<< TILLBAKA TILL DI.SE

ANNONSInnehåll från Science Week

Så utbildas arbetskraften som företagen skriker efter: “Behöver växa ännu mer”

Tiotusentals nya jobb väntas i och med den gröna omställningen. Men redan idag larmar flera branscher om en skriande kompetensbrist. En växande utbildningsform utformad efter företagens behov pekas ut som en av lösningarna.
– Arbetsmarknaden ropar efter yrkesutbildade, säger Elof Hansjons, som på regeringens uppdrag tar fram en ny form av yrkesutbildning. På eventet Science Week ger han en försmak av förslaget.

Nästan 13 miljarder tabletter tillverkas varje år vid AstraZenecas produktionsanläggning i Södertälje och distribueras sedan till över 100 marknader. Exporten på drygt 150 miljarder kronor gör AstraZeneca till ett av Sveriges viktigaste exportbolag.

På plats i Södertälje arbetar drygt 4 600 personer med att förvandla läkemedelsbolagets forskning från idé till färdig produkt. En av dessa är logistikkoordinatorn Viktor Löwstedt.

Hans uppgift är att ta emot och skicka vidare läkemedel till kunder över hela världen. Bland annat bokar han transporter via speditörer och ser till att dessa håller hög kvalitet.

Vägen till jobbet gick via en yrkesutbildning på Campus Telge, som ligger bara några kilometer från AstraZeneca i Södertälje. Viktor Löwstedt sökte den tvååriga logistikkursen efter att ha gjort värnplikten och fått blodad tand för yrket.

– Jag brukar ofta rekommendera kompisar, familj och andra att gå på yrkeshögskola. Om man är äldre, har familj, eller inte vill plugga så länge så är det perfekt att gå två år istället för tre eller fem år.

En av de största fördelarna med utbildningsformen ser han i möjligheten att knyta kontakter som kan bli användbara efter examen.

– Jag är supernöjd med hur det gick: att få in foten på AstraZeneca och få sommarjobb och spinna vidare därifrån.

Viktor Löwstedt, logistikkoordinator.

Som arbetsgivare ser Viktor Ulfhielm, som är logistics manager på AstraZeneca, en annan stor fördel:

– Yrkeshögskolan erbjuder en kombination av praktiskt arbete med teoretiska och branschspecifika utbildningar, säger han.

Han konstaterar att AstraZeneca är en attraktiv arbetsgivare som får in många ansökningar, men att det ändå kan vara svårt att hitta rätt kompetens. Därför tycker han att det är viktigt att även utbildningarna följer med i den snabba utveckling som just nu sker.

– Vi ser en stor efterfrågan på utbildade logistiker och jag tror inte att trycket kommer att minska i framtiden, eftersom vi har ett ökat fokus på hållbarhet, digitalisering och kostnadseffektiva logistikflöden.

Motståndskraftig kompetensförsörjning – ett av Science Weeks teman

Onsdag – 31 januari

Ett huvudtema under Science Week 2024 är frågan om kompetensförsörjning. Sverige står inför en betydande utmaning när det gäller att utbilda tillräckligt med personer som besitter den kompetens som behövs för att klara den hållbara omställningen.

Ta del av en heldag helt inriktad på dessa frågor.
Läs mer och anmäl dig här.

Viktor Ulfhielm, logistics manager på AstraZeneca.

Snabbt växande intresse

Yrkeshögskolan inrättades som utbildningsform 2009. Därefter har intresset för utbildningsformen – som alltid innehåller en praktikdel, är öppen för alla med slutbetyg från gymnasiet, och vars innehåll tas fram i samarbete med företagen – vuxit rejält. Enligt SCB har antalet platser fördubblats till drygt 85 000 de senaste tio åren.

Det här uppsvinget har Oscar Tylstedt, som är resultatenhetschef för Campus Telge, Yrkeshögskolan i Södertälje, märkt av.

– De senaste åren har vi ökat antalet studerande med 30 procent och vi har en prognos som antyder att vi kan fördubbla antalet om allt går som planerat. Intresset ökar både hos företagen och bland studerande, säger han.

Hur ser framtiden ut för Sveriges yrkeshögskolor?

– Utbildningsformen behöver växa ännu mer. Behoven ökar i takt med den gröna omställningen, digitaliseringen och byggandet av ett hållbart samhälle.

På Campus Telge har många utbildningar en teknisk inriktning. Härifrån examineras bland annat produktionstekniker, säkerhetsingenjörer, underhållstekniker och kyl- och värmepumpstekniker.

