
Batterier kan förbättra företagets ekonomi: ”En riktigt bra inkomstkälla”

Inte nog med att de hjälper till att stabilisera det svenska elnätet, de kan dessutom kapa dina kostnader och öka dina intäkter. Jonas Weissglas, marknadschef på solcellsföretaget EnergiEngagemang, listar fyra skäl till varför batterier stora som containrar kan förbättra ekonomin för vanliga företag.
Säg ordet ”batteri” och de flesta tänker på små saker som finns i till exempel mobiltelefoner eller brandvarnare. Men i dag finns batterier stora som containrar, och kombinerat med mjukvara som ger möjlighet till smart styrning kan sådana batterier bli en riktigt bra intäktskälla.
– I dag är ett batteri något som lantbrukare och andra företagare investerar i för att få ekonomisk avkastning. De har en livslängd på mellan tio och tjugo år, lite beroende på hur frekventa laddningscyklerna är. Och hela den tiden kan de ge en passiv inkomst, förklarar Jonas Weissglas.
Den första, och för tillfället största, möjligheten är att bli en del av Svenska Kraftnäts marknad för frekvensreglering.
– Elnätet måste hela tiden vara i balans, det vill säga produktionen måste i varje enskilt ögonblick vara lika stor som konsumtionen. Tidigare har Svenska Kraftnät främst använt vattenkraft för att gasa eller bromsa produktionen, men det senaste året har man bjudit in fler aktörer på elmarknaden till att ansluta sig för att stötta kraftsystemet.
Kapa företagets effekttoppar
Det innebär att batteriägare får möjlighet att ställa sina batterier till Svenska Kraftnäts förfogande, och när elnätet behöver stabiliseras kan myndigheten använda kapaciteten i batteriet.
– Oftast handlar det om att batteriet bara används i några tiotals sekunder, men kapacitetsersättning betalas ut även om resursen inte aktiveras. Det här är en passiv intäkt som kan bli mycket lönsam för det enskilda företaget, samtidigt som man hjälper till att stärka hela elnätet. Även om det är en stor investering ser vi ett oväntat stort intresse bland våra kunder.
Den andra möjligheten till ekonomiska vinster är så kallad ”peak shaving”, att kapa företagets effekttoppar.
– Har man effektabbonemang baseras nätavgiften på det högsta effektuttaget under månaden. Effekttoppar uppstår oftast hos företag på morgonen när alla maskiner går igång samtidigt.
Har företaget istället ett batteri kan det automatiskt kopplas på när elanvändningen börjar dra iväg, vilket gör att effekttoppen ”kapas” och att elräkningen på så vis sänks.
Trygghet vid elavbrott
Den här smarta, automatiska styrningen av batteriet ger också upphov till den tredje affärsmöjligheten: elhandel.
– Har du ett batteri med smart mjukvara kan du köpa el och ladda batteriet är elpriset är lågt, för att sedan sälja elen igen när priset går upp. Du kan också köpa in el på natten när priset är lägre, för att sedan använda elen från batteriet under dagen och slippa de högre priserna som är då.
Kombineras batteriet dessutom med en egen solcellsanläggning där elen säljs ut på nätet på morgonen när priset oftast är högre, kan solen ladda batteriet under dagen, för att sedan sälja ut igen på kvällen om priset då är högre.
– I de fallen kan du också låta batteriet jämna ut din förbrukning. Du laddar när maskinerna står stilla, och tar ut elen igen när förbrukningen är högre.
Slutligen ger batteriet även trygghet vid elavbrott.
– I dag har många företag och framförallt lantbruk ute på landet, där elnätet oftast är svagare, en dieselgenerator för sådana situationer, men den funktionen kan lika gärna fyllas av ett batteri som dock först måste godkändas av nätbolaget för ö-drift. Då säkrar ni er produktion och slipper förlora pengar för att verksamheten måste ligga nere. En extra bonus är att även solcellsanläggningen då kan fortsätta att fungera även om nätet ligger nere.

Nästa steg inom solenergi: nya sätt att använda batterier
Det stora intresset för solceller har skapat en lönsam marknad för energilagringstjänster. Men ett ökat utbud och ständigt nya marknadsmodeller har gjort att marknaden har förändrats snabbt.

Uppsving för solparker – intresset ökar i både Sverige och Europa
De stora kraftproducenterna och industribolag med hög elförbrukning får allt mer upp ögonen för solenergins möjligheter.

Solenergin stärks när EU ställer nya krav
Priserna på solpaneler har sjunkit rejält, vilket gör det billigare än någonsin att satsa på solenergi. Runt hörnet finns dessutom nya EU-krav som ger företag ytterligare incitament att minska sitt klimatavtryck och bidra till den gröna ekonomin.

Så kan ni få solcellerna och batterierna att leverera mer och leva längre
Solcellsmarknaden har exploderat de senaste åren och har nu nått ett läge där behovet av service och underhåll ökar.

Trygga tillgången på billig el med en egen solvision
Elpriserna har varit oförutsägbara med stora variationer senaste åren.

Efter prisraset: “Gynnsamt läge att satsa på solceller”
Regeringens mål är att Sveriges elproduktion ska fördubblas de kommande decennierna.

“Lägre risk och högre intäkter med solceller på taket”
Behovet av el ökar stadigt i Sverige. En viktig del i lösningen är solceller. Samtidigt står många stora tak runt om i landet helt outnyttjade.

Strålande affärer för markägare: “Kan hitta alternativ avkastning”
Genom solcellsparker kan lågavkastande eller obrukad mark ge ny avkastning.

Storskalig energilagring: Så investerar du i den nya marknaden
Energilagring är hett i den nya energivärlden. Just nu ökar nämligen behovet av lösningar som kan balansera och stabilisera kraftsystemet.

Storskalig energilagring: Lönsam affär som bidrar till ett stabilt elnät
Att investera i storskaliga energilager kan därför bli en lönsam affär med hög avkastning.