Annons
Innehåll från EnergiEngagemang

Eget solkraftverk på mark kan ge tvåsiffrig avkastning från start

Med höga elpriser och en ökande efterfrågan kommer egen småskalig elproduktion på mark att vara en god affär i många år framöver. – Ett nyckelfärdigt solkraftverk på så liten yta som ett och ett halvt hektar kan ge tvåsiffrig avkastning, och det redan från start, säger Jonas Helander, projektutvecklingschef på solkraftsföretaget EnergiEngagemang.

Solkraftverk – en solid investering för ett långsiktigt lantbruk 

Senaste månadernas elprisrally har fått många att se sig om efter olika sätt att spara el, men den stora möjligheten för den som äger lite mark är snarare att investera i solenergi och bli sin egen elproducent.

– Till skillnad från vattenkraft och vindkraft där det är svårt att få tillstånd för utbyggnad går det både snabbt och lätt att sätta upp ett eget solkraftverk, förklarar Jonas Helander.

– Från spaden i marken till driftsättning går det ofta inte mer än ett par månader, och med tanke på prisläget är det ett väldigt bra tillfälle att ge sig in på det här som tidigare var en ren monopolmarknad.

För både i dag och inom överskådlig framtid finns det goda möjligheter att göra en riktigt bra affär på att installera solel på mark som annars till exempel hade legat i träda.

– För det första går det att få riktigt bra avkastning. Lokal solel kan ge en intäkt på cirka 300 000 kronor per hektar och år med en lönsamhet om 10-12 procent på det investerade kapitalet. Eftersom installationen dessutom går så snabbt börjar återbetalningen inom ett par månader.

Solkraft har dessutom lång livslängd och därmed lång tid att periodisera kostnaden över.

– Samtidigt har ett solkraftverk inga rörliga delar, vilket leder till låga underhållskostnader. Jag skulle säga att det här är en god affär på så små marker som ett och ett halvt hektar.

”Långsiktigt hållbar investering som snabbt betalar sig”

Prognoserna för den svenska elanvändningen är att efterfrågan på el kommer att öka till nästan det dubbla jämfört med dagsläget i och med klimatomställningen. Samtidigt är elproduktionen redan i dag alldeles för liten i de södra, tättbefolkade delarna av Sverige.

– Är man investerare eller jordbrukare och har mark över, är det här med andra ord en långsiktigt hållbar investering som snabbt betalar sig. Sen kan man bara sitta och rulla tummarna medan elen producerar och säljer sig själv.

Arbetsinsatsen för den markägare som vill installera solkraft är högst begränsad. EnergiEngagemang har tagit fram ett nyckelfärdigt paket för småskaliga solkraftsparker som innehåller allt man behöver som markägare för att också kunna bli elproducent. Och intresset för att vara del i den här utbyggnaden är stort.

– Alla våra projektutvecklare är i princip ute varje dag och träffar intresserade kunder. Det finns en stor vilja att vara med i den här omställningen, göra skillnad och ta del av intäkterna som det ökade elpriset och den ökade el-efterfrågan skapar.

Läs mer om solkraftverk för lantbruk här.