– Det som händer i omvärlden och samhället påverkar arbetsmarknaden och kompetensbehoven, vilket i sin tur påverkar vår inriktning. En speciell egenskap hos yrkeshögskolan är att programmens innehåll alltid ska vara i linje med behovet av arbetskraft och kompetens.

Så kan vi få fler yrkesutbildade i Sverige

Onsdag – 31 januari

Hur ska Sverige bli bättre på att utbilda vuxna till de jobb som faktiskt finns på arbetsmarknaden?

En kommande utredning, planerad att presenteras i sin helhet i slutet av februari 2024, tar sikte på att adressera frågan. Elof Hansjons, som ansvarar för regeringsuppdraget, ger en försmak av rapporten på Science Week.

Läs mer och anmäl dig här.

Campus Telge.

Nära koppling till företagen

Överlag kan yrkesutbildningar över hela Sverige visa på fina siffror när det gäller andelen studenter som får ett relevant jobb efter examen. För utbildningar på Campus Telge är denna siffra 85 procent efter ett år.

– Det är till stor del på grund av att utbildningen innehåller LIA – lärande i arbetet – som inte bara är praktik, utan en kurs. Den förläggs hos företagen och ger de studerande yrkeserfarenhet och direktkontakt med branschen.

Det här nära samarbetet med branscherna ser han som en framgångsfaktor.

– Man kan säga att vi fyller en lucka. Det som lärs ut på yrkeshögskolan bygger framför allt på beprövad erfarenhet från företagen.

För de studerande innebär det här en stor fördel eftersom de kan vara trygga med att yrkesrollen efterfrågas, framhåller Oscar Tylstedt.

Vad får företagen?

– Ett snabbt sätt att kompetensförsörja. Yrkesutbildningar är väldigt flexibla och kan snabbt svara mot behov som uppstår eller förändras.

Oscar Tylstedt, resultatenhetschef för Campus Telge, Yrkeshögskolan i Södertälje.

Ny utbildningsform på gång – försmak presenteras på Science Week

Elof Hansjons (S) är utbildningsnämndens ordförande i Södertälje kommun. På uppdrag av regeringen ska han föreslå en ny form av yrkesutbildning för vuxna. Utredningen presenteras i sin helhet i slutet av februari. Men redan på Science Week ges en försmak.

Han ser två huvudsakliga skäl till den snabba tillväxten för – och behovet av – yrkesutbildningar:

– Det ena är att arbetsmarknaden ropar efter yrkesutbildade. Det behövs fler personer i väldigt många branscher, inte minst industrin. Bland annat kräver batterifabrikernas expansion folk. Det leder i sin tur till följdinvesteringar i Borlänge och Södertälje.

Det andra skälet är att alldeles för få ungdomar väljer yrkesprogrammet på gymnasiet.

– Så har det sett ut i tio år och nu börjar vi se konsekvenserna.

Tanken är att fylla det här glappet med en ny yrkesutbildning på gymnasial nivå, för elever som har fyllt 20 år.

– Förslaget är att använda yrkeshögskolans modell, så gott det går, och erbjuda en utbildningsform som är arbetsmarknadsnära och har en stark koppling till arbetslivet.

Tre programpunkter du inte vill missa

1. Keynote: Stockholmsregionen och framtiden
Vad är viktigt för att vara en framgångsrik, hållbar och konkurrenskraftig region i en föränderlig värld? Scania berättar om sitt arbete kring hållbara transporter och dessutom visar Telge Återvinning, Humana, Siptex och Re:newcell sina smarta lösningar för textilåtervinning. Läs mer och anmäl dig här.

2. Grand Opening: Industrinationen Sverige i framtiden
Under Grand Opening 2024 kastas ljus på Sveriges framtida roll inom industrin och innovation. Hur kan industrin vara en motor för omställning och hur ser framtiden ut? Ledande förespråkare från olika sektorer – storföretag, innovationsbolag, den politiska sfären, forskning och myndigheter ger sina perspektiv gällande industrins betydelse för Sveriges framtid. Läs mer och anmäl dig här.

3. Tema: Motståndskraftig kompetensförsörjning
Hur formar vi framtidens utbildningssystem och hur sätter vi människan i centrum? Ta del av ett fullspäckat program om AI, livslångt lärande och yrkeshögskolans roll i samhället. Dessutom berättar Scania och Astra Zeneca om hur de arbetar med kompetensutveckling och för att stärka ungas intresse för naturvetenskap. Läs mer och anmäl dig här.

Elof Hansjons (S), utbildningsnämndens ordförande i Södertälje kommun.

