Svenska elbåtspionjären vill inspirera andra: “Delar gärna med oss av vår kunskap”
– Då är samverkan med andra viktigt, säger hållbarhetschefen Helena Fagraeus.
Det var kärleken till havet som födde idén till X Shore. Grundaren Konrad Bergström drömde om att kunna låta människor snabbt fara fram med sina båtar och njuta av marina miljöer utan att negativt påverka omgivningen. Successivt har den visionen vuxit i omfång, konstaterar Helena Fagraeus.
– Eftersom vi var först ut på marknaden med att lansera en 100 procent elektrisk och snabbgående båt ser vi att vi har en möjlighet att både påverka, utmana och inspirera vår bransch, säger hon.
Målsättningen är att kunna bidra till att driva igenom en grön omställning av båtbranschen genom att minska buller som stör fiskar och andra vattenlevande djur, minska koldioxidutsläppen samt hindra att bensin och olja går rakt ut i vattnet.
Genombrott bland återförsäljare
X Shore startade verksamheten 2016. Tre år senare tog Jenny Keisu över som vd och drev bolaget in i en ny fas tillsammans med ett snabbt växande team. Hösten 2020 lanserades den första elbåten.
– Sedan dess har vårt geografiska fokus vuxit och vi ser USA, som är världens största båtmarknad, som mycket intressant. Under förra året fick vi ett genombrott bland återförsäljare, vilket är viktigt för att vi ska kunna nå ut bredare och få ett bra servicenätverk runtom i världen.
Hållbar produktion
De första X Shore-båtarna byggdes i bolagets verkstad i Frihamnen, men idag tillverkas alla båtar i en nybyggd fabrik i Nyköping.
– Här har vi inspirerats mycket av bilindustrin och har gjort stora investeringar för att kunna ha en effektiv och hållbar produktion. Vi har bland annat jobbat med processval och materialval för att göra produktionen så hållbar som möjligt. Kompositproduktionen är ett exempel där vår process gör att vi kan använda mindre mängd plast och fibermaterial per skrov, vilket minskar både båtens vikt och klimatavtryck. Vi har samtidigt mer långsiktiga innovationssamarbeten kring nya, mer hållbara material.
“Vi blir starkare tillsammans”
Helena Fagraeus berättar att X Shore har en öppen inställning till både samarbeten och branschkollegor.
– Vi delar gärna med oss av vår kunskap till andra aktörer så att vi tillsammans kan skapa bättre lösningar. Vi är till exempel med i ett hållbarhetsnätverk som drivs av SuPr, som är den nationella noden för hållbar produktion. Det är inte bara en källa till inspiration att samverka med andra utan vi blir också starkare tillsammans, vilket vi behöver vara i en traditionell bransch som inte är anpassad för elektriska fordon.
Linda Menrik är projektledare på Södertälje Science Park och ansvarig för SuPr:s hållbarhetsnätverk.
– I Sverige är vi duktiga på att jobba tillsammans vilket skapar bra förutsättningar för att lyckas med omställningen. I vårt hållbarhetsnätverk samlar vi hållbarhetsansvariga både från världsledande och nytänkande växande industriföretag. Det finns en vilja och en öppenhet att dela kunskap och erfarenheter inom området där nätverk är ett bra sätt att möta branschkollegor, säger hon.
Se hela videon här: Hållbar produktion – hur går vi från ord till handling?
Science Week
- Science Week är ett av Sveriges största hållbarhetsforum.
- Ta del av ett 60-tal kostnadsfria digitala seminarier från forumet om hållbar utveckling, hållbar produktion och hållbar stadsutveckling.
- Arrangörer är Södertälje Science Park tillsammans med KTH, Scania, AstraZeneca, Södertälje kommun och ett 40-tal medarrangörer.
- För fullständigt program: www.scienceweek.se