Annons
Innehåll från EnergiEngagemang

Strålande affärer för markägare: “Kan hitta alternativ avkastning”

Genom solcellsparker kan lågavkastande eller obrukad mark ge ny avkastning. Det går också utmärkt att kombinera lantbruk och solbruk, enligt Oskar Molin på EnergiEngagemang. – Ersättningen ligger mellan 10 000–20 000 kronor per hektar och år, beroende på hur lättarbetad marken är, säger han.

Så arrenderar du ut till en solcellspark

Sverige har en landyta på 41 miljoner hektar. Av den är 68 procent skogsmark och 7 procent jordbruksmark. Andelen bebyggd och anlagd mark utgör inte mer än 3 procent av landets yta. Det finns med andra ord stora möjligheter för en rejäl uppskalning av solenergin – och därmed en mer miljövänlig energiproduktion.

– Sverige behöver bygga ut mycket grön energi snabbt. Och det går snabbast att bygga solparker. Sverige är högst lämpligt för solparker – vi har stora ytor och det är glesbefolkat. Så potentialen är stor. Den som arrenderar ut mark till en solcellspark kan kryssa i flera lönsamma och hållbara boxar, säger Oskar Molin, projektutvecklingschef på EnergiEngagemang, en av Sveriges ledande aktörer inom solceller och energilagring.

– Vi vill nå markägare som har lågavkastande mark där man kan hitta alternativ avkastning. Det går att bedriva både lantbruk och solbruk på samma mark. Det är en snackis idag. Vi har arbetat med får i solparker sedan 2018. Det går alldeles utmärkt, säger han.

Men naturligtvis är inte all mark lämplig för solcellsparker.

– Men faktum är att 140 000 hektar av vår jordbruksmark ligger i träda och inte utnyttjas alls. Om vi bygger solcellsparker på endast 14 procent av den marken alltså på 20 000 hektar vilket motsvarar ungefär hälften av alla golfbanor i Sverige skulle vi kunna öka andelen solenergi i Sveriges energimix från dagens två procent till tio procent. 

En lönsam affär

I och med att prognosen är att Sveriges energiförbrukning kommer att fördubblas till år 2045 innebär det även att en utbyggnad av solparkerna skulle kunna bidra till den ökade produktion som krävs.

– Att bygga ut solenergi är det absolut snabbaste sättet att utöka vår energiproduktion, utan att använda fossila alternativ. Både kärn- och vindkraft tar betydligt längre tid att bygga ut och våra älvar är redan fullt utbyggda.

Dessutom kan solcellsparker vara en mycket lönsam affär. Allt fler markägare och investerare får därför upp ögonen för detta, säger Oskar Molin.

Men för att nå dit behövs mer mark och EnergiEngagemang är ständigt på jakt efter markägare som vill arrendera ut mark till en solcellspark.

– Vi betalar 10 000–20 000 kronor per hektar och år, beroende på hur lättarbetad marken är, närhet till elnätet och andelen solinstrålning. Och det räcker med att du har en yta på 10 till 20 hektar, förutsatt att marken finns nära elnätet. Ju längre från anslutningspunkten marken är belägen desto större solpark behöver vi planera för. Markägaren behöver i princip bara ta den första kontakten med oss. Resten sköter vi.

Sprider intäkterna 

Vad är det då för mark som passar till en solcellspark?

– I dag har vi mycket outnyttjad åkermark i Sverige. Självklart ska en bra jordbruksmark användas för att odla mat, men det finns också mycket åkermark som i dag ligger i träda eller har sämre kvalitet. Då är det en betydligt bättre affär att bygga solcellsparker, säger Oskar Molin.

– Du förstör inte heller marken som en del verkar tro. Lika lätt som det är att sätta ner pålar till solcellerna i åkermark, lika lätt är de att dra upp dem. Sedan kan du, när du vill, sätta plogen i backen och bruka marken på nytt.

Även skogsmark kan användas för solcellsparker. Marken måste dock vara flack med hyggligt jorddjup. En bergig och stenig skog fungerar mindre bra. Men det finns mycket bra skogsyta att bygga på i Sverige i dag.

– Oavsett marktyp finns här stora möjligheter till en bra och långsiktig investering. Du diversifierar dessutom dina intäkter och sprider riskerna på gårdens verksamhet. På så vis kan du säkerställa framtiden och skapa ett hållbart jord- och skogsbruk med trygga intäkter.

Lär dig mer om fördelarna med solcellsparker. Se hela inslaget i spelaren ovan.

Så arrenderar du ut till en solcellspark