”Elen är en nyckelfråga för Stockholmsregionens framtid”
Mer el, på rätt ställen, vid rätt tillfällen. Det är avgörande för att Stockholmsregionen ska klara elektrifieringen och den gröna omställningen, menar Telgekoncernens vd Karin Medin.
Därför investerar hennes bolag bland annat i ledningsnät, energismarta fläktar och har bytt ut elmätarna hos alla kunder till senaste modellen.
– Vi ska vara Sveriges ansikte utåt och ligga i framkant – då kan vi inte vara en trött region som firar gamla segrar, säger hon.
Även om energi- och effektsituationen just nu är tillräcklig i Södertälje med omnejd, måste vi tänka mer på framtiden, konstaterar Karin Medin som är vd för Telgekoncernen.
– Ska regionen fortsätta att vara konkurrenskraftig och hållbar måste vi säkerställa att det finns tillräcklig eleffekt på lång sikt, möjliggöra nya affärsmodeller och fortsätta att jobba med energieffektivisering, säger hon.
Telgekoncernen är moderbolaget för Södertälje kommuns helägda och delägda bolag som såväl producerar som distribuerar och använder el och fjärrvärme. Hur väl Södertälje och hennes bolag lyckas med elektrifieringen och den gröna omställningen har en påverkan på konkurrenskraften i hela Stockholmsregionen, menar Karin Medin.
– Mer el, på rätt ställen vid rätt tillfällen är ett av våra allra viktigaste utvecklingsområden.
Det här är Science Week
- Science Week är ett av Sveriges största hållbarhetsforum.
- Ta del av ett 60-tal kostnadsfria fysiska och digitala seminarier från forumet om hållbar stadsutveckling, kompetensutveckling, företagsutveckling och hållbar produktion.
- Arrangörer är Södertälje Science Park tillsammans med KTH, Scania, AstraZeneca, Södertälje kommun och Region Stockholm och ett 40-tal medarrangörer.
- Se det fullständiga programmet – och anmäl dig här: www.scienceweek.se

Karin Medin, vd för Telgekoncernen.
Smarta elmätare ger nya möjligheter
De senaste åren har koncernens bolag genomfört flera satsningar på området. Exempelvis har Telge Fastigheter lyckats minska energiförbrukningen i sportanläggningen Scaniarinken med 30 procent, bland annat tack vare nya energismarta fläktar.
Telgenät har investerat i ledningsnät och mottagningsstationer och dessutom bytt ut elmätaren hos alla 54 000 kunder till senaste modell, för att de själva ska kunna följa och påverka sin förbrukning. Till den nya mätaren går det exempelvis att koppla klimatsmarta tjänster för energieffektivisering och att ansluta egna solceller.
Samtidigt arbetar Södertälje Hamn, som är viktig för hela Stockholmsregionen, för att kunna ta emot elektriferade godstransporter.
– Eftersom vi är en bred koncern med olika kunskaper under samma tak kan vi dela kunskap och erfarenheter på ett smidigt sätt. Vi kan utveckla elnät, elproduktion och se till att våra egna fastigheter och bostäder energieffektiviseras. Det finns många olika bryggor mellan bolagen, och även med kommunen.
Elsystemet behöver utvecklas
När andelen väderberoende kraftslag, som vind och sol, har ökat har det svenska och europeiska energisystemet blivit mer känsligt. Samtidigt som vi ska öka elanvändningen måste vi därför också utveckla vårt elsystem så att det är stabilt även med en hög andel väderberoende kraftslag, påpekar Karin Medin.
– I Sverige har vi vatten- och kärnkraften som bas, men också värmekraften. Det är viktigt att inte glömma bort det. Till exempel är Söderenergi, som vi deläger, en viktig lokal elproducent.
Men det är ju inte så att elen bara kommer i elnätet på beställning, påminner hon.
– Den måste produceras och distribueras. Väldigt många aktörer är inblandade och det behövs en samverkan mellan kommuner och näringsliv.
Som ett positivt exempel lyfter hon fram Regionalt elförsörjningsforum Stockholms län, REST. Det är en plattform för samverkan kring länets leveranssäkerhet på längre sikt, som Telgekoncernen har gått med i.
Sammantaget har Telgekoncernen omkring 800 medarbetare och omsätter cirka 5 miljarder kronor och sysslar bland annat med fastigheter, bostäder, återvinning, fjärrvärme, elnät, vatten och fiber.
– Det gör att vår möjlighet till påverkan är stor. Både när det gäller att producera lokal och förnybar el genom solceller, och genom att hjälpa kunderna med smart energistyrning, energilagring och fjärrvärmeanvändning.
Robust elsystem också en kompetensfråga
Det räcker dock inte med mer el. Minst lika viktigt är att energieffektivisera så mycket det går.
– För att arbeta på nya sätt behövs kunskap. För ett resilient elsystem är kompetensförsörjningen därför viktig, säger Karin Medin.
– Södertälje är ett innovativt industrikluster, Stockholmsregionens enda faktiskt. Då är det klart att vi ska ha en livskraftig akademi. I och med omställningen och den snabba teknikutvecklingen ställs nya krav på kunskap, som vi måste kunna möta. Vi behöver nyutbildade personer med aktuell kunskap i företagen.
Avfall blir en resurs
En viktig fråga i omställningen är också hur man hushåller med resurser, påpekar Karin Medin. Kraftvärmeverken, exempelvis, använder restprodukter från skogsbruket och utsorterat byggavfall, för att producera värme och el.
Här lyfter hon fram ett positivt exempel: Söderenergi, ett produktionsbolag som Telgekoncernen deläger, är ett av Sveriges största fjärr- och kraftvärmebolag. Här drivs ett projekt med målet att fånga in och avskilja biogen koldioxid, så kallad Bio-CCS, från kraftvärmeproduktionen. Söderenergis projekt på området är det näst största i Sverige på energisidan.
– Genom det kan vi bidra till skapandet av negativa utsläpp av koldioxid, vilket Södertälje, Sverige och världen behöver för att uppnå de globala klimatmålen.
– Men Sverige kan bli mycket bättre på att sortera avfall, så att andelen plast i det som går till energiomvandling minskas. Det är mycket bättre att göra fjärrvärme och el av avfallet, än att det dumpas illegalt, säger Karin Medin.