<< TILLBAKA TILL DI.SE

ANNONSInnehåll från Science Week

STÄNG

AstraZeneca vill visa vägen med klimatvänlig teknik: ”Sverige får inte tappa tempo”

Under de senaste tre åren har AstraZeneca investerat hundratals miljoner kronor i innovativ teknik som minskar klimatavtrycket. Det är bara början.
– Som ett innovationsdrivet läkemedelsföretag kan vi verkligen göra skillnad. Men politiken måste också hänga med som möjliggörare, och det är en utmaning vi har just nu, säger Per Alfredsson, vd för AstraZeneca i Sverige.

Koldioxidutsläppen från den egna verksamheten ska bort till 2026. Och 2030 ska hela värdekedjan vara koldioxidnegativ. Läkemedelsbolaget AstraZeneca har satt upp ambitiösa klimatmål – och har redan kommit en bra bit på vägen. I Sverige har man lyckats minska utsläppen i den egna verksamheten med nästan 98 procent jämfört med basåret 2015.

– Vi har valt att ha ett vetenskapligt förhållningssätt till hållbarhet. Till 2045 ska vi uppnå netto-noll utsläpp för alla växthusgaser. Det är ett extremt ambitiöst mål som gör oss till en föregångare i läkemedelsbranschen, säger Per Alfredsson, som tog över som vd för AstraZeneca i Sverige i början av 2023, efter att ha jobbat på företaget i 27 år.

Det här är Science Week

  • Science Week är ett av Sveriges största hållbarhetsforum.
  • Ta del av ett 60-tal kostnadsfria fysiska och digitala seminarier från forumet om hållbar stadsutveckling, kompetensutveckling, företagsutveckling och hållbar produktion.
  • Arrangörer är Södertälje Science Park tillsammans med KTH, Scania, AstraZeneca, Södertälje kommun och Region Stockholm och ett 40-tal medarrangörer.
  • För fullständigt program besök: www.scienceweek.se

Per Alfredsson, vd för AstraZeneca i Sverige.

Han ser en tydlig koppling mellan klimatförändringarna och människors hälsa. Genom att minska påverkan på miljön bidrar man samtidigt till att förebygga vissa sjukdomars utbredning.

– Med andra ord kan satsningar för att minska klimatavtrycket göra dubbel nytta.

Per Alfredsson ser Sveriges industri som en viktig motor i den gröna omställningen.

– Vi står starka globalt vilket är en bra startpunkt. Men många andra länder rör sig snabbt framåt, så vi får inte tappa tempo. Därför måste politiken hålla samma takt som näringslivet och möjliggöra utvecklingen. Bland annat måste det finnas tillgång till förnybar energi till rimliga priser.

Svenska verksamheten tar täten

Campus AstraZeneca Södertälje är en av världens största tillverkningsenheter för läkemedel. Drygt 4 600 medarbetare producerar där 30 olika läkemedel som säljs på över 100 marknader.

– Här i Södertälje har vi sedan många år ett eget reningsverk i världsklass där ämnen som används vid läkemedelstillverkning avskiljs från avloppsvattnet i våra tillverkningsprocesser, säger Per Alfredsson, som själv är född och uppvuxen i staden.

– Det finns så mycket som är bra med Södertälje – det är en trevlig stad, nära Stockholm och med bra kommunikationer via tåg och E4 samt E20. Bara det faktum att vi i Södertälje har två starka, globala företag, Scania och AstraZeneca, är ju fantastiskt.

AstraZenecas produktionsanläggning i Gärtuna, Södertälje.

I den svenska verksamheten jobbar AstraZeneca även med att minska sin elkonsumtion, till exempel genom återvinning av överskottsvärme och optimering av fukt och temperatur på anläggningarna.

En viktig målsättning för bolaget är att endast köpa in förnybar energi. Här har den svenska verksamheten tagit täten. Hundra procent av energin som företaget använder i Sverige kommer från certifierade förnybara energikällor.

I somras tecknade AstraZeneca dessutom ett avtal om vindkraftsel med norska Statkraft, som är Europas största leverantör av förnybar energi.

