Investering i energilager kan ge hög lönsamhet – men tänk på detta först
Letar du som markägare efter ett alternativ till fonder och andra traditionella investeringar? Att äga storskaliga energilager kan ge snabb avkastning och långsiktig lönsamhet. Men underskatta inte riskerna och byråkratin. – Räknat på dagens intäkter kan din investering ha tjänats in på under två år, säger Johan Peura, som är CTO på EnergiEngagemang.
Läs mer här: Så skapar du en passiv inkomst genom frekvensmarknaden
Svenska kraftnät har öppnat upp marknaden för frekvensstyrning med syftet att elmarknadens aktörer ska kunna bidra med tjänster och åtgärder. För den som kan ansluta sitt energilager till balansmarknaden finns alltså intäkter att hämta. Men vid investeringar i storskaliga energilager finns en hel del att tänka på. I praktiken handlar det om fyra saker:
1. Du måste inse att det här är en marknad som kan komma att ändra sig. De ersättningsnivåer som gäller i år kan vara helt andra nästa år. Just nu är återbetalningstid förvånansvärt kort – under två år för större energilager
2. Marken där energilagret ska placeras måste uppfylla de krav som ställs på installationen. Bland annat får ett större energilager inte stå för nära andra byggnader, marken ska också klara flera ton och vara säkrad mot eventuellt läckage
3. Nätbolaget måste ge ett godkännande och anslutningspunkten ska vara dimensionerad för att klara de effekter som krävs för att energilagret ska utnyttjas så optimalt som möjligt4
4. Tillstånd kan behövas från både kommun och länsstyrelse
Kan bli lönsam affär för de som är tidigt ute
– Med en återbetalningstid som är förvånansvärt kort, under två år för större energilager, blir investeringen snabbt lönsam med de ersättningsnivåer som råder nu, säger Johan Peura, CTO på EnergiEngagemang, ett företag med erfarenhet av att installera olika typer av energilagringssystem.
De möjliga intäkterna baseras på hur mycket effekt man kan erbjuda. I dagsläget ligger summan på ungefär 470 euro per kilowatt – summerat över hela året.
När det kommer till platsval och utformning av installationen är det viktigt att tänka på säkerheten.
– En av de största riskerna med energilager är hanteringen vid en eventuell brand, och som anläggningsägare är man ansvarig för säkerheten, säger Johan Peura.
Det finns även en del tekniska och juridiska krav att beakta.
– Bygglov skiljer sig från kommun till kommun. Det finns inget centraliserat regelverk för energilager. Ofta är det en tolkningsfråga.
Så går ni tillväga
– Först vill vi säkerställa förväntansbilden: vad vill kunden ha ut av energilagret, vilka marknader vill kunden kunna ta del av och i vilken omfattning?, säger Johan Peura och fortsätter:
– Tillsammans har vi en dialog runt detta och tar fram förslag på en optimal storlek och utformning av energilagret. Vi hjälper till med tillståndsansökningar och assisterar med det praktiska arbetet runt installationen.
Själva installationen tar inte särskilt lång tid i jämförelse med tillståndsprocessen och leveranstiden för materialen. Den snabbaste installationen av energilager är för de platser som redan har en befintlig anslutning eller en färdig anslutning.
– När allt är på plats kopplar vi in allt och med vårt tjänsteavtal så tar vi hand om styrning och service. Vi kommer styra systemet tillsammans med våra samarbetspartners för att maximera intäkten från olika marknader efter energilagrets utformning. När väl allt är i drift har vi löpande koll på att energilagret fungerar som det ska och har löpande återkopplingar till kunden.
Läs mer här: Så skapar du en passiv inkomst genom frekvensmarknaden
Nästa steg inom solenergi: nya sätt att använda batterier
Det stora intresset för solceller har skapat en lönsam marknad för energilagringstjänster. Men ett ökat utbud och ständigt nya marknadsmodeller har gjort att marknaden har förändrats snabbt.
Uppsving för solparker – intresset ökar i både Sverige och Europa
De stora kraftproducenterna och industribolag med hög elförbrukning får allt mer upp ögonen för solenergins möjligheter.
Solenergin stärks när EU ställer nya krav
Priserna på solpaneler har sjunkit rejält, vilket gör det billigare än någonsin att satsa på solenergi. Runt hörnet finns dessutom nya EU-krav som ger företag ytterligare incitament att minska sitt klimatavtryck och bidra till den gröna ekonomin.
Så kan ni få solcellerna och batterierna att leverera mer och leva längre
Solcellsmarknaden har exploderat de senaste åren och har nu nått ett läge där behovet av service och underhåll ökar.
Trygga tillgången på billig el med en egen solvision
Elpriserna har varit oförutsägbara med stora variationer senaste åren.
Efter prisraset: “Gynnsamt läge att satsa på solceller”
Regeringens mål är att Sveriges elproduktion ska fördubblas de kommande decennierna.
“Lägre risk och högre intäkter med solceller på taket”
Behovet av el ökar stadigt i Sverige. En viktig del i lösningen är solceller. Samtidigt står många stora tak runt om i landet helt outnyttjade.
Strålande affärer för markägare: “Kan hitta alternativ avkastning”
Genom solcellsparker kan lågavkastande eller obrukad mark ge ny avkastning.
Storskalig energilagring: Så investerar du i den nya marknaden
Energilagring är hett i den nya energivärlden. Just nu ökar nämligen behovet av lösningar som kan balansera och stabilisera kraftsystemet.
Storskalig energilagring: Lönsam affär som bidrar till ett stabilt elnät
Att investera i storskaliga energilager kan därför bli en lönsam affär med hög avkastning.