Behovet växer med teknikutvecklingen

Behovet av yrkesutbildning tror Elof Hansjons kommer att fortsätta att öka på sikt.

– I grund och botten kommer det att krävas yrkesutbildade personer som tar hand om samhällsbärande yrken. Det finns ibland en föreställning om att många yrken snabbt kommer att ersättas med AI och it-lösningar. Men det är sällan det fungerar fullt ut. Ofta krävs det i slutändan många yrkesutbildade människor ändå, för att övervaka och komplettera systemen.

Dessutom finns det många som idag är etablerade på arbetsmarknaden som vill omskola sig, konstaterar han.

– Ju snabbare teknikutvecklingen går, desto mer ökar behovet av möjligheter för personer att kunna ställa om mitt i livet, säger Elof Hansjons.

Det här är Science Week

  • Science Week är ett av Sveriges största hållbarhetsforum.
  • Ta del av ett 60-tal kostnadsfria fysiska och digitala seminarier från forumet om hållbar stadsutveckling, kompetensutveckling, företagsutveckling och hållbar produktion.
  • Arrangörer är Södertälje Science Park tillsammans med KTH, Scania, AstraZeneca, Södertälje kommun och Region Stockholm och ett 40-tal medarrangörer.
  • Se det fullständiga programmet – och anmäl dig här: www.scienceweek.se

Alla artiklar

Nya rätter på menyn för att stärka Sveriges civila försvar

Nya rätter på menyn för att stärka Sveriges civila försvar

Nya rätter på menyn för att stärka Sveriges civila försvarVägen till stärkt beredskap går genom svenskens tallrik. Det menar Södertälje kommun som i flera år har arbetat med en Sverigeunik strategi för att stärka efterfrågan på lokala och svenska råvaror för att bygga...

Framgångsrecept för industrin kommer till Stockholm

Framgångsrecept för industrin kommer till Stockholm

Framgångsrecept för industrin kommer till Stockholm90 procent av Sveriges små– och medelstora industribolag har ett utvecklingsbehov i närtid, enligt en färsk rapport. Nu ska Stockholmsregionens små– och medelstora tillverkande bolag kraftsamla genom ett industriellt...

”Elen är en nyckelfråga för Stockholmsregionens framtid”

”Elen är en nyckelfråga för Stockholmsregionens framtid”

”Elen är en nyckelfråga för Stockholms­regionens framtid”Mer el, på rätt ställen, vid rätt tillfällen. Det är avgörande för att Stockholmsregionen ska klara elektrifieringen och den gröna omställningen, menar Telgekoncernens vd Karin Medin.Därför investerar hennes...

“Sverige har en gyllene möjlighet inom hållbar produktion”

“Sverige har en gyllene möjlighet inom hållbar produktion”

“Sverige har en gyllene möjlighet inom hållbar produktion”Foto: Liza SimonssonÖver hela världen arbetar forskare och företag med lösningar för att nå de 17 globala målen för hållbar utveckling. Ett av målen rör hållbar konsumtion och produktion. Här har Sverige ett...

“Svensk elförbrukning kommer att fördubblas”

“Svensk elförbrukning kommer att fördubblas”

“Svensk elförbrukning kommer att fördubblas”Karin Medin, VD på Söderenergi. Foto: Fredrik Persson, frepe.seSamhället och industrin elektrifieras i allt högre grad. De många och omfattande svenska projekten väntas kräva ett historiskt stort el-tillskott. Samtidigt är...

“Det är bara sju skördar kvar till 2030”

“Det är bara sju skördar kvar till 2030”

“Det är bara sju skördar kvar till 2030”Foto: Fredrik Sederholm (t.h.)Livsmedelsindustrin står inför en större omställning till hållbar produktion. Men för att den ska bli framgångsrik behövs en uppväxling av den svenska livsmedelsstrategin, enligt Marie Gidlund, på...

Här planeras framtidens hållbara stad

Här planeras framtidens hållbara stad

Här planeras framtidens hållbara stadFoto: Liza SimonssonHur kommer elektrifieringen och digitaliseringen att påverka våra städer? Och varför blir kompetensförsörjningen allt viktigare för en stads hållbara utveckling? Den 1-3 februari samlas näringsliv, akademi och...

Här är mötesplatsen där du kan hitta nya affärsmöjligheter

Här är mötesplatsen där du kan hitta nya affärsmöjligheter

Här är mötesplatsen där du kan hitta nya affärsmöjligheterNyfiken på den senaste forskningen kring hållbar produktion, elektrifieringens möjligheter och hur det gynnar ditt företag? På Science Week kan allt från startups till stora bolag vidga vyerna och skapa nya...