Annons
Innehåll från EnergiEngagemang

”Även när elpriset är noll är det lönsamt med solceller”

Efter förra vinterns rekordhöga elpriser bjöd sommaren på oväntat låga elpriser. Och ingen vet vad elen kommer att kosta framöver. Men ett som är säkert är att investeringar i solceller är lönsamma – oavsett hur elpriset svänger. Det menar Jonas Weissglas som är marknadschef på EnergiEngagemang.

Solenergi är lönsamt – utnyttja ditt tak för att göra el

Elpriserna har varit ett hett ämne för många företag under de senaste åren, och den bredare frågan om energiförsörjning har därmed hamnat högt på agendan. Mot den bakgrunden har även efterfrågan på solceller ökat kraftigt.

– Fler och fler företag får upp ögonen för solceller. Inte bara för att det är bra för miljön, utan för att det är en lönsam investering. Marknaden för solceller har växt cirka 50 procent per år de senaste tio åren, säger Jonas Weissglas.

Snabb besparing

Efter sommarens låga elpriser ser Jonas Weissglas en nedgång i efterfrågan på solceller på framför allt villamarknaden. Företagen, som är EnergiEngagemangs främsta målgrupp, har inte samma kortsiktiga fokus. Men när elpriserna gick ner till noll var det ändå en del som undrade om det fortfarande är smart att investera i solceller.

Jonas Weissglas svar är kort och koncist.

– Solceller är alltid en smart investering som lönar sig, säger han och utvecklar resonemanget:

– Ett företag som installerar solenergi har en investeringskostnad som – utslaget på den ungefärliga livslängden på 30 år – motsvarar 30–35 öre/kWh. Jämför du det med det totala elpriset, det vill säga utöver det elpris du betalar per kilowattimme, tillkommer även energiskatten på 42,8 öre/kWh (ny höjning från och med årsskiftet) och en rörlig nätavgift på cirka 27 öre/kWh. Tillsammans blir detta minst 70 öre/kWh. Redan här har du alltså en besparing på närmare 40 öre/kWh.

Det här gäller alltså företag, som inte är befriade från energiskatten.

– Så även om elpriset är noll så gör bolaget en vinst genom solceller.

Det finns andra sätt att räkna, men slutsatsen är ändå densamma, menar han.

– När du installerar solpaneler börjar de producera el på en gång. Med andra ord får du en omedelbar positiv effekt på din elräkning och den besparingen, blir större än avskrivningen och kapitalkostnaden tillsammans.

Eftersom behovet av att köpa in el minskar, samtidigt som elnotan blir lägre, prissäkrar man sig dessutom för framtiden, konstaterar han.

Ljus framtid

EnergiEngagemang är specialister på storskalig solenergi på både tak och mark och har som mål att få företag och industrier att ställa om och bidra till ett fossilfritt samhälle genom att erbjuda effektiva solcellsanläggningar och energilager. Fokus är att hitta den lösning som ger bäst avkastning över tid för varje specifikt projekt.

– Vår styrka är att vi var tidigt ute och att vi genom åren har byggt upp värdefull kunskap kring den här typen av stora projekt. Vi vet vad som krävs och vi vet att varje läge och fastighet är unik och att det därför är viktigt att anpassa varje anläggning utifrån kundens behov och de förutsättningar som finns.

I dag ser Jonas Weissglas ett särskilt stort intresse från företag och fastighetsbolag.

– En del fastighetsägare har tidigare valt bort solceller då det inte är de själva, utan deras hyresgäster, som står för elkostnaden. Men i dag är det allt fler som ser att det är smart att ta tillbaka elabonnemanget till sig, installera solceller och erbjuda hyresgästerna den egenproducerade elen.

Förutom intäkten erbjuder de då dessutom sina hyresgäster en miljövänlig el.

– Och om hyresgästen har egna kunder kan de i sin tur visa upp att deras el är närproducerad i ordets rätta bemärkelse, säger han.

Andelen solenergi ökar

I år beräknas solenergin stå för mer än två procent av den totala elproduktionen i Sverige. Och solceller har definitivt potential att växa mer, menar Jonas Weissglas.

– Inte minst om vi lyfter blicken lite. Energiförbrukningen ökar hela tiden och prognosen är att den kommer att fördubblas till 2040 – inte bara i Sverige utan även globalt. Det innebär att vi även måste fördubbla energiproduktionen. Det absolut snabbaste sättet att göra det, utan att använda fossila alternativ, är genom solenergi. Både kärn- och vindkraft tar betydligt längre tid att bygga ut och i Sverige är våra älvar redan fullt utbyggda. Kvar återstår solkraften.

Solenergi är lönsamt – utnyttja ditt tak för att göra el