“Lägre risk och högre intäkter med solceller på taket”
Behovet av el ökar stadigt i Sverige. En viktig del i lösningen är solceller. Samtidigt står många stora tak runt om i landet helt outnyttjade. – Tak är en tillgång som man snabbt och enkelt kan skapa intäkter ifrån, genom att installera solceller, säger Jonas Almquist på EnergiEngagemang.
Sverige har en yta på 41 miljoner hektar, varav tre procent är bebyggd eller anlagd. En stor del av dessa, drygt 1 miljon hektar, består av tak, vilket innebär stora möjligheter att anlägga solceller och producera grön förnybar el.
Stora fördelar med solenergi på tak
Att sätta solceller på taket bidrar i första hand med att skapa en mindre ekonomisk risk, genom att ge ett minskat behov av att köpa in el, menar Jonas Almquist som är chef för avdelningen för stora bolag på EnergiEngagemang.
Den här riskminskningen ser han som det viktigaste skälet till att företagare borde överväga att använda sina outnyttjade tak till solproduktion.
– Du får ett långsiktigt, stabilt och lågt elpris. Dessutom skapar du ett nytt sätt att generera intäkter och får en bra avkastning på det investerade kapitalet – och du gör också något väldigt konkret för att minska koldioxidavtrycket, säger han.
Förmånligt även när elpriset är noll
Just nu är det extra förmånligt att installera solceller, menar Jonas Almquist. Priset på solpaneler har aldrig varit lägre samtidigt som elpriset fortfarande ligger på en högre nivå än tidigare.
Men även om elpriset skulle vara noll finns det fortfarande en ekonomisk uppsida, enligt Jonas Almquist.
– Ett företag som installerar solenergi har en investeringskostnad som – utslaget på den ungefärliga livslängden på 30 år – motsvarar 30–35 öre/kWh. När man istället köper kWh från ett elbolag betalar man, förutom det aktuella elpriset, både energiskatt och en rörlig nätavgift. Dessa ligger på 42,8 öre respektive 27 öre per kWh, vilket innebär att besparingen per egenproducerad och använd kWh kommer att vara mellan ca 35-40 öre även när elpriset är noll.
Solpaneler utan egen investering
Men det finns såklart fastighetsägare som saknar kapitalet som krävs för att investera i solceller. Det är ett problem som EnergiEngagemang har stött på genom åren – och även hittat en lösning på.
För cirka ett och ett halvt år lanserade EnergiEngagemang Sol-som-tjänst tillsammans med sitt dotterbolag Solare Nordic. Konceptet gör det möjligt för fastighetsägare att sätta solceller på sin anläggning – utan att själva betala en enda krona. Istället upplåter fastighetsägaren sitt tak till Solare Nordic. Därefter projekterar och bygger EnergiEngagemang solcellsanläggningen medan Solare Nordic äger den och ansvarar för driften.
– Vi skriver oftast avtal på tio till femton år och under den tiden köper fastighetsägaren billig och grön el från oss för att driva sin verksamhet. En fin detalj är nämligen att elen inte slussas ut i elnätet, vilket innebär att man slipper den höga nätavgiften och kan få ner priset på elen rejält, säger Fredric Blommé Sekund, vd på Solare Nordic.
– Får vi sedan ett överskott på el, till exempel under sommaren eller på helger, kan vi antingen lagra den i ett batterilager för senare användning eller slussa ut på nätet för försäljning.
Större tak än 10 000 kvm? – då kan du hyra ut
EnergiEngagemang och Solare Nordic har även identifierat andra behov längs vägen.
– Fastighetsägare med riktigt stora och platta tak, till exempel lager- och logistikanläggningar, har oftast en låg energiförbrukning i förhållande till sin storlek. Om de dessutom hyr ut fastigheten till andra verksamheter ser de sällan någon lönsamhet i att investera i solceller. Här har vi nu en lösning säger Jonas Almquist.
Därför lanserar EnergiEngagemang och Solare Nordic nu ytterligare en tjänst där fastighetsägaren tjänar pengar på att hyra ut taket istället för att få billig el som ersättning. Enda förbehållet är att taket måste vara större än 10 000 kvadratmeter
– Tjänsten innebär att vi hyr taket, etablerar solcellsanläggningen och sedan driver den. Vi ordnar också med nätanslutning så att elen säljs ut på nätet. Fastighetsägaren behöver inte göra någonting utan kan bara glädjas åt avkastningen på sitt tidigare så outnyttjade tak, säger Fredric Blommé Sekund
Tjänsten påminner om solcellsetableringar på mark, men med fördelen att man slipper miljö- och tillståndsprövningar. I vissa fall kan det dock behövas bygglov.
Lär dig mer om fördelarna med solceller på tak. Se hela inslaget i spelaren ovan.
Så kan ni få solcellerna och batterierna att leverera mer och leva längre
Solcellsmarknaden har exploderat de senaste åren och har nu nått ett läge där behovet av service och underhåll ökar.
Trygga tillgången på billig el med en egen solvision
Elpriserna har varit oförutsägbara med stora variationer senaste åren.
Efter prisraset: “Gynnsamt läge att satsa på solceller”
Regeringens mål är att Sveriges elproduktion ska fördubblas de kommande decennierna.
“Lägre risk och högre intäkter med solceller på taket”
Behovet av el ökar stadigt i Sverige. En viktig del i lösningen är solceller. Samtidigt står många stora tak runt om i landet helt outnyttjade.
Strålande affärer för markägare: “Kan hitta alternativ avkastning”
Genom solcellsparker kan lågavkastande eller obrukad mark ge ny avkastning.
Storskalig energilagring: Så investerar du i den nya marknaden
Energilagring är hett i den nya energivärlden. Just nu ökar nämligen behovet av lösningar som kan balansera och stabilisera kraftsystemet.
Storskalig energilagring: Lönsam affär som bidrar till ett stabilt elnät
Att investera i storskaliga energilager kan därför bli en lönsam affär med hög avkastning.
Ny tjänst ger fastighetsägare betalt för sina outnyttjade tak
Behovet av el ökar stadigt och i takt med det växer även intresset för solceller.
Så kan företag trygga tillgången på billig el
Elpriserna är på väg mot förra vinterns rekordnivåer och inget talar för en ljusning.
Strålande affärer för markägare: “Ger trygga och långsiktiga intäkter”
Den som äger ett stycke obebyggd eller obrukad mark kan skapa en riktig solskenshistoria