Annons
Innehåll från EnergiEngagemang

Pandemin blev katalysator – så ställer Bommersvik om

En flyttad fotbollsplan och en pandemi senare står nu Bommersviks solcellspark färdig. I full drift ska den göra konferensanläggningen självförsörjande på el till nästan 40 procent.
 – Vi vill bidra där vi kan, oavsett om det handlar om det goda demokratiska samtalet eller om hållbar energi, säger vd:n Jeanette Svensson.

Här kan läsa mer om hur mycket en investering i solenergi kan ge ditt företag

Sedan invigningen på 1930-talet har Bommersvik fostrat många fackliga och politiska ledare och ofta agerat fond i svensk politisk historia. Bland annat bjöd statsministrar som Ingvar Carlsson och Olof Palme in världsledare för möten i den natursköna miljön vid sjön Yngern utanför Södertälje. Efter sin avgång bodde dessutom en annan statsminister, Tage Erlander, i ett hus på området.

Men Bommersvik har också utvecklats genom åren. Inte minst försöker man att ligga långt fram i miljöarbetet, berättar Jeanette Svensson, som är vd för hotell- och konferensanläggningen.

– Det pågår en ständig diskussion kring hur vi kan jobba med energi och energiförbrukning. Att vilja satsa på solceller är naturligt för oss, säger hon.

Och redan för några år sedan var grunden egentligen lagd för en satsning på solceller. Taken hade kartlagts, den ekonomiska planen klar och länsstyrelsen hade sagt ja till att bidra.

Så kom pandemin. Alla investeringsplaner fick skjutas på framtiden. Men när det värsta var över och elpriserna samtidigt började sticka i höjden, lyfte styrelsen återigen frågan om solceller.

– Då hade dessutom tekniken utvecklats så mycket att vi skulle kunna göra det vi egentligen hade velat göra från början, nämligen bygga en solcellsanläggning på mark.

För även om många förknippar solceller med installationer på tak är det inte alltid det mest optimala.

– Om vi skulle ha byggt på tak skulle vi ha behövt se över våra kablage och göra omfattande ingrepp där, plus att taken inte är optimalt placerade gentemot solen. Eftersom det dessutom är billigare att bygga på mark än på tak har det varit vår önskan redan från början.

Den bästa platsen för anläggningen visade sig vara den dåvarande fotbollsplanen som både hade ytan som krävdes och låg nära transformatorstationen.

– Genom att välja en markanläggning istället, kunde vi anpassa panelernas riktning för att maximera produktionen utifrån Bommersviks förbrukningsprofil. På så sätt kunde vi säkerställa en så hög egenanvändning som möjligt. Det ger bättre avkastning, säger Stefan Stålhane, som är projektutvecklare på EnergiEngagemang som har byggt anläggningen.

Idag har det byggts en ny fotbollsplan på en annan plats, och solcellerna är det första besökarna ser när de anländer. Det leder till många positiva tillrop, berättar Jeanette Svensson.

– Vi är så stolta över den, och tycker dessutom att parken är vacker där den står och skiner i solen. Sen har vi satt ett stängsel runt så att folk inte ska gå in och skada sig, och vi ska se om vi kan plantera klättrande växter så att det hela blir ännu finare.

I full drift kommer anläggningen att innebära att Bommersvik blir självförsörjande på el till nästan 40 procent.

– En konferensanläggning kräver mycket energi. Vi har restaurangkök där det lagas mycket mat, vi har besökare som duschar, vi har bastu och badtunnor och så vidare. Då känns det jätteskönt ur ett samhällsperspektiv att veta att vi inte bara förbrukar el, utan att vi också bidrar och producerar.

Solenergibolaget EnergiEngagemang, som byggde anläggningen på Bommersvik, har sitt huvudkontor i Strängnäs.

– Vi vill vara en aktiv del av lokalsamhället. Därför jobbar vi gärna med lokala leverantörer. Målet är att lämna över Bommersvik i ännu bättre skick till nästa generation och att vara med och bidra till ett hållbart samhälle. Oavsett om det gäller goda demokratiska samtal eller energiproduktion, säger Jeanette Svensson.

Här kan läsa mer om hur mycket en investering i solenergi kan ge ditt företag