Svenska innovationen nådde marknaden snabbt: ”Tillverkning är det roligaste som finns”
Sveriges stolta tillverkningstradition i kombination med ny och hållbar teknik ger bränsle till en ny generation startupbolag. De senaste åren har 200 nytänkande bolag fått hjälp av programmet Produktionsänglar med att skala upp och industrialisera. Ett av dem är Adsorbi, vars innovativa luftrenare snabbt nådde marknaden.
– Poängen med oss är inte bara att vi tillverkar träbaserade filter. Det finns ett ekonomiskt värde också, säger vd:n Hanna Johansson.
Det kallas ofta för “Dödens dal”: den kritiska fas i ett startupsbolags utveckling då man ska gå från prototyp till produktion. Som namnet antyder har många bolagsresor slutat här – oavsett hur stark affärsidén eller teamet är.
– När du håller på att utveckla en ny produkt får du höga utgifter, men inga intäkter. Lyckas man inte lösa finansieringsfrågan under den här perioden går man under, säger Victor Strimfors, som är programansvarig för innovation & industrialisering på Södertälje Science Park.
Det här är Science Week
- Science Week är ett av Sveriges största hållbarhetsforum.
- Ta del av ett 60-tal kostnadsfria fysiska och digitala seminarier från forumet om hållbar stadsutveckling, kompetensutveckling, företagsutveckling och hållbar produktion.
- Arrangörer är Södertälje Science Park tillsammans med KTH, Scania, AstraZeneca, Södertälje kommun och Region Stockholm och ett 40-tal medarrangörer.
- För fullständigt program besök: www.scienceweek.se

För att stötta innovativa och tillverkande unga företag med uppskalning och industrialisering anordnar Södertälje Science Park därför programmet Produktionsänglar. Genom att koppla ihop startupbolag med tillverkare, experter och finansiärer är planen att fler svenska idéer ska kunna förvandlas till livskraftiga affärer.
– Förr var det så att alla ville tillverka i Kina. Men vår ambition är att produktionen ska vara lokal och att företagen ska växa och tillverka i Sverige. Det bidrar till nya arbetstillfällen, skatteintäkter och välfärd.
Programmets innehåll byggs efter bolagens behov, konstaterar Victor Strimfors.
– Är det kompetens som behövs kan vi koppla in en produktionsexpert som kan tillverkning. Är utmaningen snarare att hitta kapital i Dödens dal? Då bidrar vi med vårt kontaktnät för att hitta bra partners.

Har hjälpt 200 bolag
En grundpelare i programmet är hållbarhet. Engångsprodukter tas inte in över huvud taget. Men en produkt som ska kunna användas om och om igen måste också designas på ett helt annat sätt än en “slit-och-släng”-vara, framhåller Victor Strimfors. Därför är det viktigt att affärsmodellen är hållbar från början. Det ger störst positiv effekt på produktutveckling och produktion.
– Man behöver fundera på hur man ska tjäna pengar. Ska man sälja så mycket som möjligt eller hyra ut? Genom att byta affärsmodell så ändrar man också produktionen och designen. Vi tar gärna in sådana företag
Sedan starten har programmet hjälpt omkring 200 tillverkande svenska startupbolag. Ett exempel är Mimbly, vars produkt för tvättmaskiner sparar energi, vatten och tar bort mikroplaster. Ett annat är Quandify, som gör vattenledningar smartare genom att upptäcka och förhindra läckor.
Ett tredje är Adsorbi, som har utvecklat ett träbaserat cellulosamaterial som renar inomhusluft från skadliga föroreningar.

