Storskalig energilagring: Så investerar du i den nya marknaden
Energilagring är hett i den nya energivärlden. Just nu ökar nämligen behovet av lösningar som kan balansera och stabilisera kraftsystemet. Att investera i storskaliga energilager kan därför bli en lönsam affär med hög avkastning. – Elmarknaden kommer att fördubbla sitt behov till 2045, säger Arne Lindgren på EnergiEngagemang.
En lönsam investering som hjälper nätet
Omställningen till förnybar energi och det växande behovet av energi håller på att förändra det svenska och europeiska elsystemet. Det har öppnat upp en marknad för energilagringstjänster som tidigare inte varit aktuell.
– Energilagring är ett smart sätt att lagra elen när den är billig och använda när den är dyr. Men lösningen kan också användas för att balansera vårt kraftsystem, säger Arne Lindgren, elingenjör på EnergiEngagemang, en av Sveriges ledande aktörer inom solceller och energilagring.
Detta har blivit särskilt viktigt idag när andelen förnybar el i kraftsystemet ökar. Väderberoende energislag som sol- och vindkraft är svåra att planera eftersom solen och vinden inte går att styra. Dessutom är produktionen av förnybar energi ofta förhållandevis småskalig vilket skapar en instabilitet elsystemet.
– Då kan storskaliga energilager hjälpa till att balansera frekvensen i systemet. Det jämnar ut belastningen i elnäten och är ett snabbt sätt att skapa kapacitet för att säkerhetsställa stabil elproduktion.
Högre kvalitet i elnätet
Storskaliga energilager bidrar även till högre kvalitet i kraftnätet. Störningar kan överbryggas med tillskott från energilagret, och elproduktion från förnybara energikällor kan lagras och tillföras elnätet när det behövs.
Dessutom kan lagring av energi hjälpa till att sänka elnätskostnaderna. Med en växande andel väderberoende elproduktion har det blivit svårare att balansera tillgång och efterfrågan på el vid varje given tidpunkt. Och när skillnaden mellan produktion och förbrukning blivit större har behovet av att kunna reglera flödet ökat.
– Hittills har regleringen till största delen skett med hjälp av vattenkraften. Men framöver behöver den kompletteras med andra källor för reglerkraft, säger Arne Lindgren.
– Här kan storskaliga energilager hjälpa till att sprida ut elkonsumtionen över dygnet så att topparna kapas. Genom att kapa effekttopparna i förbrukningen hålls både effekten och elnotan nere samtidigt som det även hjälper till att skapa ett stabilare elnät.
Lönsam stödtjänst
Det statliga affärsverket Svenska kraftnät ansvarar för driftsäkerheten i stamnätet och de söker idag efter aktörer som kan bidra till att stabilisera nätet. De har även infört ersättning för dessa stödtjänster. För den som kan och vill ansluta sitt energilager till balansmarknaden finns alltså intäkter att hämta.
– Ett företag eller en industri som investerat i energilager kan självklart använda det till att reducera den egna användningen. Men idag är det mer lönsamt att sälja det som en stödtjänst till Svenska kraftnät, säger Arne Lindgren.
EnergiEngagemang har installerat både mindre och större energilagringslösningar – inklusive högspänningsanläggningar – som nu är i drift på stödtjänstmarknaden.
– Det här kräver en speciell kompetens. Det som tar mest tid är anslutning till elnätet.
De installationer som går snabbast är på platser som redan har en befintlig eller färdig anslutning. När allt är i drift överlämnar EnergiEngagemang systemet till kunden som tillsammans med sin aggregator för att maximera intäkten från olika marknader.
Hög avkastning
I och med att energilager är en stor investering lämpar den sig idag främst för kapitalstarka bolag.
– Just nu är återbetalningstiden mycket kort, i bästa fall mindre än två år räknat på nuvarande ersättningsnivåer. Men hur det blir framöver är svårt att förutse, säger Arne Lindgren.
– Visserligen kommer konkurrensen bland stödtjänster att öka. Men energilager har ändå framtiden för sig i och med att behovet av elproduktion växer och andelen förnybar energi ökar. Målet enbart för solenergi är ju att den ska öka från dagens en till två procent till tio. Det innebär att energilager kan bli en riktigt långsiktig investering.
Lär dig mer om fördelarna med storskalig energilagring. Se hela inslaget i spelaren ovan.
Vad krävs för att kunna installera ett batteri?
Så kan ni få solcellerna och batterierna att leverera mer och leva längre
Solcellsmarknaden har exploderat de senaste åren och har nu nått ett läge där behovet av service och underhåll ökar.
Trygga tillgången på billig el med en egen solvision
Elpriserna har varit oförutsägbara med stora variationer senaste åren.
Efter prisraset: “Gynnsamt läge att satsa på solceller”
Regeringens mål är att Sveriges elproduktion ska fördubblas de kommande decennierna.
“Lägre risk och högre intäkter med solceller på taket”
Behovet av el ökar stadigt i Sverige. En viktig del i lösningen är solceller. Samtidigt står många stora tak runt om i landet helt outnyttjade.
Strålande affärer för markägare: “Kan hitta alternativ avkastning”
Genom solcellsparker kan lågavkastande eller obrukad mark ge ny avkastning.
Storskalig energilagring: Så investerar du i den nya marknaden
Energilagring är hett i den nya energivärlden. Just nu ökar nämligen behovet av lösningar som kan balansera och stabilisera kraftsystemet.
Storskalig energilagring: Lönsam affär som bidrar till ett stabilt elnät
Att investera i storskaliga energilager kan därför bli en lönsam affär med hög avkastning.
Ny tjänst ger fastighetsägare betalt för sina outnyttjade tak
Behovet av el ökar stadigt och i takt med det växer även intresset för solceller.
Så kan företag trygga tillgången på billig el
Elpriserna är på väg mot förra vinterns rekordnivåer och inget talar för en ljusning.
Strålande affärer för markägare: “Ger trygga och långsiktiga intäkter”
Den som äger ett stycke obebyggd eller obrukad mark kan skapa en riktig solskenshistoria