Annons
Innehåll från EnergiEngagemang

Nästa steg inom solenergi: nya sätt att använda batterier

Det stora intresset för solceller har skapat en lönsam marknad för energilagringstjänster. Men ett ökat utbud och ständigt nya marknadsmodeller har gjort att marknaden har förändrats snabbt. – Därför är det viktigt att titta på alla användningsområden för batterierna. På så vis kan man få ännu bättre lönsamhet i sina energilager och bädda för framtidens utveckling på elmarknaden och i elsystemet, säger Johan Peura på EnergiEngagemang.

Energilager – en lönsam lösning som stärker elnätet

Det växande energibehovet och den gröna omställningen driver fram stora förändringar i elsystemet. Det har också skapat en lönsam marknad för energilagringstjänster. Energilager kan användas för att skjuta upp konsumtionen av el. När efterfrågan och elpriset är lågt kan el köpas in till energilager, som sedan kan matas ut och förbrukas eller säljas när elpriset och efterfrågan är högre.

– En stor fördel med energilager är att de är alerta och kan bidra till att stabilisera elsystemet både med konsumtion och produktion när väderberoende energislag inte kan producera jämn el. Eller när mer laddinfrastruktur med snabba högeffektsförändringar byggs in i det svenska elsystemet. Energilager kan med andra ord hjälpa till att platta till frekvensen i systemet, säkerställa en stabilare elproduktion och sprida ut elkonsumtion över dygnet, säger Johan Peura som är tekniskt ansvarig på EnergiEngagemang.

Boom för energilager

EnergiEngagemang startade sin verksamhet 2012 och har sedan dess haft en stark tillväxt. Från att främst ha byggt solpaneler på tak och mark är bolaget numera en av Sveriges största aktörer inom storskalig solenergi och energilagring.

– När stödtjänstmarknaden FCR-D öppnades upp i januari 2022 var efterfrågan på de regleringstjänster som ett energilager kan erbjuda stor, och de gav riktigt bra betalt. Den lönsamma affären ledde till en ökad efterfrågan och många ville ta del av guldrushen, säger Johan Peura.

Men nu har detta förändrats. Fram till i februari 2024 fick resursägarna betalt för sin sålda kapacitet enligt det pris som anges i budet, så kallad pay-as-bid. Därefter har marknaden istället gått över till marginalprissättning, vilket innebär att alla avropade bud istället får betalt enligt marginalpriset för timmen, det vill säga priset på det högst avropade budet.

– Detta ledde till en början till en prisökning. Ett utökat utbud av energilagerresurser och en inbromsning av Svenska Kraftnäts planerade volymkravsutökning har gjort att marknaden för stödtjänster förändrats i en takt som ingen riktigt kunnat förutse.

Johan Peura som är tekniskt ansvarig på EnergiEngagemang.

Bredda dina alternativ

De snabba förändringarna har drivit fram andra, mer traditionella, användningsområden för batterierna. Förutom att fortsatt stötta frekvensmarknaden kan energilager även fungera för el-arbitrage, kapa effekttoppar och stötta det lokala elnätet. Laddning och utmatning sker då via fasta mönster eller dynamiskt med en SMART-mätare som styr själv genom den mjukvara som batteriet har levererats med.

– Det betyder att du kan flytta energi i tiden, det vill säga ladda batterierna vid överproduktion och ladda ur dem senare på dygnet. Det gör att du både kan maximera din egen användning av solel och öka lönsamheten för din elhandel, säger Johan Peura.

– Detta är i sig inget nytt. Men det är först nu – när hårdvarupriset gått ner och prisfluktuationerna på el gått upp – som det går att räkna hem en investering i de ”äldre marknaderna”.

Det finns också möjlighet att kapa effekttoppar genom att prognostisera användningen utifrån kända användningsmönster. På så sätt får man en jämnare användning av anslutningen som leder till en lägre avgift till elnätet.

– Om energilageranläggningen dimensioneras med ökad egenanvändning av solel som primärfunktion, kan den fortfarande användas till stödtjänstmarknaden som en ytterligare intäkt för de timmar som energilagret inte används för flytt av solproduktion.

Bättre rustad för framtiden

Genom att bredda och kombinera alternativen för dina energilager står du också bättre rustad för framtiden. I slutet av oktober gick Sverige över till flödesbaserad kapacitetsberäkning, vilket kopplar elpriset närmare Europa.

Dessutom kommer energiskatten att uppräknas 2025.  Dessa förändringar, tillsammans med ökad konsumtion och nedstängning av bland annat kärnkraftverk, innebär att elkostnaderna väntas öka.

– Det finns även ett förslag i regeringens höstbudget att slopa skatteavdraget ”60-öringen” från och med 1 januari 2026. Detta kommer göra det mindre lönsamt att sälja el för solkraftsanläggningar med en anslutning upp till 100A. De ökade elkostnaderna och större prisvariationer ger med andra ord incitament till att flytta sin energi i tiden och kapa effekttoppar.

Allt detta kan EnergiEngagemang hjälpa till med, konstaterar Johan Peura.

– Vi analyserar varje enskild anläggning och anslutning för att se vilka alternativa användningsområden som finns för att ett energilager ska generera avkastning, säger Johan Peura.

Han är övertygad om att energilager är en långsiktigt positiv investering.

– Absolut, den drivs ju av omställningen till förnybar energi, kraftigt ökad elanvändning och att elnäten är överbelastade.  Om du dessutom breddar användningsområdet på fler marknader blir installationen ännu mer flexibel och lönsam.

– Dessutom har den tidigare energilagerboomen drivit på hårdvaruutvecklingen som lett till att priserna på energilager gått ner vilket gör att affären blivit lättare att räkna hem.

Energilager – en lönsam lösning som stärker elnätet