Hanna Johansson, vd för Adsorbi.
Nordiskt trä skyddar konstverk
Adsorbi grundades 2022 och genomgick programmet för Produktionsänglar under sitt första halvår som bolag. Tanken är att Adsorbis produkt ska ersätta traditionella luftfilter, som innehåller aktivt kol, och som används i bland annat fabriker, dammsugare, bilar och köksfläktar.
I vintras började Adsorbi sälja sin produkt till museum och arkiv, som vill skydda konstverk och dokument från att skadas av luftföroreningar.
– Vår innovation består av att vi har uppnått en så pass hög absorberande kapacitet med cellulosa. Det har man inte lyckats med tidigare. Vårt material har tre gånger högre kapacitet än ett kolfilter.
Bolaget – som har mottagit en investering från ett stort finskt skogsbolag – har idag tillverkning i Göteborg i pilotskala. Råvaran kommer från den nordiska skogen.
– Men det räcker inte att vara ett hållbart alternativ som löser samma problem, men är dyrare. Poängen med oss är inte bara att vi tillverkar träbaserade filter. Det finns ett ekonomiskt värde också, säger Hanna Johansson och fortsätter:
– Vårt luftfilter håller tre gånger längre än ett kolfilter. Det ger en kostnadsbesparing eftersom man inte behöver byta filter lika ofta.
Dessutom ger Adsorbis cellulosabaserade filter en miljövinst eftersom de kan ersätta en fossilprodukt som till största delen importeras från Asien.
– Varje år förbrukar världen miljontals ton med kol för att få ren luft inomhus. Det vi gör är att ställa om värdekedjan från kol till träbaserade material. Och vi kan tillverka det i Sverige eller i Europa.

Tänker storskaligt från början
Genom Produktionsänglar har Adsorbi fått hjälp med att tänka systematiskt kring tillverkningsprocessen, att identifiera fokusområden och bli ihopkopplade med potentiella partners.
– Vi förstod att den här idén kommer att funka om vi löser tillverkningsdelen och kan skala upp. Eftersom Produktionsänglar hjälper tidiga bolag att tänka storskaligt från början passade det oss perfekt, säger hon.
Ofta är tillverkande startupbolag grundat av forskare och affärsutvecklare som inte har erfarenhet från storskalig produktion, konstaterar Hanna Johansson.
– Att få hjälp med att fylla det hålet är superviktigt. Tillverkande bolag kan inte ta processen som finns i labbet och sen skala upp den hundra gånger. Det är inte som med mjukvara. Personligen tycker jag att tillverkning är det roligaste som finns. Jag hade inte velat jobba med något annat. Men man får tänka annorlunda, och vår typ av bolag behöver andra sorters stöd, säger Hanna Johansson.

David Wendel, investerar i bolag med inriktning mot hållbarhet, hälsa och tech.
“Har du inte det kommersiella kommer det inte att funka”
David Wendel, som investerar i bolag med inriktning mot hållbarhet, hälsa och tech, ser programmet för Produktionsänglar på Södertälje Science Park som viktigt för svensk industri.
– Jag tror att det kommer att växa och göra ett ännu större avtryck de närmaste åren. Som investerare söker man affärsidéer som är skalbara, och för att ett hårdvarubolag ska vara skalbart på riktigt krävs att de har en god förståelse för produktion och sourcing. Det utbildningsprogram som Produktionsänglar erbjuder är ovärderligt för tidiga bolag, och programmet fungerar som ett led i att säkra produktions- och sourcingprocessen både för företagen och för oss som investerare, säger han.
För tredje året i rad sitter han i juryn på Science Weeks pitchtävling – där ett tjugotal av Sveriges mest innovativa tillverkande startupbolag tävlar om 100 000 kronor att använda till konsultering inom affärsutveckling. 2023 års pitchtävling vanns av Adsorbi.
Vad vill du som investerare se i bolagen?
– Jag bedömer dem som vilka bolag som helst. Först och främst är det alla ‘vanliga’ kriterier, såsom lönsamhet och tillväxt, som gäller. Har du inte det kommersiella kommer det inte att funka, och har du inte det hållbara kommer bolaget inte överleva på sikt.
Hans råd till startupbolag som bygger sin affärsidé på hållbarhet är att våga ha stora, men realistiska visioner. Och – som sagt – att tänka på affären.
– Någonstans handlar hållbarhet om att få bättre effekt med lägre input. Man får räkna på allt bakvägen. Kan vi få ut samma mängd ris eller bomull, fast med mindre användning av energi och vatten? Det är så man kan övertyga den mest sifferstyrda ekonomichefen ekonomichefen att hållbarhet är värt att satsa på.