“Det är bara sju skördar kvar till 2030”
Genom att den sysselsätter över 400 000 personer och genererar ett förädlingsvärde på 200 miljarder kronor är livsmedelsnäringen den tredje största industrigrenen i Sverige.
– Det här är en framtidsbransch som har potential att bli 20-talets innovativa tillväxtmotor i svensk ekonomi, säger Marie Gidlund, som är verksamhetschef på Sweden Food Arena, en nationell arena för företag och branschorganisationer inom livsmedelsbranschen.
Fler satsningar på innovation
Sweden Food Arenas medlemmar samverkar kring forskning och
innovation för att tillsammans skapa en innovativ, hållbar,
konkurrenskraftig och växande livsmedelssektor.
– Vi behöver en uppdaterad livsmedelsstrategi för att lyckas. Den vi har
idag är bra, men den behöver utvecklas till en ny nivå, säger Marie Gidlund.
Hon menar att det framförallt måste satsas mer på innovation och forskning samt att man måste stärka utvecklingen av hela värdekedjor.
– Samtidigt behöver vi utveckla ett modernt innovationssystem som stödjer en omställning av produktionen för att både öka försörjningsförmågan och möta klimatutmaningarna.
Den svenska livsmedelsindustrin ligger redan i framkant inom hållbarhet, men i sina mätningar ser Sweden Food Arena att företagen efterfrågar mer automatisering och digitalisering för att kunna fortsätta vara långt framme i utvecklingen.
– Det gäller inte minst små och medelstora bolag som behöver smarta lösningar för att kunna vara konkurrenskraftiga både nationellt och internationellt. Därför är det viktigt med regionala satsningar som MatLust Utvecklingsnod, som kopplar samman de mindre företagen med experter.
MatLust stärker innovativa och hållbara små- och medelstora livsmedelsföretag att växa hållbart i Stockholmsregionen. De hjälper bland annat bolag med innovationsarbete, affärsutveckling och att matcha dem med leverantörer och större produktionsanläggningar nationellt. Det är ett regionalt EU-projekt som drivs av Södertälje kommun. Södertälje är en regional livsmedelsnod.
Eftersom investeringskontot är begränsat hos många företag behöver de ofta rådgivning och hjälp att prioritera rätt, konstaterar Marie Gidlund.
– 86 procent av alla innovationer med höjd kommer från företag med färre än femtio anställda. Här finns en enorm utvecklingspotential. Därför behövs det olika typer av inkubatorer i hela Sverige som stödjer entreprenörer att utveckla sina idéer och ser till att de kommer i kontakt med rätt personer.
Sverige ligger efter
På rankingen över innovativa länder ligger Sverige långt efter sina nordiska grannar vad gäller livsmedel. I de länder som ligger i topp finns det en nationell kraftsamling kring livsmedelsnäringen samt kring forskning och innovation.
– Där samlas politik, myndigheter, akademi och näringsliv runt samma bord och drar igång långsiktiga satsningar med tydliga mål. Genom att göra insatser i varje led i värdekedjan stimulerar man den expansion man vill se, och hur man arbetar ser likadant ut i hela landet. I Sverige arbetar vi istället ofta på regional nivå med kortare projektsatsningar, säger Marie Gidlund och fortsätter:
– Med det sagt går definitivt år rätt håll även i Sverige. Men jag är otålig. Det är bara sju skördar kvar till 2030 så ska vi göra skillnad måste vi accelerera tempot.
Se hela videon här: Nyckelfrågor för utveckling av svensk livsmedelsindustri
Se fler videos från relaterade programpunkter här:
Science Week
- Science Week är ett av Sveriges största hållbarhetsforum.
- Ta del av ett 60-tal kostnadsfria digitala seminarier från forumet om hållbar utveckling, hållbar produktion och hållbar stadsutveckling.
- Arrangörer är Södertälje Science Park tillsammans med KTH, Scania, AstraZeneca, Södertälje kommun och ett 40-tal medarrangörer.
- För fullständigt program: www.scienceweek.se