– Det innebär att vi förbinder oss att köpa 200 gigawattimmar per år i tio år, vilket motsvarar cirka 80 procent av det sammanlagda elbehovet i vår forskningsanläggning i Göteborg och tillverkningsanläggning i Södertälje. Med andra ord kan vi bidra till att öka tillgången på förnybar energi i samhället.

Engagemang som sprider sig

Någonting som gör Per Alfredsson stolt är att AstraZenecas koncernchef Pascal Soriot fanns med på listan när den amerikanska tidskriften Time Magazine nyligen presenterade världens 100 främsta klimatledare.

– Han brinner verkligen för klimatfrågor och det betyder otroligt mycket för oss. När det kommer uppifrån får det ett starkt genomslag i hela verksamheten och gör att även medarbetarna brinner.

– Det har gjort det mycket enklare att engagera medarbetarna och inspirera dem att ta ett personligt ansvar för klimatet, till exempel genom att avfallssortera och köra elbilar. Själv köper jag grön el, sopsorterar, kör hybridbil och åker tåg så mycket jag någonsin kan.

Alla artiklar

Nya rätter på menyn för att stärka Sveriges civila försvar

Nya rätter på menyn för att stärka Sveriges civila försvar

Nya rätter på menyn för att stärka Sveriges civila försvarVägen till stärkt beredskap går genom svenskens tallrik. Det menar Södertälje kommun som i flera år har arbetat med en Sverigeunik strategi för att stärka efterfrågan på lokala och svenska råvaror för att bygga...

Framgångsrecept för industrin kommer till Stockholm

Framgångsrecept för industrin kommer till Stockholm

Framgångsrecept för industrin kommer till Stockholm90 procent av Sveriges små– och medelstora industribolag har ett utvecklingsbehov i närtid, enligt en färsk rapport. Nu ska Stockholmsregionens små– och medelstora tillverkande bolag kraftsamla genom ett industriellt...

”Elen är en nyckelfråga för Stockholmsregionens framtid”

”Elen är en nyckelfråga för Stockholmsregionens framtid”

”Elen är en nyckelfråga för Stockholms­regionens framtid”Mer el, på rätt ställen, vid rätt tillfällen. Det är avgörande för att Stockholmsregionen ska klara elektrifieringen och den gröna omställningen, menar Telgekoncernens vd Karin Medin.Därför investerar hennes...

“Sverige har en gyllene möjlighet inom hållbar produktion”

“Sverige har en gyllene möjlighet inom hållbar produktion”

“Sverige har en gyllene möjlighet inom hållbar produktion”Foto: Liza SimonssonÖver hela världen arbetar forskare och företag med lösningar för att nå de 17 globala målen för hållbar utveckling. Ett av målen rör hållbar konsumtion och produktion. Här har Sverige ett...

“Svensk elförbrukning kommer att fördubblas”

“Svensk elförbrukning kommer att fördubblas”

“Svensk elförbrukning kommer att fördubblas”Karin Medin, VD på Söderenergi. Foto: Fredrik Persson, frepe.seSamhället och industrin elektrifieras i allt högre grad. De många och omfattande svenska projekten väntas kräva ett historiskt stort el-tillskott. Samtidigt är...

“Det är bara sju skördar kvar till 2030”

“Det är bara sju skördar kvar till 2030”

“Det är bara sju skördar kvar till 2030”Foto: Fredrik Sederholm (t.h.)Livsmedelsindustrin står inför en större omställning till hållbar produktion. Men för att den ska bli framgångsrik behövs en uppväxling av den svenska livsmedelsstrategin, enligt Marie Gidlund, på...

Här planeras framtidens hållbara stad

Här planeras framtidens hållbara stad

Här planeras framtidens hållbara stadFoto: Liza SimonssonHur kommer elektrifieringen och digitaliseringen att påverka våra städer? Och varför blir kompetensförsörjningen allt viktigare för en stads hållbara utveckling? Den 1-3 februari samlas näringsliv, akademi och...

Här är mötesplatsen där du kan hitta nya affärsmöjligheter

Här är mötesplatsen där du kan hitta nya affärsmöjligheter

Här är mötesplatsen där du kan hitta nya affärsmöjligheterNyfiken på den senaste forskningen kring hållbar produktion, elektrifieringens möjligheter och hur det gynnar ditt företag? På Science Week kan allt från startups till stora bolag vidga vyerna och skapa nya...