit sina benchmark, med 2,1 respektive 2,9 procent per år, efter avgifter.

– Förvaltningsstilen är lätt att förklara. Vi köper kvalitetsbolag med rimlig värdering och försöker vara långsiktiga. Vi är väldigt analysdrivna och gör grundjobbet ordentligt.

För att en aktie ska komma in i portföljerna måste Ålandsbankens förvaltare ha träffat bolagets ledning “minst fyra-fem gånger.”

– Jag brukar säga att jag inte jobbar med pengar, utan med människor. Om jag inte litar på en styrelse eller bolagsledning, varför ska jag då investera?, säger Lars Söderfjell.

Som namnet antyder är Svenska topplistan helt inriktad på bolag som är noterade på Stockholmsbörsen. I nuläget innehåller portföljen 21 aktier, med en jämn fördelning mellan olika branscher.

– Den fungerar som en spetsig aktiefond, men med skillnaden att kunden äger aktierna direkt. Det ger en bra transparens på vilka aktier som åker in och ut, och varför de gör det. När vi ändrar något i portföljen motiverar vi hur vi tänker och hur avkastningspotentialen ser ut.

Utdelningar en kvalitetsmarkör

Utdelningsportföljens direktavkastning ligger på drygt 4 procent jämfört med marknadens genomsnitt på 2,6 procent. Lars Söderfjell ser utdelningar som en kvalitetsmarkör.

– Har ett bolag ordning på sin balansräkning och sina kassaflöden, då kan det betala en utdelning. Annars inte.

Ungefär hälften av de 15 bolagen i Utdelningsportföljen är svenska, en fjärdedel finska medan resten är norska eller danska.

– Vi tycker att Norden är ett trevligt ‘universum’ att jobba med. Utvecklingen brukar följa världsindex relativt väl, så man får en bra diversifiering.

Dessutom har de olika nordiska länderna olika styrkor, konstaterar Lars Söderfjell.

– Sverige har de bästa verkstadsbolagen och ett antal spännande teknikbolag. Norge har energiaktier, men också intressanta bolag på den finansiella sidan. Finland har kanske den bästa basindustrin med skog och stål. Och Danmark har bland annat Novo Nordisk, som för något år sedan blev Europas största börsbolag.

Men de olika ländernas bolag har också en viktig gemensam nämnare: den skandinaviska bolagsstyrningsmodellen och transparensen. Eftersom portföljerna är så pass koncentrerade och förvaltningen långsiktigt är tät kontakt med bolagen ett måste, och då är den geografiska närheten och språket en fördel, menar Lars Söderfjell.

Starkare 2025 ligger i korten

En viktig del i förvaltningen är naturligtvis att hålla sig ajour med marknadens piruetter, bolagens planer och prestationer, och inte minst teknik- och samhällsutvecklingen. När intervjun görs är Lars Söderfjell nyligen hemkommen från Tyskland och fordonstillverkaren Tratons kapitalmarknadsdag. Där har han bland annat tagit del av hur transportindustrin tänker kring elektrifieringen.

– Jag har jobbat över tre decennier i finansbranschen och varje dag får man lära sig något nytt om alltifrån lastbilar till laxodlingar. Jag tror att det här är det roligaste jobb man kan ha.

Just nu håller han och hans kollegor noggrann koll på konjunktursignaler.

– Det har kommit svaga signaler från framför allt Europa och vi tror att Q3-rapporterna kommer att bli ganska bleka. Även utsikterna för fjärde kvartalet kan bli försiktiga.

På pluskontot ligger att mycket talar för att 2025 kan bli ett bra konjunkturår. Inflationen faller i många länder, medan lönerna och därmed även köpkraften stiger. Dessutom väntas räntesänkningar i flera länder.

– Klarar vi oss igenom oktober och november, med ett amerikanskt presidentval, kan man börja se framtiden an med större tillförsikt.

I såväl Utdelningsportföljen som Svenska topplistan har man under våren agerat på marknadssynen genom att minska exponeringen mot konjunkturkänsliga bolag.

– Den senaste tiden har vi investerat i framför allt konjunkturstabila bolag, som dagligvaror och hälsoaktier.

Disclaimer: Alla investeringar i finansiella instrument innebär en risk. Historisk utveckling eller förväntad avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på en investering, och den avkastning som genereras, kan både öka och minska, och du kan förlora hela eller delar av det insatta kapitalet. Informationen ska inte ses som personlig rådgivning, och vi rekommenderar att du kontaktar en finansiell rådgivare för att få en bedömning anpassad till din individuella situation.

Om Ålandsbanken Private Banking

Ålandsbanken levererar den stora bankens tjänsteutbud med den lilla bankens omtanke och förnuft – och har över 100 års erfarenhet av att hjälpa entreprenörer, företagare och personer med större förmögenheter.

Private Banking passar den som är i behov av hjälp med komplexa affärer och strukturer, till exempel fastighetspaketeringar, bolagsstrukturer, finansiering, försäkringslösningar, utlandsflytt samt kapitalförvaltning. (Minst 10 mkr i förvaltning).
Premium Banking passar den som är ute efter en sund helhetslösning för privatpersoner och företagare där ett erfaret team hjälper till med alla delar i ekonomin. (Minst 1 mkr i förvaltning).

Ålandsbanken har kontor i Stockholm, Malmö och Göteborg.

EXTERN LÄNK: Boka ett möte med Ålandsbankens experter och få personlig rådgivning redan idag

Alla artiklar

Växer genom att gå mot strömmen: “Vi svarar när du ringer”

Växer genom att gå mot strömmen: “Vi svarar när du ringer”

Växer genom att gå mot strömmen: “Vi svarar när du ringer”Christian Lindahl, chef för Private Banking Sverige.På kort tid har Ålandsbanken fördubblat Private Banking-affären. Framgångsformeln är enkel.– Det vi gör är motsatsen till automatisering. Om man säljer sitt...

“De nya skattereglerna kommer att gynna många delägare”

“De nya skattereglerna kommer att gynna många delägare”

“De nya skattereglerna kommer att gynna många delägare”Julia Hassel och Gabriella Jonsson, skattejurister på Ålandsbanken.Om 3:12-reglerna förändras påverkas sannolikt hundratusentals svenska företagare. Julia Hassel och Gabriella Jonsson, skattejurister på...

Därför flockas samlare kring fina franska bubblor

Därför flockas samlare kring fina franska bubblor

Därför flockas samlare kring fina franska bubblorKonnässörer och investerare har fått upp ögonen för franska mousserande viner. Och det är inte bara de stora champagnehusens prestigeviner som efterfrågas. Småskaligt ekobubbel har blivit en het investering att lägga i...

Så skänker du större summor till välgörenhet – skattefritt

Så skänker du större summor till välgörenhet – skattefritt

Så skänker du större summor till välgörenhet – skattefrittMånga vet att man kan få skattereduktion på gåvor upp till 12 000 kronor per år. Men det finns ett än mer effektivt sätt att skänka pengar till välgörenhet – och här finns inget tak. Jonas Svensson på...

Konst som investering – så ska du tänka

Konst som investering – så ska du tänka

Konst som investering – så ska du tänkaOsannolika fynd, tavlor som säljs för svindlande belopp, förfalskningar och spekulationer. Konstmarknaden lockar många – men är minst lika komplex och nyckfull som börsen. För att göra konst till en god affär är det oftast...

Artikeln är producerad av Brand Studio, en del av Bonnier News, i samarbete med Ålandsbanken och ej en artikel av Dagens industri